Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

В Лондон започва срещата на външните министри от страните в Берлинския процес за Балканите


Сподели:
09 Юли 2018, Понеделник

В Лондон започва петата годишна среща на външните министри от страните в Берлинския процес за Балканите, на която България ще бъде представена от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

Във фокуса на разговорите ще бъдат регионалната свързаност и засилване на сътрудничеството в сферата на сигурността, преодоляване на младежката безработица и насърчаване на бизнеса. Срещата на първите дипломати ще бъде последвана утре от форум на държавните и правителствени ръководители.

Първите дипломати на Великобритания, Австрия, България, Германия, Италия, Словения, Франция и Хърватия ще се срещнат днес в британската столица с шестимата си колеги от Западните Балкани, а сред въпросите, които ще бъдат засегнати, са как да бъде засилена регионалната сигурност, включително чрез борба с общи заплахи като корупцията, организираната престъпност, трафика на хора и тероризма.

В срещите ще участват представители на ЕС и международните финансови институции. Във форума е включена и Полша, която ще бъде домакин на форума догодина.

Инициативата Берлински процес бе подета от канцлера Ангела Меркел през 2014 г. По време на последната среща в Триест бе включена и България, която междувременно постави като свой основен външнополитически приоритет европейската интеграция на Западните Балкани. Тогава сред одобрените за европейско финансиране проекти бяха газовият интерконектор между Сърбия и България, железопътна връзка между страната ни и Македония като част от транспортен коридор №8, както и железопътната връзка между България и Сърбия в рамките на европейския коридор №10. /bnr.bgВ категории: Европа, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС