Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Работата на спецпрокуратурата по делата за корупция върви към провал


Сподели:
18 Юни 2018, Понеделник

Повече от половин година, след като управляващите и ДПС решиха да прехвърлят делата за корупция в специализираната прокуратура и съд се оказа, че качеството на разследванията е ниско, а внесените в съда обвинения са предимно по стари казуси, образувани преди години.

Въпреки очакванията за наплив от дела, от общо 13 образувани дела (от ноември до юни), шест са били прекратени и върнати на прокуратурата поради негодност на обвинението. Има една постановена оправдателна присъда, а по едва две от останалите шест дела, процесът е тръгнал по същество, но едва ли ще приключи до края на годината, показа проверка на "Дневник".


Още повече, че голяма част от делата, които бяха преместени в специализираната прокуратура са стари разследвания, образувани и водени от специализираното звено към градска прокуратура (създадено като реплика на румънския модел), които бяха автоматично внесени в специализирания съд, след влизането в сила на промените. Или такива казуси, по които вече веднъж прокуратурата се провали да започне дело и въпреки указанията, че обвинението трябва да се поправи, бяха внасяни в специализирания съд, без по тях да е имало работа.


Текстовете в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) бяха внесени и приети на бързи обороти през юли миналата година, но влязоха в сила от началото на ноември. Измененията бяха приети под претекст, че това е препоръка от европейския анализ на държавното обвинение, но магистрати коментираха, че напрактика се цели заобикаляне на Софийския градския съд, на който подобни дела бяха подсъдни.


Между първо и второ четене, без да бъдят обсъдени с работната група, работила по законопроекта, депутатите от ГЕРБ внесоха изменения, с които се въведоха и извънредни правила за т.нар. дела за корупция по високите етажи на властта.


Малко след окончателното им гласуване от парламента, главният прокурор Сотир Цацаров се зарече, че "вероятно първият обвинителен акт в специализирания съд ще бъде този срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов" по т.нар "Суджукгейт". Година по-късно не е известно какво се случва с това разследване.


При внасянето на промените, председателят на правната комисия Данаил Кирилов и един от вносителите, заяви, че "преместването на делата за корупция по високите етажи на властта в спецсъда би било ефективен способ за борбата с това престъпление".


Дела и документи

Първият обвинителен акт, внесен в специализирания съд, беше срещу бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков и съиздателят на "Икономедиа" Иво Прокопиев, както и още няколко души за продажбата на държавния пакет акции велектроразпределителното дружество ЕВН. Делото, което вече веднъж беше прекратявано от Софийския градски съд заради съществени нарушения в обвинителния акт, катастрофира на две инстанции в специализирания наказателен и апелативен съд и беше прекратено и върнато на прокуратурата.


С подобна съдба беше и делото срещу съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. Прокуратурата направи опит да внесе обвинението срещу нея първо в Софийския градски съд, но оттам, както и впоследствие Апелативния съд връщаха случая на държавното обвинение заради нарушения в обвинителния акт. Впоследствие прокуратурата се опита да пробва и в специализирания съд, но оттам на две инстанции констатираха, че в обвинението са нанесени "незначителни допълнения".

Миналата седмица специализираният съд прекрати и върна на прокуратурата делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев и още двама души с мотив, че обвинението е неясно, нелогично и не е подкрепено с факти. Определението на съдия Даниела Костова (член на предишния състав на Висшия съдебен съвет) подлежи на протест от страна на прокуратура.


Сред останалите прекратени и върнати на държавното обвинение е и делото срещу бившия министър на енергетиката Румен Овчаров по обвиненията срещу него в безстопанственост и престъпление по служба. Двете инстанции на специализирания съд приеха, че в обвинителния акт има непълноти и неясноти.

В края на май е била постигната и първата присъда по дело за корупция в специализирания съд.

Тя не е съобщена до медиите нито от съда, нито от прокуратурата. Най-вероятно защото е оправдателна. Става дума за делото срещу бившия директор на Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултура" Майдън Сакаджиев, подсъдим за длъжностно престъпление. Делото срещу него е вкарано в съда в края на 2017 г. и той най-вероятно е оправдан, защото видно от информационната система на съда процесът е завършил с присъда, срещу която в законовия срок е постъпил само протест от прокуратурата, но не и жалба от подсъдимия.


За днес пък е насрочено разпоредителното заседание по делото срещу бившия здравен министър във втория кабинет на Бойко Борисов Петър Москов. Той беше даден на съд по три обвинения във връзка с ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф, внос от Турция.


Автор: Лора Филева
Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Важно ново решение за ТЕЛК-овете! Точките вече ще се дават според...

Шабленското езеро е затлачено от тиня, уверява Нено Димов

Тома Биков: "Има обществена нагласа да се правят отстъпки на политици"

Явор Божанков: "Г-н Борисов, не е светнала „синя“ лампа, а заря е гръмнала с апартамента на Цветанов!"

Кисьов за Лукарски: "Хора с наколенки и с его за власт днес пишат за подлоги!"

Небостъргачът на "Артекс", който можеше и да не изникне без помощта на ГЕРБ


НОВИНИТЕ
Около четири хиляди души са от района на експлозията в химически завод в Китай, при която загинаха 47 души. Около четири хиляди души са от района на експлозията в химически завод в Китай, при която загинаха 47 души.

Два тира се блъснаха на "Тракия" Два тира се блъснаха на "Тракия"

Избраха Радослав Миленков за подуправител на БНБ Избраха Радослав Миленков за подуправител на БНБ

Регистрациите в КАТ са възобновени Регистрациите в КАТ са възобновени

Апартаментите на властта: И кумицата на Цветанов с ново жилище в блока на зам.-шефа на ГЕРБ Апартаментите на властта: И кумицата на Цветанов с ново жилище в блока на зам.-шефа на ГЕРБ