Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Промените в тялото ни, когато пием достатъчно вода


Сподели:
21 Юни 2018, ЧетвъртъкДа бъдем достатъчно хидратирани е жизненоважно за нас, и то не само през лятото. Водата е от първа необходимост за организма, повече отколкото е дори храната. Ето какви са конкретните ползи за нас, ако пием достатъчно от нея.

Повече енергия

Всички клетки в организма имат нужда от вода, за да функционират правилно. Когато сме достатъчно хидратирани, успяваме по-лесно да преборим умората и имаме повече сили, за да посрещнем предизвикателствата на деня.

А колко е достатъчно? Въпросът е твърде относителен, за да може да изведем конкретен отговор. Но със сигурност поне литър и половина на ден. През лятото и ако тренираме усилено, количеството се покачва спрямо специфичните ни нужди.

Издръжливост

Както споменахме, ако в ежедневието ни присъства и време за тренировки, количеството консумирана вода трябва да е по-голямо. Освен че по този начин се предпазваме от дехидратация, увеличаваме своята сила и издръжливост.

По-добра памет

Водата е своеобразна храна и за мозъка. Когато му даваме достатъчно от нея, той се отблагодарява подобаващо - имаме по-бистра мисъл, работата ни спори, а белите петна в паметта са значително по-малко.

Ако забравяме прекалено често и прекалено много, това е ясен знак, че сме дехидратирани. Водата е необходима и на клетките, и на нервните окончания в мозъка, за да поддържат и да ни снабдяват с информацията, която вече веднъж сме получили.

По-малко храна

Колкото и странно да ни звучи, понякога бъркаме глада с жаждата. Достатъчното количество вода ще ни накара по-рядко да посягаме към онези вредни храни, които уж засищат, а всъщност повече вредят.

Когато сме на път да се изкушим, по-добре да изпием малко вода. Ако увеличим дневната си консумация с две чаши, това ще редуцира приема ни на калории средно с 200, сочат различни изследвания, цитирани от Reader's Digest.

Редовен стомах

Това е поредната полза, която идва с пиенето на достатъчно вода.

Блестяща кожа

Красотата отвън започва отвътре. Изтъркано, но факт. Когато организмът е достатъчно хидратиран, кожата също е. Тя е по-изпъната и свежа, а бръчките не успяват да се преборят за надмощие.

Като най-големият орган в нашето тяло, кожата се състои от около 30% вода. Тя е нужна, за да могат клетките да се делят и да се произвеждат нови. Ако не пием достатъчно вода, никой хидратиращ крем няма да успее да ни помогне.

Прохлада

Това е една наистина важна полза за летните месеци. Жегата ни кара да се потим, а прекомерното потене ни дехидратира. За да поддържаме този естествен процес на охлаждане, трябва да приемаме повече вода. /lifestyle.bgВ категории: СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ, Знаете ли че ..., Кожа, нокти, коса, Храносмилателна система

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Победа за България! Съдът реши, че ромските стипендии дискриминират всички останали българчета

Сканадал в Брюксел: Тереза Мей се скара с Жан-Клод Юнкер

Грабвайте боята! (някой си изкряска)

След заплахите на Каменос - правителството на малцинството, тройни избори през май или изненада

Въпрос към КПКОНПИ: "Върховният съд ли "продаде мача" за Христо Бисеров?"

Д-р Дамян Илиев: "На пазара има некачествена и опасна за здравето на хората продукция"


НОВИНИТЕ
Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г. Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г.

Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане

Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор

Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС

Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия