Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Ген. Кирчо Киров: По излъчването на двамата откровено може да се направи извода – Путин беше по-добре подготвен за тази среща


Сподели:
17 Юли 2018, ВторникВодещ: Продължаваме в понеделник вечерта с първи реакции непосредствено след срещата между двамата президенти Доналд Тръмп и Владимир Путин. Поканих за коментар генерал Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г.  Добър вечер, генерал Киров. Можем ли да говорим след тази среща за старт на процеса на разведряване или наблюдаваме поредна порция елитен политически пиар?

Кирчо Киров: Определено може да се каже, че срещата е изключително успешна. Ако вярваме, а нямаме причини да не вярваме на заявлението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, че срещата е била не просто успешна, била е супер, много по-добре от супер, била е изключителна по своите резултати, тогава нещата придобиват съвършено други измерения. И ако вземем предвид и заявлението на президента Тръмп, че преди четири часа, тоест отношенията между САЩ и Русия, бяха на много ниско ниво, а сега са вече в съвършено друг аспект, на съвършено друго ниво, очевидно е, че тук става дума не само за поредната порция разговори на високо ниво или опит за най-високопоставена дипломация, а за своеобразен пробив в двустранните отношения между САЩ и Руската федерация.

Водещ: Генерал Киров, цитирате външния министър на Русия, но някак си не чуваме американската страна. Това случайно ли е? Като изключим, разбира се,  възторжените отзиви на президента Тръмп, други такива не се чуват?

Кирчо Киров:  Ами, вижте, президентът Тръмп в конкретния случай е първият и най-овластен говорител на американската страна. Но вие с основание задавате този въпрос предвид обстановката, в която се намира американският президент в собствената си страна. И предвид обстоятелството, че до последния момент на осъществяване на неговата среща с президента Путин той беше обект на откровени атаки срещата да не бъде проведена. Беше направен опит срещата да бъде торпилирана и той да бъде спрян от нея с една насмешливо определена вече от Путин като нескопосна реакция, свързана с някакви 12 руски разузнавачи, кибер специалисти и т.н. от руското военно разузнаване. Всички тези опити претърпяха провал. Но очевидно е, че ситуацията около самия президент Тръмп във вътрешнополитически план е много сложна. Че продължават опитите за неговото, смело можем да кажем, и  компрометиране,  и недопускане на постигане на сериозни външнополитически резултати от силите, които са в обкръжението на бившия президент Барак Обама, на кандидатката за президент госпожа Клинтън. Така че г-н Тръмп се намира в далеч по-сложна ситуация от своя съперник, в добрия смисъл на думата, както той се изрази и това го каза като комплимент по отношение на Путин.

Водещ: Американският президент хвърли вината за лошите отношения между САЩ върху администрацията на предшественика си Барак Обама и върху бившия държавен секретар и негов конкурент за президентския пост Хилъри Клинтън. Как на този фон ще се развиват двустранните отношения?

Кирчо Киров: Ами струва ми се, че това е пореден път, може би за последен. Да се надяваме с оглед на по-доброто бъдеще на американско-руските отношения този въпрос с „вмешателството“ на Русия в американските избори за президент 2016 г. да е изчистен. Той беше изчистен и то по много категоричен начин от руска страна. Доколкото се разбра от интервюто, изказването и на президента Тръмп, той приема това обяснение на президента Путин. Той хвърли, образно казано, топката в полето на американските специални служби и откровено изрази недоволство от тяхната работа. Да се надяваме, че този въпрос повече няма да тежи в двустранните отношения. Но важното е, че първо успех е самата среща и важното е, че на нея беше постигнато сближаване на позициите по важни въпроси. Каквито са Сирия, какъвто е денуклеризацията на Корейския полуостров, каквото е разбирателството или допирните точки по отношение на енергийните  пазари и т.н.

Водещ: Генерал Киров, не се ли набива обаче на очи демонстративността от факта за срещата на фона на липсващите конкретни договорености. Вие споменахте темите, по които те са намерили общ език, но остават и другите, по които се различават.

