Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Отворено писмо до посланиците подкрепили София прайд 2018


Сподели:
21 Юни 2018, ЧетвъртъкВаши Превъзходителства,

В отговор на Вашето съвместно писмо от 8 юни 2018 (1)в подкрепа на София Прайд 2018, бихме искали да Ви информираме, че

- Т.нар „полова идентичност“ (на англ. gender identity), за разлика от „сексуална ориентация“, не е призната за антидискриминационен признак в нито един обвързващ правен документ на ООН, Съвета на Европа и Европейския съюз(2), включително в Хартата на основните права на Европейския съюз и Всеобщата декларация за правата на човека, на които Вие се позовавате във Вашето писмо.

- Концепцията за „полова идентичност“, формулирана в Принципите от Йогиакарта (The Yogyakarta Principles, 2006)(3)и Принципите от Йогиакарта плюс 10 (The Yogyakarta Principles plus 10, 2017)(4), никога не са били публично обсъждани и демократично приети в държавите-членки на ООН, Съвета на Европа и Европейския съюз. Не съществува обществен консенсус по този вид политически манифест за нови обществени ценности и общество на бъдещето.
- Т.нар „полова идентичност“ никога не е била и понастоящем не е общоевропейска ценност.

- Исторически първият и единствен обвързващ правен документ, свързан с т.нар. „полова идентичност“ като общовалиден антидискриминационен признак, е Истанбулската конвенция (5), която понастоящем не е ратифицирана от България и още 14 държави-членки на Съвета на Европа(6).

- Вашата подкрепа за София Прайд 2018 и политическите му искания (7) за предефиниране на брака и осиновяване на деца от еднополови двойки са не само вмешателство в области, които са извън Вашата юрисдикция (което е нарушение на чл. 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения (8), но представлява и непряк натиск за промяна на Конституцията на Република България. Четиринадесет държави-членки на ЕС определят брака като „съюз между мъж и жена“. Шест от тези държави, сред които и България, са приели тази дефиниция в своите Конституции. Подкопаването на конституционната дефиниция за брака е неприемливо за принципите, върху които е основан Европейския съюз, а именно зачитането на културното, религиозното и националното многообразие.

Бъдещето на България – нашите деца – е немислимо без техните бащи и майки. Ние желаем българското общество и специално нашите деца да живеят в страна, в която се подкрепят семейните ценности и която насърчава изграждането на здрави и щастливи семейства.

Очакваме с нетърпение Вашите бъдещи съвместни писма да се съобразяват напълно с обвързващитемеждународни правни документи за правата на човека и изцяло да респектират принципа на субсидиарност в ЕС и суверенитета на България по нейните вътрешни въпроси в сферата на брака, семейството, родителските права, образованието и здравеопазването.

С уважение,

Михаела Джоргова, Асоциация общество и ценности, sva@sva.bg
Ивайло Тинчев, Поход за семейството София,  sofia@family.bg
Димитър Спилков, Поход за семейството Пловдив, plovdiv@family.bg
Димитрина Иванова, Поход за семейството, Варна, varna@family.bg
Нели Тончева, Поход за семейството Бургас,  burgas@family.bg
Даниела Илиева, Поход за семейството, Русе, ruse@family.bgВ категории: Конфликтни теми, Избрано от редактора

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС