Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ: Многократно сме призовавали за приемането на европейско законодателство по административните процедури


Сподели:
11 Юли 2018, СрядаМногократно сме призовавали за приемането на европейско законодателство по административните процедури, заяви българският евродепутат Емил Радев по време на изслушване в Комисията по правни въпроси на ЕП, относно Правото на Европейския Съюз за отворена, независима и ефикасна европейска администрация.

Още през 2013 г. ЕП излезе с резолюция, в която се призовава Европейската комисия да изработи регламент по административната процедура в институциите на ЕС, но досега няма представено законодателно предложение от страна на Комисията. Ето защо Европейският парламент създаде работна група по Административно право, в която българският евродепутат Емил Радев, представляваше ЕНП. Работната група излезе през 2016 г. с предложение за текст на регламент, който Комисията може да използва при едно бъдещо законодателство. 

По време на изслушването бяха представени резултатите от обществена консултация относно отворена, независима и ефикасна европейска администрация, както и проучване за оценка на въздействието на възможните действия, които трябва да се приемат на ниво ЕС за постигането на тази цел. Участие в изслушването взеха още първият заместник председател на Европейската комисия, Франс Тимерманс, Европейският омбудсман, Емили О‘Райли, представители на академичната общност и др.

Франс Тимерманс подчерта, че Европейската комисия държи на ангажимента си да има отворена, независима и ефикасна администрация. Но според него тя трябва да бъде и подотчетна на своя суверен - гражданите.

„Вече две години след нашия доклад няма конкретни резултати относно предложението за приемане на регламент, който да установи общи правила за европейската администрация“, заяви Емил Радев.

Според представените проучвания става ясно, че има силна фрагментация на административните правила и процедури. Оперативното несъответствие и административните разходи, продължителните процедури, трудности при намирането на информация и качеството на получените отговори са само част от проблемите, които могат да бъдат решени с едно бъдещо законодателство в тази област.

В контекста на изключително сложното настоящо регулиране на административните процесуални права на ЕС и мащаба на проблема, и Европейският парламент, и Европейският омбудсман, както и академичната общност многократно са призовавали Европейската комисия да приеме европейско законодателство по административните въпроси.

По време на дискусията българският евродепутат посочи: „Решението е ясно изразено както в представеното допитване на Европейския парламент, така и в оценката на въздействието. Това е предложението за регламент, което направихме преди две години. То ще допринесе за запълване на празнотите в законодателството и в същото време ще направи законодателството разбираемо за гражданите. Също така ще се подобрят прозрачността в административния процес и ефективността на европейската администрация“.

Европейският парламент предлага този регламент да се прилага за административните дейности на институциите, органите, службите и агенциите на Съюза. Предложените разпоредби не се прилагат за администрацията на държавите членки. Предложението дава отговори на важни въпроси като сроковете за приемане на административни актове, започването на административната процедура, сроковете и средствата за правна защита.В категории: Анализи и коментари, Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Търговската война може да навреди на стабилността и на растежа в световен план, предупреди СТО

Белгия: Засега процесът за присъединяване на Турция към ЕС не е реалистичен

Младен Маринов: Все още не е обсъждано конкретно име за главен секретар на МВР

След Брекзит гражданите на ЕС ще бъдат обект на същите имиграционни закони като тези от останалия свят

Емил Радев: Европа трябва да бъде лидер в цифровата революция

Бисер Петков: Отпадането на тавана на всички пенсии е въпрос на справедливост


НОВИНИТЕ
Израел ще продължи ударите срещу Иран в Сирия Израел ще продължи ударите срещу Иран в Сирия

Лекоатлети ще мерят сили по повод 110-та годишнина на курорта „Св. Св. Константин и Елена“ Лекоатлети ще мерят сили по повод 110-та годишнина на курорта „Св. Св. Константин и Елена“

Обновяване на политиките за трудовия пазар препоръча Световната банка Обновяване на политиките за трудовия пазар препоръча Световната банка

Русия провежда мащабни военни учения в Черно море Русия провежда мащабни военни учения в Черно море

Отбелязват Европейския ден на езиците и във Варна Отбелязват Европейския ден на езиците и във Варна