Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000"


Сподели:
19 Юли 2018, Четвъртък

Европейската комисията даде на България срок от два месеца, за да отговори на опасенията за системни пропуски на страната при прилагането на законодателството на ЕС за опазване на природата, предаде пресслужбата на институцията

Еврокомисията е изпратила допълнително официално уведомително писмо на България по този въпрос.


В съобщението се отбелязва, че с две европейски директиви - за птиците и за местообитанията - се установява мрежа на равнище ЕС от защитени зони "Натура 2000". В зоните по "Натура 2000" могат да се извършват икономически дейности, при условие че няма неблагоприятно въздействие върху целостта им.


Според еврокомисията в България въздействието от съществуващите и одобрените планове и проекти върху зоните по "Натура 2000" систематично не е било вземано предвид и извършването на много промени, представляващи сериозна заплаха за постигането на природозащитните цели, е билo разрешено независимо от наличието на такава заплаха.


Проблемът е бил установен за първи път преди десет години и въпреки че оттогава България е предприела някои мерки за решаването му, той продължава да съществува и Комисията редовно получава оплаквания за планове и проекти, разрешени въз основа на недостатъчни оценки или дори при липсата на подходящи оценки.


Затова еврокомисията е решила да изпрати допълнително официално уведомително писмо на България, като даде на страната срок от два месеца за отговор. В противен случай Брюксел може да реши да изпрати мотивирано становище.


Предупреждение за резервационните данни на пътниците

Еврокомисията е изпратила официални уведомителни писма на България и още 13 държави членки за това, че не са съобщили за приемането на национално законодателство за транспониране на Директивата за резервационните данни на пътниците. Страните трябваше да транспонират директивата в националното си законодателство до 25 май 2018 г.


Резервационните данни на пътниците се отнасят до информацията, предоставяна от пътниците на въздушните превозвачи при резервирането и регистрирането за полети. Тези данни може да включват информация, като например име на пътника, дати и маршрути на пътуването, номер на мястото, багаж, данни за връзка и платежни средства. Директивата изисква държавите членки да създадат национална система за събирането, анализа и обмена на резервационни данни на пътниците за целите на правоприлагането при пълно спазване на гаранциите във връзка със защитата на данните.


Съответните държави членки разполагат с два месеца, за да отговорят на официалното уведомително писмо, като след изтичането на този срок Комисията може да обмисли възможността за изпращане на мотивирани становища.


Инфраструктура за алтернативни горива

Комисията призова България и Полша да транспонират изцяло европейските правила за инфраструктурата за алтернативни горива.


Тези правила, включващи хармонизираните стандарти за инфраструктурата за алтернативни горива и основните разпоредби, които дават възможност за електрическа мобилност, играят важна роля за функционирането на вътрешния пазар на ЕС, се отбелязва в съобщението. Те имат също така за цел да се намали зависимостта на транспорта от нефта и да се смекчи въздействието на транспорта върху околната среда.


Двете държави членки трябваше да са транспонирали тази директива най-късно до 18 ноември 2016 г., но според службите на Комисията не са транспонирали някои от оперативните разпоредби преди посочената дата. Те разполагат със срок от два месеца за отговор. Ако не направят това, Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу тях.


Киберсигурност

Комисията реши да изпрати официални уведомителни писма до България и още 16 държави членки за осигуряване на пълното транспониране в националното право на първия законодателен акт на равнище ЕС в областта на киберсигурността.


Целта на Директивата за мрежова и информационна сигурност е да се постигне еднакво високо равнище на сигурност на мрежите и информационните системи в целия ЕС, като се развият националните способности в областта на киберсигурността, увеличи се сътрудничеството на равнище ЕС и се въведат задължения за докладване на инциденти за операторите на основни услуги и доставчиците на цифрови услуги.


Държавите членки трябваше да транспонират директивата до 9 май 2018 г., след като тя влезе в сила през август 2016 г. Неизпълнилите това изискване разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на официалните уведомителни писма, изпратени от Комисията. В противен случай тя може да реши да изпрати мотивирано становище.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Мария Габриел: Варна се превръща в хъб за цифрово предприемачество в Централна и Източна Европа

Откриха признаци за глобална катастрофа

Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев

Валери Симеонов за майките на деца с увреждания: Шепа кресливи жени с уж болни деца

Защо войната Китай-САЩ тепърва започва

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование


НОВИНИТЕ
На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия

Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината

Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп

Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас

Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия
ЕВРОПА
Съдът на ЕС нареди на Полша: Спрете съдебната реформа Съдът на ЕС нареди на Полша: Спрете съдебната реформа

Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев

Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование

Македония пред исторически избор Македония пред исторически избор