Кирчо Киров:  Едва ли среща от 2 часа и 10 минути може да реши всички световни проблеми и двамата лидери го подчертаха това. По-важното е, че те отвориха вратата към бъдещето, тоест към бъдещи такива срещи с възможност за решаване и на други проблеми, които само са били маркирани на тази среща или въобще не са били отбелязани на тази среща. Но вижте излъчването на двамата президенти по време на техните пресконференции. Това очевидно беше излъчване за постигнати резултати, и то излъчване на удовлетворение. Защото има и конкретика и тази конкретика засяга конкретно Сирия, и то конкретика, която е свързана с участието и с взаимодействието с други държави, като Израел, като Иран. Има постигната конкретика към това, че на Голанските възвишения в Сирия трябва да се осъществи раздалечаване на военните сили на Израел и на Сирийската арабска република на позиции, които са установени с резолюция на ООН още от 1974 г. миналия век. Има конкретни договорки за решаване на въпросите за хуманитарната помощ, за решаване на въпросите за връщане на напусналите страната и намиращи се в съседни на Сирия държави бежанци в Турция, в Ливан, в Йордания. Има конкретни договорки, че президентът Тръмп се е съгласил да бъдат съставени, че могат да бъдат съставени общи групи, съвместни групи в сферата на икономиката, в сферата на решаване на въпроси от силов характер. Особено важно, бих казал, е обстоятелството, че Путин е издигнал тезата за това да бъде създаден нещо като съвместен комитет, съвместен орган, който да разработва стратегическите въпроси за развитието на взаимоотношенията между двете страни от хора с авторитет в американското общество, в руското общество, от различни срещи, от научните среди, от средите на военните, от средите на специалните служби. Ето това са доста конкретни неща. Беше подчертано, че не се изключват от близкоизточния процес Турция и Иран, които остават заедно с Русия в процеса „Астана“, но този процес ще бъде насочен и към по-активно участие на САЩ в него. Така че има доста конкретика и в този двучасов разговор, която е постигната.

Водещ: Ген. Киров, можем ли и трябва ли да разглеждаме срещата между двамата президенти като нещо самостоятелно, изолирано, встрани от срещата на върха на НАТО в Брюксел? Не е ли срещата Путин-Тръмп своеобразно продължение на срещата на НАТО?

Кирчо Киров: В известен смисъл тя е продължение на заявените преди всичко от президента Тръмп позиции, които бяха затвърдени с тази среща, че без Русия не е възможно решаването на нито един глобален въпрос. Забележете как нееднократно беше акцентирано върху това, че двете – и президентът Тръмп нееднократно го подчерта – че двете свръхсили, двете свръхядрени държави притежават 90% от ядрените запаси на света. Това е изключително важно. В разговора е била засегната темата, и то очевидно по сериозен начин, темата за ограничаване на ядрените въоръжения и за продължаване действието на договора за увеличаване на стратегическите ядрени въоръжения. Това са изключително важни неща, които Тръмп по някакъв начин поставя и пред НАТО, и пред Европейския съюз. Но аз съм склонен по-скоро да мисля, че участието му в съмита на НАТО и по-рано в групата Г-7 по-скоро беше една подготовка за неговата среща с президента на Руската федерация. В известен смисъл – да, вие сте права, може да се разглежда и като продължение на това негово участие, въпреки че неговото участие на съмита на НАТО имаше като че ли по-скоро фанфарен характер с оглед упражняване на натиск върху останалите съюзници по НАТО за увеличаване разходите за въоръжение. Имаше характер на натиск персонално върху Федерална република Германия и обвинения за това, че от една страна не отделя достатъчно средства за въоръжаване, а от друга страна, че е попаднала едва ли не под диктата на Русия, под зависимост от Русия във връзка с газовите доставки на Русия към Европа и в частност към Германия. Ето, и на срещата между двамата президенти също беше засегнат въпроса за тези газови доставки, в частност за „Северен поток“ 2 и там се видяха и различните позиции по самия поток, но се видя и друго. Путин предложи – и не бива са се смята, че това по-нататък няма да има развитие – предложи нов прочит на идеята за свободна конкуренция: „Да, нека да се конкурираме, да видим кой е по-конкурентен, но да обединим усилията си за работа по международните енергийни пазари, за регулация на тези енергийни пазари“. Той говори за цени, кое е в изгода на Русия и на САЩ – цените на газа, цените на петрола. Така че очевидно и тази среща има сериозен, глобален характер, предвид проблемите, които са били дискутирани на нея.

Водещ: А не се ли получи така, че американският президент някак небрежно махна, изхвърли от световния ред Европейския съюз и не наложи ли той световно лидерство чрез двустранни отношения, при което с такъв гигант като САЩ едната страна винаги е хегемон?

