Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Варна стана пример за добри практики в ранната детска интервенция


Сподели:
26 Юни 2018, ВторникОбщина Варна стана пример за добри практики в ранната детска интервенция. Това се случи на национална кръгла маса в София, в която участие взе и зам.-председателят на Общинския съвет д-р Лидия Маринова.

Форумът беше организиран от Национална мрежа за децата, обединяваща 150 неправителствени организации, съвместно с представители на ресорните министерства – на труда и социалната политика, на здравеопазването и на образованието. Основна тема на дискусиите бе ранната детска интервенция – работа по предотвратяване изоставането на деца с увреждания в институции и подпомагане на семействата за отглеждане на децата в семейна среда.

Гост експерт бе д-р Емили Барон – директор на Институт RISE, Вашингтон, и водещ експерт и изследовател в областта на ранната детска интервенция. През май д-р Барон посети Варна, Русе и София и се срещна с представители на комисиите по социални дейности и здравеопазване на Националното сдружение на общините в Република България /НСРОБ/. В последвалия доклад тя направи обстоен анализ на работата по ранна детска интервенция, като подчерта, че България има добри практики в тази област, но има и още доста въпроси за решаване.

Изтъкнато бе, че държавните институции, от които зависи обединяването на усилията на всички заинтересовани страни, могат да използват отличния пример на Карин дом и на Община Варна, които работят от няколко години по този въпрос и го припознават като изключително значим.

Варна е първата и единствена община в България, която е включила ранната детска интервенция като социална услуга, финансирана от местния бюджет и извършвана изключително професионално от специалисти от Карин дом. Варненската организация обучава 46 екипа от цялата страна, които работят по проблема ранна детска интервенция във възрастовата група 0-3 години. С по-големи деца – на възраст между 3 и 6 години, се занимава Общностният център за деца и семейства – Варна, чийто ръководител Даниела Биячева също взе участие в кръглата маса.

Община Варна е първата, която работи съвместно с Медицинския университет, предимно с катедра „Педиатрия и доц. Ружа Панчева. Висшето училище е включило модул „Ранна детска интервенция“ като възможност за следдипломна квалификация.

Предстои ранната детска интервенция да бъде заложена като услуга със съответните стандарти в новия закон за социални услуги, по който се работи.В категории: Новините, Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Саудитска Арабия обмисля да признае, че е убила журналиста Кашоги?

Волен Сидеров спря сам партийната си телевизия „Алфа“

Цацаров: Беше задействан "сценарий", според който в България се убиват журналисти

Сотир Цацаров: Политически рейтинг не се прави върху трупове

Атлантическият съвет: „Радиомълчанието“ е техника на руската военна доктрина

Залогът в последната фаза на преговорите за Брекзит: четири ключови въпроса


НОВИНИТЕ
Повече от 1800 американски вестника са затворили от 2004 г. Повече от 1800 американски вестника са затворили от 2004 г.

Тръмп иска ТВ рекламите на лекарства да показват цените им Тръмп иска ТВ рекламите на лекарства да показват цените им

Порошенко: Разривът на Русия с Константинопол означава, че Украйна е на прав път Порошенко: Разривът на Русия с Константинопол означава, че Украйна е на прав път

НАП пусна още 8 електронни услуги НАП пусна още 8 електронни услуги

Два съвета в Брюксел ще обсъдят Брекзит, Полша, Унгария и многогодишната финансова рамка Два съвета в Брюксел ще обсъдят Брекзит, Полша, Унгария и многогодишната финансова рамка