Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Работата на спецпрокуратурата по делата за корупция върви към провал


Сподели:
18 Юни 2018, Понеделник

Повече от половин година, след като управляващите и ДПС решиха да прехвърлят делата за корупция в специализираната прокуратура и съд се оказа, че качеството на разследванията е ниско, а внесените в съда обвинения са предимно по стари казуси, образувани преди години.

Въпреки очакванията за наплив от дела, от общо 13 образувани дела (от ноември до юни), шест са били прекратени и върнати на прокуратурата поради негодност на обвинението. Има една постановена оправдателна присъда, а по едва две от останалите шест дела, процесът е тръгнал по същество, но едва ли ще приключи до края на годината, показа проверка на "Дневник".


Още повече, че голяма част от делата, които бяха преместени в специализираната прокуратура са стари разследвания, образувани и водени от специализираното звено към градска прокуратура (създадено като реплика на румънския модел), които бяха автоматично внесени в специализирания съд, след влизането в сила на промените. Или такива казуси, по които вече веднъж прокуратурата се провали да започне дело и въпреки указанията, че обвинението трябва да се поправи, бяха внасяни в специализирания съд, без по тях да е имало работа.


Текстовете в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) бяха внесени и приети на бързи обороти през юли миналата година, но влязоха в сила от началото на ноември. Измененията бяха приети под претекст, че това е препоръка от европейския анализ на държавното обвинение, но магистрати коментираха, че напрактика се цели заобикаляне на Софийския градския съд, на който подобни дела бяха подсъдни.


Между първо и второ четене, без да бъдят обсъдени с работната група, работила по законопроекта, депутатите от ГЕРБ внесоха изменения, с които се въведоха и извънредни правила за т.нар. дела за корупция по високите етажи на властта.


Малко след окончателното им гласуване от парламента, главният прокурор Сотир Цацаров се зарече, че "вероятно първият обвинителен акт в специализирания съд ще бъде този срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов" по т.нар "Суджукгейт". Година по-късно не е известно какво се случва с това разследване.


При внасянето на промените, председателят на правната комисия Данаил Кирилов и един от вносителите, заяви, че "преместването на делата за корупция по високите етажи на властта в спецсъда би било ефективен способ за борбата с това престъпление".


Дела и документи

Първият обвинителен акт, внесен в специализирания съд, беше срещу бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков и съиздателят на "Икономедиа" Иво Прокопиев, както и още няколко души за продажбата на държавния пакет акции велектроразпределителното дружество ЕВН. Делото, което вече веднъж беше прекратявано от Софийския градски съд заради съществени нарушения в обвинителния акт, катастрофира на две инстанции в специализирания наказателен и апелативен съд и беше прекратено и върнато на прокуратурата.


С подобна съдба беше и делото срещу съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. Прокуратурата направи опит да внесе обвинението срещу нея първо в Софийския градски съд, но оттам, както и впоследствие Апелативния съд връщаха случая на държавното обвинение заради нарушения в обвинителния акт. Впоследствие прокуратурата се опита да пробва и в специализирания съд, но оттам на две инстанции констатираха, че в обвинението са нанесени "незначителни допълнения".

Миналата седмица специализираният съд прекрати и върна на прокуратурата делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев и още двама души с мотив, че обвинението е неясно, нелогично и не е подкрепено с факти. Определението на съдия Даниела Костова (член на предишния състав на Висшия съдебен съвет) подлежи на протест от страна на прокуратура.


Сред останалите прекратени и върнати на държавното обвинение е и делото срещу бившия министър на енергетиката Румен Овчаров по обвиненията срещу него в безстопанственост и престъпление по служба. Двете инстанции на специализирания съд приеха, че в обвинителния акт има непълноти и неясноти.

В края на май е била постигната и първата присъда по дело за корупция в специализирания съд.

Тя не е съобщена до медиите нито от съда, нито от прокуратурата. Най-вероятно защото е оправдателна. Става дума за делото срещу бившия директор на Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултура" Майдън Сакаджиев, подсъдим за длъжностно престъпление. Делото срещу него е вкарано в съда в края на 2017 г. и той най-вероятно е оправдан, защото видно от информационната система на съда процесът е завършил с присъда, срещу която в законовия срок е постъпил само протест от прокуратурата, но не и жалба от подсъдимия.


За днес пък е насрочено разпоредителното заседание по делото срещу бившия здравен министър във втория кабинет на Бойко Борисов Петър Москов. Той беше даден на съд по три обвинения във връзка с ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф, внос от Турция.


Автор: Лора Филева
Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Пастор Анатолий Еленков: Промените в закона за вероизповеданията ни връщат 30 години назад!

Андрей Райчев: "Протестът става хроничен! И това може много дълго да продължи"

Мнозинството от гърците са против договора за името на Македония

Проф.Мария Пиргова: Всичко в държавата е счупено, правителството ще падне преди евровота

Деница Златева: "Борисов не е свикнал да вижда срещу себе си силен човек като президента Радев"

Сидеров пак се врътна: Моята идея не е за оттегляне на патриотите от управляващата коалиция


НОВИНИТЕ
"Роскосмос" обяви амбициозна програма - човешка мисия до Луната и обитаема лунна база "Роскосмос" обяви амбициозна програма - човешка мисия до Луната и обитаема лунна база

Макрон похвали отношенията между Франция и Белгия по време на официалната си визита в кралството Макрон похвали отношенията между Франция и Белгия по време на официалната си визита в кралството

Осъдиха 23-годишен за укриване на 22 бежанци Осъдиха 23-годишен за укриване на 22 бежанци

Съдът блокира плана на Тръмп за отказ на бежански статут Съдът блокира плана на Тръмп за отказ на бежански статут

8 души са пострадали при инцидента с влака край село Черниче 8 души са пострадали при инцидента с влака край село Черниче