Кирчо Киров: Не е случайно това, но то не е и нещо ново. Поначало и в годините на Съветския съюз и съществуването на двублоковата система между НАТО и Варшавския договор, поначало винаги е съществувала една методология на решаване на световните, на глобалните въпроси на двустранно ниво между лидерите и ръководствата тогава на Съветския съюз и на САЩ. Очевидно това е възобновяване на тази практика на нивото на лидерите между САЩ и Руската федерация. Разбира се, че в конкретния случай като че ли Европейският съюз не съществуваше. Нещо повече – забележете как преди да отиде на срещата в Хелзинки президентът Тръмп сложи, образно казано, в един кюп Европейския съюз, Русия и Китай като противници на САЩ.

Водещ: Да, това направи голямо впечатление.

Кирчо Киров: Което едва ли е хвърлило във възторг ръководителите на Европейския съюз и на по-големите европейски държави като Франция и Германия.

Водещ: Нещо повече – той нарече Европейския съюз „търговски враг“.

Кирчо Киров: Именно, именно, именно. Така че тепърва ще бъдем свидетели на това как ще се развиват отношенията между САЩ и Европейския съюз, но вчера вероятно и вие, и част от слушателите са забелязали, че са постигнати договорености за изработване ако не на общи, то на близки позиции между Европейския съюз и Китай по отношение на търговската война, която САЩ водят с тях, така че трябва да очакваме изненади и в тази област.

Водещ: И още нещо, ген. Киров, направи впечатление. Докато разговаряха двамата президенти – американският и руският, британският премиер Тереза Мей отправи в парламента на страната си остри нападки срещу руския президент. За какво предупреждава Тръмп?

Кирчо Киров: Аз мисля, че това се вписва в общата политика на Великобритания, в частност на Тереза Мей по отношение на Русия. То е свързано със състоянието на двустранните отношения между Русия и Великобритания и без съмнение аз мисля, че може да се приеме като ход, който има за цел в известна степен да вгорчи добрия привкус, който се получи на разговора, на срещата между Путин и Тръмп, и да предупреди Тръмп да не допусне, както го предупреди външният министър на Германия, да не допусне някакви сепаративни договорености между САЩ и Руската федерация в ущърб на останалите съюзници на САЩ по НАТО и приятелите от Европейския съюз.

Водещ: И още една голяма тема, която не чухме нищо по нея – санкциите. Някак си те отсъстваха като дума в речника и на двамата президенти.

Кирчо Киров: Да, това е така. Очевидно, че това е преценка на двете страни дали да бъде засегната тази тема. За сметка на това беше поставена от Тръмп темата за Крим, която получи един конкретен и категоричен отговор от Путин, че този въпрос за Русия е закрит. Но там интересен е фактът, че Путин отправи откровен апел към Тръмп да окаже натиск върху украинското ръководство за спазване и привеждане в действие на Минските споразумения за уреждане на кризата в Украйна, така че очевидно и тези въпроси са били дискутирани.

Водещ: Ген. Киров, като погледнем отстрани, най-общо, кой спечели повече от тази среща – руският или американският президент?

Кирчо Киров: Много е субективно усещането за такова нещо, както и усещането за това, кой беше по-добре подготвен. По излъчването на двамата откровено може да се направи извода – като че ли Путин беше по-добре подготвен за тази среща. Но аз не мисля, че трябва да се разглеждат въпросите в такъв аспект, кой е спечелил повече и кой – по-малко. Няма съмнение, че и двете страни са защитавали своите интереси и това, което беше изнесено публично пред медиите и пред световната общественост, е достатъчно да позволи глътка свеж въздух по отношение намаляване напрежението в света и да вдъхне надежда, че по-нататъшните отношения между двете свръхдържави ще се развиват в положителна за света насока.

Цоня Събчева


Източник: focus-news.net

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Солаковият хан където са живели Ботев и Левски се руши

Иван Ченчев, БСП: "След като всичко на ГЕРБ им е законно, защо подават оставки?"

Елена Йончева: "Големият проблем, свързан с насилието над жени, е бедността"

Полша и САЩ са близо до сделка за изграждане на "Форт Тръмп"

"ГAЗ" cĸopo мoжe дa фaлиpa зapaди caнĸциитe, пpeдyпpeди Дepипacĸa

Община Кочериново даде поръчки за 11 млн. лв. на жената на зам.-шефа на КПКОНПИ Антон Славчев - Зорница Атанасова


НОВИНИТЕ
Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик" Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик"

КНДР тества ново тактическо оръжие КНДР тества ново тактическо оръжие

Представят доклада на Мълър за руската афера Представят доклада на Мълър за руската афера

Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма" Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма"

Американски миноносец акостира във Варна Американски миноносец акостира във Варна