Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Прокурорската колегия избира още един заместник на Цацаров


Сподели:
04 Юли 2018, Сряда

Прокурорската колегия ще избира днес заместник на главния прокурор Сотир Цацаров.

Самият Цацаров ще предложи за свой заместник ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев, който в последните две години се радва на динамично развитие в кариерата си.

Избор ще има, ако 13 души от съвета застанат зад номинацията на Гешев.

Ако той бъде избран, ще стане третият зам. главен прокурор към Върховната касационна прокуратура (ВКП). Мястото за позицията се освободи, след като Борислав Сарафов беше избран за ръководител на Националната следствена служба. Тогава главният прокурор заяви, че няма да посочва трети свой заместник към ВКП. В началото на юни обаче той поиска от прокурорската колегия откриването на нов трети щат за заместник. Тогава обяви, че новият заместник ще отговаря за осигуряване на методическо ръководство на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

Гешев стана ръководител на Специализираната прокуратура малко след като делото за източването на КТБ беше преместено там. Това се случи след двeгодишно разследване, когато обвинителите откриха, че има организирана престъпна група начело с бившия мажоритарен собственик на банката Цветан Василев. Преди това той беше наблюдаващ прокурор по разследването. След като я оглави, в Специализираната прокуратура бяха преместени и делата за корупция.

Резултатите от това обаче са по-скоро катастрофални за прокуратурата, като голяма част от внесените там дела са или прекратени, или върнати на държавното обвинение.

С назначаването на Гешев следващата седмица заместниците на Цацаров ще станат петима. Сегашните са Пенка Богданова, Мария Шишкова, които са към Върховната касационна прокуратура, Ася Петрова, която е във Върховната административна прокуратура, и Борислав Сарафов като шеф на Националната следствена служба.

Това означава, че ключовата прокуратура ще остане без титуляр и ще бъде обявен конкурс за нов неин началник.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС