Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Дойче веле: Бъдещето на Меркел зависи и от сделка с България


Сподели:
21 Юни 2018, Четвъртък

Управляващата коалиция в Германия може да се разпадне след по-малко от 100 дни на власт

Ако германският канцлер не намери в рамките на Европейския съюз решение на проблема с имигрантите, нейното правителство най-вероятно ще се разпадне. Така бъдещето на нейния четвърти кабинет ще зависи и от възможността да се договори с България, пише Никита Жолквер в „Дойче Веле“ (Deutsche Welle).

Развръзката в острия конфликт между канцлерa и нейния вътрешен министър Хорст Зеехофер е отложена за началото на юли. Министърът се съгласи да изчака резултатите от предстоящата на 28-29 юни среща на върха на ЕС преди да предприеме едностранни мерки за ограничаване на имигрантския поток в Германия.

Спорът между лидерите на две от трите партии в управляващата коалиция – Меркел оглавява Християндемократическия съюз (ХДС), а Зеехофер – Християнсоциалния съюз (ХСС) – се разгоря заради това, че министърът възнамерява за затвори германските граници за имигрантите без документи или за вече регистрираните в някоя друга страна от ЕС. Меркел смята, че тази мярка противоречи на европейските норми за предоставянето на убежище и на германското законодателство, а освен това, е несправедлива по отношение на такива държави, като Гърция и Италия.

Ултиматумът на министър Зеехофер

В края на миналата седмица Зеехофер заплаши, че още този понеделник, 18 юни, ще се възползва от пълномощията си на министър на вътрешните работи и еднолично ще нареди Германия да не пуска имигранти без паспорти или с регистрация от други държави в ЕС. Меркел предложи да се почака до срещата на върха на ЕС. Тя се надява да убеди партньорите в необходимостта да намерят общо решение за проблема. Освен това обещава в кулоарите на тази среща да договори с България и другите гранични държави двустранни споразумения, които да осигурят правната основа за забраната за пресичане на германската граница от „транзитните“ мигранти.

Зеехофер се съгласи да почака. Но при едно условие: той незабавно ще се разпореди да не бъдат пускани в Германия имигрантите, които веднъж са получили отказ за убежище от германските власти, били са изгонени от страната и са получили забрана за повторно влизане. Меркел се съгласи. За нея беше пълна изненада, че такива бежанци „нон грата“ повторно влизат в страната.

Дори при наличието на забрана за влизане в Германия те имат възможност да я заобиколят, като се възползват от правото си на границата още веднъж да подадат молба за даване на убежище.
Така в страната не пускат само тези имигранти, които не са подали молба за убежище, посочи Щефен Зайберт говорител на канцлера.

Ултиматумът на Меркел

Ръководните органи на ХДС също заседаваха този понеделник. И Меркел даде заключителна пресконференция. Въпреки настойчивите въпроси на журналистите, питащи я за вариантите за по-нататъшно развитие на събитията, тя отказа да отговаря.

Едновременно с това Меркел даде ясно да се разбере, че основните направления на вътрешната и външната политика са прерогатив на канцлера. Тя няма никакво намерение да преотстъпва на когото и да било своите върховни пълномощия, подчертавайки, че никакъв автоматизъм – т.е. неизбежно затваряне на границите в случай на неудовлетворителен изход на срещата или нейните двустранни преговори с лидерите на останалите държави от ЕС – не може да има.

Само че ако някой от двамата – канцлерът или вътрешният министър, не отстъпи, управляващата коалиция в Германия ще се разпадне след по-малко от 100 дни на власт.В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Победа за България! Съдът реши, че ромските стипендии дискриминират всички останали българчета

Сканадал в Брюксел: Тереза Мей се скара с Жан-Клод Юнкер

Грабвайте боята! (някой си изкряска)

След заплахите на Каменос - правителството на малцинството, тройни избори през май или изненада

Въпрос към КПКОНПИ: "Върховният съд ли "продаде мача" за Христо Бисеров?"

Д-р Дамян Илиев: "На пазара има некачествена и опасна за здравето на хората продукция"


НОВИНИТЕ
Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г. Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г.

Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане

Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор

Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС

Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия