Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ПК "Финанси и бюджет" одобри дофинансиране на „Градски транспорт“


Сподели:
26 Юни 2018, Вторник

В първа точка от дневния ред съветниците приеха предложение, относно актуализиране на приложение 21- "Списък на лицата, които имат право на транспортни разходи по бюджета на Община Варна за 2018 година" с 10 бройки.

Следващата точка от дневния ред бе относно дване на съгласие кмета на Община Варна да направи инвестиции в СК "Локомотив", бул. "Сливница", както следва:
- да закупи 4 броя контейнери от неръждаема конструкция, разглобяеми модули с топло и шумоизолация, с предназначение битово-санитарни помещения на стойност 36 000лв., с включен ДДС;
- извършване на текущ ремонт на СК "Локомотив", изразяващ се в доставка, монтаж и демонтаж на PVC седалки , боядисване на ограда, ремонт на кула на стадиона възлизащ на 73 944лв., с включен ДДС.
Съветниците приеха предложението.

В следващата точка без дебати комисията прие Актуализирана план-сметка за дейност "Чистота" за 2018 година.

Макрорамката беше завишена от 33,3 млн. лева на 35,6 млн. лева благодарение на възстановени средства от отчисления от РИОСВ-Варна.
С 1,2 млн. лева повече ще разполага Варна за почистване и поддържане чистотата на териториите, предназначени за обществено ползване. Средствата за ръчно и механизирано почистване на улични платна, спирки, пешеходни зони, алеи и др., бяха увеличени от 5,7 млн. лева на 6,9 млн. лева. Корекцията беше извършена заради повишената запрашеност на въздуха вследствие на ремонтните дейности по улици и булеварди в града, изграждането на бул. „Васил Левски“, както и в резултат на натоварения автомобилен трафик.
Повече средства са предвидени също за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци. В актуализираната план-сметка са записани близо 15,5 млн. лева при първоначално планирани 13,2 млн. лева.
Същевременно има намаление на средствата за дейност „сметосъбиране и сметоизвозване“. В плана за 2018 г. бяха заложени 10,3 млн. лева, които в актуализираните разходи са редуцирани с 1,2 млн. лева.

В четвърта точка съветниците одобриха предложението да бъдат отпуснати средства за два храма в район Аспарухово - 34 хил. лв. за църквата „Св. Цар Борис Михаил” и 4,8 хил. лв. за джамията в квартала.

Янко Станев:
„Дъждовните води трябва да бъдат отведени, тъй като сега целият водосбор подкопава основите на джамията. Подобен е и проблемът с православния храм. С отпуснатите суми ще се извършат най-неотложни палиативни дейности, а ако се наложи укрепване на целия скат, средствата ще са значително повече.“

Станев изрази недоумение от пасивността на настоятелствата и благодари на колегите си от бюджетната комисия затова, че с гласа си подкрепиха отпускането на средствата.

На своето заседание съветниците от финансовата комисия разгледаха и приеха предложение от Тодор Балабанов- председател на Общински съвет- Варна, относно осигуряване на средства за неотложен ремонт на брегозащитно и брегоукрепително съоражение, представляващо поземлен имот, находящ се в к.к. "Св. Св. Константин и Елена".
Стойността на укрепването надвишава 748 хил. лв.

Състоянието на съоръжението застрашава живота и здравето на хората. Преминаването по него е опасно и създава предпоставки за инциденти, стана ясно на днешното заседание на комисията.

В следващата точка комисия разгледа предложение, относно дофинансиране на „Градски транспорт“ в размер на 1,334мнл.лв.

Борислав Гуцанов:

„Сега искате да гласуваме Общински съвет- Варна да даде 1,5 млн.лв. за Градски транспорт, като преди няколко дни сана ясно, е дружеството отново е на загуба и то в размер на 3млн.лв. Лошото състояние на Градски транспорт е факт и то продължава с години. Защо не говорим с факти и цифри? До кога ще даваме пари на това дружество, а резултатът ще продължава да е отрицателен?“

Марица Гърдева обясни лошите финансови резултати с намаляване на приходната част в бюджета на „Градски транспорт“, заради намалелия пътникопоток, сериозната социална политика към ученици, хора с увреждания и пенсионери, както и запазването на цената на билета от 1 лв.

Борислав Гуцанов:

„Всичко, което се случва в дружеството се дължи на „течове“ и „чадъри“. Единственото решение е незабавна смяна на ръководството, много добре го знаете. Какво повече може да кажем? Има проблем с Градски транспорт? До кога той ще продължава? Редно е дасе каже кои са хората, които стоят зад Градски транспорт и защо те си позволяват такива неща.“

Тодор Балабанов:

„ От 2007 г. приходите на „Градски транспорт” са едни и същи, тъй като не е променяна цената на билета. Средствата за работна заплата обаче са нараснали от 4 млн. лв. на 20 млн. лв. заради ръста на минималната работна заплата в страната. Там работят живи хора и те трябва да получават достойни доходи. Това е единствената причина за загубите в дружеството и не приемам внушенията, които се правят за политически чадър над ръководството.“


Янко Станев:

„Пазарните показатели наистина не са добри, но това е заради социалната задача, която сме възложили на обществения превозвач. Смисълът на дебата трябва да е реформите ще доведат ли до по-бърз, по-удобен и по-редовен транспорт. А хората ще продължат да се возят в колите си и при цена на бензина 2,50 за литър, след като на всяко семейство се пада по 1,5 кола по статистика. И съм склонен вече на друг подход – не да притискаме общинските фирми за по-високи печалби и съответно дивидент в общината, а по-ефективна социална политика, социални придобивки, нови автобуси, климатизирани, нови линии, нова организация на транспорта в града.“

В крайна сметка само с 1 глас „против“ съветниците от комисията взеха решение за финансова подкрепа на „Градски транспорт“.


Източник: vlastta.com

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Версията за отравянето на Гебрев, която Цацаров мигновено изключи

Манолова: "Затруднявам се дали да вярвам на Цветанов от събота или на Цветанов от понеделник"

Лавров: "Чуждата политика в Близкия изток доведе до срив на баланса"

Криминален психолог разкри кога агресията се отключва у психично болните

Слави Трифонов: "Спасителят се появи! Спете спокойно, деца!"

Джамбазки изригна срещу подмяната на "майка" и "баща" с "родител 1" и "родител 2" във Франция


НОВИНИТЕ
Почина дизайнерът Карл Лагерфелд Почина дизайнерът Карл Лагерфелд

Безплатни прегледи за глаукома във ВМА през март Безплатни прегледи за глаукома във ВМА през март

Мащабните ремонти във Варна приключват до края на април Мащабните ремонти във Варна приключват до края на април

Масовото убийство в Нови Искър е извършено още в петък вечерта Масовото убийство в Нови Искър е извършено още в петък вечерта

16 щата съдят президента Доналд Тръмп 16 щата съдят президента Доналд Тръмп