Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Необичайно дълга аудиенция на Макрон при папата


Сподели:
26 Юни 2018, Вторник

Президентът на Франция Еманюел Макрон проведе необичайно дълга и сърдечна среща с папа Франциск във Ватикана.

 Макрон е обвиняван в родината си, че разклаща светските основи на Франция с опита си да поправи отношенията с католическата църква.

Те разговаряха близо час в официалната папаска библиотека в Апостолическия дворец във Ватикана. Обикновено папата разговаря с ръководители на правителства около 20-30 минути.

В съобщение на Ватикана се казва, че двамата са обсъдили "защитата на околната среда, миграцията, международният ангажимент за предотвратяване и разрешаване на конфликти, особено по отношение на разоръжаването".
Те също са разговаряли и за изгледите да се разрешат конфликтите в Близкия изток и Африка, както и за бъдещето на Европа, допълва се още.

В края на аудиенцията Макрон подари на Франциск рядко копие на книгата на Жорж Бернанос от 1936 г. "Дневникът на един селски свещеник".
Папата заяви пред 40-годишния Макрон, че много пъти е чел тази книга, която винаги много е обичал.

Франциск подари на френския лидер медальон със свети Мартин от Тур, на който светецът реже от пелерината си, за да я даде на просяк през зимата.

"Това означава призванието на тези, чието управление е да помагат на бедните. Ние всички сме бедни", каза папата пред Макрон при връчването на подаръка.

След като Макрон напусна библиотеката, двамата се целунаха по бузите, което е много необичайно по време на аудиенция при папата.

Преди двама месеца френският президент призова за сближаване на държавата с църквата, което беше остро разкритикувано от опозицията.

Католическата църква и държавата в продължение на векове са неделимо цяло във Франция, но Френската революция през 1789 г. и модернизацията през XIX век водят до разделението им със закон през 1905 г.

Източник: news.bg

В категории: Други теми, Вяра

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
50 г. от съпротивата на Пражката пролет от трима български студенти

Огнян Минчев: Българският национален интерес изисква да водим балансирана политика спрямо Унгария

Екоминистърът: Отговорността за чистия въздух е основно на общините

Руснаците подготвяли таен план да помогнат на Асандж да напусне Острова

Плащаме за здраве повече, получаваме по-малко

МВР синдикатите не дават 100 дни толеранс на Маринов


НОВИНИТЕ
Гърция прехвърля мигранти от претъпкани лагери Гърция прехвърля мигранти от претъпкани лагери

От „Инерком“ отново настояват пред КЗК за покупка на ЧЕЗ От „Инерком“ отново настояват пред КЗК за покупка на ЧЕЗ

Британците бесни от пренебрежителното отношение на Меркел към Тереза Мей Британците бесни от пренебрежителното отношение на Меркел към Тереза Мей

136 души са загинали при инцидента с потъналия ферибот в Танзания 136 души са загинали при инцидента с потъналия ферибот в Танзания

Туристическият портал на България ще има версия и на китайски език Туристическият портал на България ще има версия и на китайски език
ЕВРОПА
Британците бесни от пренебрежителното отношение на Меркел към Тереза Мей Британците бесни от пренебрежителното отношение на Меркел към Тереза Мей

Черна гора връща доброволната военна служба Черна гора връща доброволната военна служба

ЕК: Фронтекс да охранява граници и без съгласието на съответната страна ЕК: Фронтекс да охранява граници и без съгласието на съответната страна

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Brexit Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Brexit

Мей: Втори референдум за Брекзит няма да има Мей: Втори референдум за Брекзит няма да има