Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Google награди 12-годишен ученик от с. Барутин за разработка на игра


Сподели:
21 Юни 2018, ЧетвъртъкРадостин Чолаков от доспатското село Барутин привлякъл вниманието на Google с разработените от него приложения за Google Assistant - мобилната игра RSG Chess и The Funny Jester. Заради тях той бил награден от Google с фирмена тениска, грамота и ваучери на стойност 2400 долара с лимит до 200 щатски долара месечно, които може да използва в платената платформа Google Cloud, за да развие проектите си.

    „Вече използвам ваучерите. Работя върху проект за виртуална машина“, каза Радостин, цитиран от  "24 часа".

Приложението си за играта шах създал съвсем случайно. За решенията на алгоритмите в джава скрипт Радостин получил помощ от леля си и нейния съпруг, които са програмисти в Пловдив. Постепенно той разработил играта и я пуснал в Google Play. 12-годишното момче продължава да я развива до нивото, искано от Google.

Надява се скоро да получи Google Home устройство. То представлява малък интелигентен високоговорител, който се захранва от интелигентен  гласов асистент на Google Assistant. С него можеш да говориш без да пишеш. Условието за получаването на устройството е разработеното от Радостин приложение да е на 2 езика. За предпочитане те трябва да се говорят от много хора. За приложението си шестокласникът е направил версия на английски език, който вече владее добре, и на руски с помощта на интернет и речници.

    „Наградата не е най-важна. И без награда бих програмирал. Когато ми купиха компютър, леля Елица ми показа някои неща, но тъй като живее в Пловдив, продължих да се уча с четене и гледане на образователни клипове в Youtube. Сам се запознах с почти всички езици за програмиране, които се използват за създаване на програми, контролират поведението на машина, реализират алгоритми точно във вид на човешка комуникация“, обяснява Радостин.

Сред приложенията, които в момента разработва, е приложение за мобилни телефони, което прави снимки на даден обект и разпознава кой е той. Радостин няма съмнения относно това, с което иска да се занимава в бъдеще. Иска да стане програмист.


Източник: uspelite.bg

В категории: Други теми, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС


НОВИНИТЕ
Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК

Идва слънце Идва слънце

Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране

Франция забранява със закон използването на телефони в училище Франция забранява със закон използването на телефони в училище
ЕВРОПА
Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията

Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО

ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос" ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос"

Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000" Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000"