Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ: Многократно сме призовавали за приемането на европейско законодателство по административните процедури


Сподели:
11 Юли 2018, СрядаМногократно сме призовавали за приемането на европейско законодателство по административните процедури, заяви българският евродепутат Емил Радев по време на изслушване в Комисията по правни въпроси на ЕП, относно Правото на Европейския Съюз за отворена, независима и ефикасна европейска администрация.

Още през 2013 г. ЕП излезе с резолюция, в която се призовава Европейската комисия да изработи регламент по административната процедура в институциите на ЕС, но досега няма представено законодателно предложение от страна на Комисията. Ето защо Европейският парламент създаде работна група по Административно право, в която българският евродепутат Емил Радев, представляваше ЕНП. Работната група излезе през 2016 г. с предложение за текст на регламент, който Комисията може да използва при едно бъдещо законодателство. 

По време на изслушването бяха представени резултатите от обществена консултация относно отворена, независима и ефикасна европейска администрация, както и проучване за оценка на въздействието на възможните действия, които трябва да се приемат на ниво ЕС за постигането на тази цел. Участие в изслушването взеха още първият заместник председател на Европейската комисия, Франс Тимерманс, Европейският омбудсман, Емили О‘Райли, представители на академичната общност и др.

Франс Тимерманс подчерта, че Европейската комисия държи на ангажимента си да има отворена, независима и ефикасна администрация. Но според него тя трябва да бъде и подотчетна на своя суверен - гражданите.

„Вече две години след нашия доклад няма конкретни резултати относно предложението за приемане на регламент, който да установи общи правила за европейската администрация“, заяви Емил Радев.

Според представените проучвания става ясно, че има силна фрагментация на административните правила и процедури. Оперативното несъответствие и административните разходи, продължителните процедури, трудности при намирането на информация и качеството на получените отговори са само част от проблемите, които могат да бъдат решени с едно бъдещо законодателство в тази област.

В контекста на изключително сложното настоящо регулиране на административните процесуални права на ЕС и мащаба на проблема, и Европейският парламент, и Европейският омбудсман, както и академичната общност многократно са призовавали Европейската комисия да приеме европейско законодателство по административните въпроси.

По време на дискусията българският евродепутат посочи: „Решението е ясно изразено както в представеното допитване на Европейския парламент, така и в оценката на въздействието. Това е предложението за регламент, което направихме преди две години. То ще допринесе за запълване на празнотите в законодателството и в същото време ще направи законодателството разбираемо за гражданите. Също така ще се подобрят прозрачността в административния процес и ефективността на европейската администрация“.

Европейският парламент предлага този регламент да се прилага за административните дейности на институциите, органите, службите и агенциите на Съюза. Предложените разпоредби не се прилагат за администрацията на държавите членки. Предложението дава отговори на важни въпроси като сроковете за приемане на административни актове, започването на административната процедура, сроковете и средствата за правна защита.В категории: Анализи и коментари, Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Солаковият хан където са живели Ботев и Левски се руши

Иван Ченчев, БСП: "След като всичко на ГЕРБ им е законно, защо подават оставки?"

Елена Йончева: "Големият проблем, свързан с насилието над жени, е бедността"

Полша и САЩ са близо до сделка за изграждане на "Форт Тръмп"

"ГAЗ" cĸopo мoжe дa фaлиpa зapaди caнĸциитe, пpeдyпpeди Дepипacĸa

Община Кочериново даде поръчки за 11 млн. лв. на жената на зам.-шефа на КПКОНПИ Антон Славчев - Зорница Атанасова


НОВИНИТЕ
Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик" Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик"

КНДР тества ново тактическо оръжие КНДР тества ново тактическо оръжие

Представят доклада на Мълър за руската афера Представят доклада на Мълър за руската афера

Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма" Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма"

Американски миноносец акостира във Варна Американски миноносец акостира във Варна
ЕВРОПА
Евродепутатите с нов закон за по-добра защита на външните граници на ЕС Евродепутатите с нов закон за по-добра защита на външните граници на ЕС

Росен Желязков: "Не сме загубили битката за пакета "Мобилност" Росен Желязков: "Не сме загубили битката за пакета "Мобилност"

Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма" Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма"

Стив Банън: "Не вярвам в неолибералния модел. Партията на Давос е омагьосана от Златния телец, но ние ще я победим" Стив Банън: "Не вярвам в неолибералния модел. Партията на Давос е омагьосана от Златния телец, но ние ще я победим"

Социалдемократите и крайнодесните с почти равни резултати на изборите във Финландия Социалдемократите и крайнодесните с почти равни резултати на изборите във Финландия