Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Цацаров иска ред, а не реформа в затворите


Сподели:
22 Юни 2018, ПетъкВсяко бягство е отклонение, всяко отклонение е бягство.

Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира вчерашното настояване от страна на Министерство на правосъдието, че затворникът Борис Иванов не е избягал, а се е отклонил. Припомняме, затворникът и до този момент се издирва без резултат.

Пред журналисти в Народното събрание Цацаров посочи, че Наказателният кодекс използва термина "затворник, който избяга".

"Проблемът не е в терминологията, проблемът е в нещо съвсем друго", обясни главният прокурор и заяви, че в конкретния случай при присъда от 13 години за грабеж и изнасилване, остатъкът от наказанието е близо 5 години. Затова и въпросът е за режима на лишения от свобода, статута на конкретния лишен от свобода и причините поради, които той работи съвсем свободно и без какъвто и да е надзор на външен обект.

По думите на главния прокурор за конкретния случай има съответната лична отговорност - от ръководството на затвора, което е разрешило затворникът да работи на външен обект. Но и оставката на шефовете няма да реши проблема, тъй като самият режим в затвора ще остане същия.

Главният прокурор допълни и още една страна на проблема - положението в местата за лишаване от свобода. Цацаров припомни, че от близо година и половина ГД "Изпълнения на наказанията" няма постоянно ръководство. "Това при всички случаи се отразява върху начина, по който се осъществява работата на дирекцията".

Към този проблем трябва да се прибавят и социалните проблеми на надзирателския състав, техните искания, както и режима в затворите, включително действащите нормативни актове. Затова и тук, според Сотир Цацаров, не става дума да се оправдаем един или друг министър.

Каквото и да е ръководството, при тези условия, при тези нормативна база такива ситуации ще се повтарят, обясни Сотир Цацаров. Затова и мнението на главния прокурор е, че трябва да се проведе сериозна дискусия.

Според Цацаров обаче системата има нужда от ред: "Ред - не реформа. Ако ще правим поредната реформа - тя ще премине в дискусии, планове, пътни карти", коментира той и обясни, че ред означава промени в нормативните актове относно режима, въвеждане на ограничения за преминаване от по-тежък в по-лек режим.

Това трябва да става само при добро поведение и доказателства, и то реални, че има превъзпитание. Според Цацаров трябва да има ограничаване на възможностите за работа на такъв тип лица на външни обекти и дори да се въведат отличително облекло и знаци на лишените от свобода. В рамките на месец тези нормативи могат да се преразгледат.
Ако нормативната рамка не се преразгледа, случаите на бягство от затворите ще се повтарят, е прогнозата на обвинител №1.

Но обществото трябва да каже дали е готово да приеме ред в местата за лишаване от свобода.

Сотир Цацаров говори и за недостига на средства в системата, които водят до това, че част от предметите от жизнена необходимост за затворниците, се доставят отвън. Това ражда, по думите му, затворническа аристокрация, която определя реда в затвора.

ГД "Изпълнения на наказанията" не разполага с каквато и да е система за осъществяване на контрол, обясни Цацаров, а оперативният надзор в местата за лишаване от свобода се осъществява от служби на МВР, които са аташирани към всеки конкретен затвор. Задайте си въпроса какъв е интересът надзорно охранителния състав, както и на затворническата общност да сътрудничи със служители на МВР, които са в система, вън от местата за лишаване от свобода, допълни главният прокурор.

Цацаров изтъкна още, че трудът от затворниците не се полага организирано, а всеки затвор сключва договор с определени външни потребители на работна сила.

Има места за лишаване от свобода, в които затворникът излиза, отива на работа на място, в което огромна въпросителна е дали въобще работи и всъщност пребивава в затворническото общежитие само вечер.

Като прибавим, че в затворническите общежития за 50 лишени от свобода отговоря един надзирател, като затвори, в които за около 520 лишени от свобода отговаря нощна смяна от 18 до 20 надзиратели - картината е: системата е на ръба.

Сотир Цацаров сподели с журналистите и личното си мнение - лишените от свобода безусловно имат право на труд и трудът трябва да води до съответни облекчения, но е недопустимо това да се случва като самостоятелна работа във външни обекти. Няма значение какъв е остатъкът от присъдата. Работата трябва да е в нормален затворнически режим - под охрана, със съответните дрехи и - или отличителни знаци. Това само по себе би затруднило и съответното отклонение, според Сотир Цацаров.

Припомняме, в четвъртък сутринта Борис Иванов е избягал от мястото, където работи в покрайнините на Ловеч. В Министерство на правосъдието изрично отбелязаха, че Борис Иванов не е избягал, а се е отклонил, тъй като работи на място, което не е охраняемо.

Борис Ангелов Иванов е осъден за кражби и блудства. Затворникът е с присъда 13 години лишаване от свобода от 2011 г., като до този момент е излежал 7 години.

Припомняме, Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година. Двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната. По-късно, на 6 юни Пелов бе застрелян в Ботевград от Марио Панчев, който по-късно също почина от раните си.

МВР предприе действия по издирването на двамата бегълци, но без успех. Граждани подаваха стотици сигнали за това, че са забелязали затворниците на различни места в София, но те не бяха установени от властите.

На 17 май до президента и омбудсмана беше изпратено писмо от затворника. В осем страници Пелов описал мотивите си да избяга от затвора. Твърдял, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това предизвикало бягството.

На 13 юни вътрешният министър Валентин Радев обясни преди заседание на комисията по ред и сигурност в парламента, че директорът на областното управление на МВР София-град Георги Григоров и неговият заместник не са се справили със задълженията и отговорността си. Това е причината да бъдат освободени от длъжност.В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Апелативният спецсъд защитава продължаващия арест на Иванчева

Спецпрокуратурата с жесток удар по Румен Овчаров

Евала, либерали, съучастници на ислямистите!

Драгомир Стойнев:"118 милиона лева бонуси раздадени в администрацията"

Радева: "Докато съм била в Катовице, рязко съм се озовала в Краков! Ей, клонирането за нищо го нямам"

Бивш юрист на Баневи разкри как са съсипвали предприятията. "Вместо да дадат заплати, купиха си кола"


НОВИНИТЕ
Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност, Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност,

Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе" Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе"

Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика

Китай задържа бивш канадски дипломат Китай задържа бивш канадски дипломат

Таксиметровите шофьори в София протестират за втори път Таксиметровите шофьори в София протестират за втори път