Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Европа да благодари на Гърция за спасяването


Сподели:
22 Юни 2018, ПетъкГъpция ce гoтвела дa излeзe oт „спасителната програма“ и  кредитopитe ѝ искали да се уверят, че Aтинa ниĸoгa  пoвeчe нямaло дa бъде пpoблeм нa цялa Eвpoпa, разказва money.bg.

Моля икономистите за извинение, но според моите спомени Гърция през последните години не е била проблем за Европа. Даже напротив, Гърция помагаше на Европа да забогатее. Как ли? Ами през най-тежките години на плащане на дълга си, Атина постоянно взимаше  шестмесечни кредити с лихва от 4,5% и нагоре, за да си покрива лихвите по кредите, с които Европа я спасяваше. В същото време Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС)  продаваше облигации, но на лихва от 0,14% до  МИНУС  0,02%. Самото германско финансово министерство обяви, че до края на 2011 г. гръцкото правителство е превело на Германия 380 млн. евро лихви върху заемите, с които най-силната европейска икономика е участвала в първия спасителен пакт.

Това са факти.

Сега да видим какъв проблем е създавала Гърция. При краткосрочните облигации търсенето  беше от два до четири пъти по-голямо от предлагането. Когато търсиш повече отколкото ти предлагат, значи ти е хубаво да купуваш. Значи на Европа й е било хубаво да дава заеми на Гърция, след като е искала да й даде повече заеми, отколкото Атина е искала да вземе.

Ами приватизациите? При тях на кого е хубаво – на продавача Гърция или на купувачите? Тази приватизация е принудителна, тя е под натиск, а когато те принуждават няма как да ти е хубаво. А в търговията  е така – когато на някой му е кофти, на друг непременно му е гот. Нека припомним част от приватизационна програма само за тази година. Яхтените пристанища в Алимос и край Атина;  66% от газовия оператор DESFA;  30% от международното летище в Атина; 35% Hellenic Petroleum; 65% от газовата компания DEPA; 5 на сто от телекома ОТЕ; 17 % от Националната електрическа компания (PPC). Ето,Гърция  като ги разпродаде тези неща, горе долу спасяването може да приключва.

Когато някой ти прави хубаво, той не ти създава проблем, напротив.

Когато даваш кредити при ненормално високи лихви със сигурност ти е хубаво. Когато купуваш огромни стратегически бизнеси с пистолет, опрян в челото на продавача, със сигурност ти е хубаво.

На всички В Европа им е хубаво  по време на спасяването , с изключение на Гърция.

Та какъв проблем е създавала Гърция на Европа?


Автор: Юрий Борисов
Източник: http://24may.bg/

В категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ГЕРБ срещу ГЕРБ? Новият транспортен министър живее с Румяна Бъчварова, а статия на „зет” й отказа конкурента му Манолев

Лозан Панов: Недопустимо е от парламента да ме викат по телефона

Мълчанието е злато, но камъните се трупат

Мария Габриел: Технологиите трябва да служат на човека, а не обратното

Безумията нямат край: Правостоящ пътник също да бъде вързан с колан в автобуса, реши правната комисия

Украинската църква става по-голяма от руската, Москва плаши с разкол


НОВИНИТЕ
Изборът за шеф на Апелативна специализирана прокуратура беше отложен Изборът за шеф на Апелативна специализирана прокуратура беше отложен

България и Унгария ще си сътрудничат за образованието и науката България и Унгария ще си сътрудничат за образованието и науката

Откриха учебната година в Икономическия университет Откриха учебната година в Икономическия университет

Хванаха трима от грабителите на Роженския манастир Хванаха трима от грабителите на Роженския манастир

Въвеждат часове по православие във Варна Въвеждат часове по православие във Варна