Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Дойче веле: Бъдещето на Меркел зависи и от сделка с България


Сподели:
21 Юни 2018, Четвъртък

Управляващата коалиция в Германия може да се разпадне след по-малко от 100 дни на власт

Ако германският канцлер не намери в рамките на Европейския съюз решение на проблема с имигрантите, нейното правителство най-вероятно ще се разпадне. Така бъдещето на нейния четвърти кабинет ще зависи и от възможността да се договори с България, пише Никита Жолквер в „Дойче Веле“ (Deutsche Welle).

Развръзката в острия конфликт между канцлерa и нейния вътрешен министър Хорст Зеехофер е отложена за началото на юли. Министърът се съгласи да изчака резултатите от предстоящата на 28-29 юни среща на върха на ЕС преди да предприеме едностранни мерки за ограничаване на имигрантския поток в Германия.

Спорът между лидерите на две от трите партии в управляващата коалиция – Меркел оглавява Християндемократическия съюз (ХДС), а Зеехофер – Християнсоциалния съюз (ХСС) – се разгоря заради това, че министърът възнамерява за затвори германските граници за имигрантите без документи или за вече регистрираните в някоя друга страна от ЕС. Меркел смята, че тази мярка противоречи на европейските норми за предоставянето на убежище и на германското законодателство, а освен това, е несправедлива по отношение на такива държави, като Гърция и Италия.

Ултиматумът на министър Зеехофер

В края на миналата седмица Зеехофер заплаши, че още този понеделник, 18 юни, ще се възползва от пълномощията си на министър на вътрешните работи и еднолично ще нареди Германия да не пуска имигранти без паспорти или с регистрация от други държави в ЕС. Меркел предложи да се почака до срещата на върха на ЕС. Тя се надява да убеди партньорите в необходимостта да намерят общо решение за проблема. Освен това обещава в кулоарите на тази среща да договори с България и другите гранични държави двустранни споразумения, които да осигурят правната основа за забраната за пресичане на германската граница от „транзитните“ мигранти.

Зеехофер се съгласи да почака. Но при едно условие: той незабавно ще се разпореди да не бъдат пускани в Германия имигрантите, които веднъж са получили отказ за убежище от германските власти, били са изгонени от страната и са получили забрана за повторно влизане. Меркел се съгласи. За нея беше пълна изненада, че такива бежанци „нон грата“ повторно влизат в страната.

Дори при наличието на забрана за влизане в Германия те имат възможност да я заобиколят, като се възползват от правото си на границата още веднъж да подадат молба за даване на убежище.
Така в страната не пускат само тези имигранти, които не са подали молба за убежище, посочи Щефен Зайберт говорител на канцлера.

Ултиматумът на Меркел

Ръководните органи на ХДС също заседаваха този понеделник. И Меркел даде заключителна пресконференция. Въпреки настойчивите въпроси на журналистите, питащи я за вариантите за по-нататъшно развитие на събитията, тя отказа да отговаря.

Едновременно с това Меркел даде ясно да се разбере, че основните направления на вътрешната и външната политика са прерогатив на канцлера. Тя няма никакво намерение да преотстъпва на когото и да било своите върховни пълномощия, подчертавайки, че никакъв автоматизъм – т.е. неизбежно затваряне на границите в случай на неудовлетворителен изход на срещата или нейните двустранни преговори с лидерите на останалите държави от ЕС – не може да има.

Само че ако някой от двамата – канцлерът или вътрешният министър, не отстъпи, управляващата коалиция в Германия ще се разпадне след по-малко от 100 дни на власт.В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Делото "Лозан Панов срещу Сметната палата" - рестарт

Петър Клисаров: Бъдещето на ЕС

"Джи Пи груп" се оттегля от спечелена поръчка на Столичната община за 46 млн. лева

Масоните делиха в ефир Яворовия дом и 1,6 млн.лв

Никой от съюзниците ни не се отнася към САЩ толкова враждебно, колкото ЕС, заяви Тръмп

Заплахата за ЕС не е Русия, а радикалната ислямизация на Европа. Бунт в Дания?


НОВИНИТЕ
Мъж взе заложница на гарата в Кьолн Мъж взе заложница на гарата в Кьолн

ЕС вече може да налага санкции за разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света ЕС вече може да налага санкции за разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света

България няма да участва в "Евровизия 2019", реши БНТ България няма да участва в "Евровизия 2019", реши БНТ

Впечатляваща гробница откриха археолози в Созопол Впечатляваща гробница откриха археолози в Созопол

Матео Салвини за изборите в Бавария  "Ариведерчи, Меркел" Матео Салвини за изборите в Бавария "Ариведерчи, Меркел"
ЕВРОПА
Петър Клисаров: Бъдещето на ЕС Петър Клисаров: Бъдещето на ЕС

ЕС вече може да налага санкции за разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света ЕС вече може да налага санкции за разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света

Никой от съюзниците ни не се отнася към САЩ толкова враждебно, колкото ЕС, заяви Тръмп Никой от съюзниците ни не се отнася към САЩ толкова враждебно, колкото ЕС, заяви Тръмп

Матео Салвини за изборите в Бавария  "Ариведерчи, Меркел" Матео Салвини за изборите в Бавария "Ариведерчи, Меркел"

Премиерът се срещна с посланика на Великобритания Премиерът се срещна с посланика на Великобритания