Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Социалният министър Бисер Петков посети палатковия лагер на родители на деца с увреждания пред община Варна


Сподели:
14 Юни 2018, Четвъртък

Целта на посещението му бе да се запознае подробно с техните искания.

"На кравата Пенка проблемът се реши за една седмица. А ние години наред обясняваме едно и също нещо. Това е геноцид. Искаме пълна реформа в системата. Искаме човекът да бъде обслужван, не ние да обслужваме системата. Въпросът не е само в парите, необходимо е да се прави индивидуална оценка на всеки отделен случай.", заяви една от майките.

Социалният министър отговори, че цялостна реформа по отношение грижите за хората с увреждания няма как да стане за месец-два. По думите му, е нужен дълъг процес, в който да се внимава да не се допускат грешки.

Майките, обаче, са на мнение, че е по-добре да се сгреши  и после грешката да се поправи, отколкото да останат в това състояние, в което са в момента.

„Налага се постоянно да ходим и да се молим. Философията на процеса трябва да се промени. Тези увреждания не са моментно състояние, те са за цял живот“, обясни друга майка.

„Помощта трябва да компенсира увреждането, за да може човекът да е част от обществото“, каза още тя.

Бисер Петков  изрази опасение, че дори след приемане на Закона за личната помощ, ще е необходимо време, за да даде нужните резултати:

"Разбрах от кмета, че тук са развити доста услуги с общинско финансиране за деца с увреждания.  Радвам се, че работите пълноценно заедно.                                         
Омбудсманът Мая Манолова внесе в началото на седмицата проектозакона за личната помощ и ние се ангажирахме да пресметнем колко ще струва финансирането на тази лична помощ.  Но аз искам да чуя от вас, доколко този проектозакон ще реши проблемите ви.  В България близо 500 000 са хората с увреждания, а законът предлага решение за тези от тях, които не могат да извършват ежедневни дейности без чужда помощ. По данни на НСИ добавка към пенсията си за чужда помощ получават  около 80 000 лица на възраст над 16 години. Проектозаконът предвижда тези хора да имат право да кандидатстват за лична помощ и на база оценка на потребностите тя да им се отпуска в размер до 330 часа месечното. Финансирането трябва да е за сметка на държавния бюджет, а нашите предварителни разчети показват, че това изисква твърде голям ресурс, който се опасявам, че обществото няма да приеме. Не се ангажирам с точен размер на сумата, която ще е нужна, но вероятно става въпрос за допълнителни средства равни на целия бюджет на министерството, който е 268 000 000 лв.", каза министър Петков.

"С този закон със сигурност няма да се решат проблемите ни, защото трябва изцяло нова философия в сектора увреждания. В момента вместо системата да ни подкрепя, ние обслужваме системата. Роди ли се човек с увреждания или придобие ли такова, ние постоянно се молим за някаква помощ. Това изхабява и уморява. Моят син е на 20 години, аз като чуя, че трябва да ходя за лекарства и се плаша.", коментира една от майките.

Бисер Петков увери протестиращите, че заедно с вицепремиера Томислав Дончев, който отговоря за електронното управление, министерството му работи за създаване на единен регистър на хората с увреждания.

"В момента се подготвят 100 нови социални услуги, основно за хората с увреждания. Ще бъде разработена и национална карта на социалните услуги.", заяви още социалния министър.


Автор: Надежда Георгиева
Източник: vlastta.com

В категории: Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Проблемът с Търговския регистър не е от надграждането, а в поддръжката от фирма "Лирекс БГ" ООД

Акад. Марков: Драмата на македонците е, че дядовците им са българи!

Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров?.“

ООН: "Ислямска държава" има близо 30 000 членове в Сирия и Ирак

За герба на морската столица и българската национална чест

Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!


НОВИНИТЕ
Розопроизводителите получиха обещаната през май държавна помощ "де минимис" Розопроизводителите получиха обещаната през май държавна помощ "де минимис"

Кола се вряза в пешеходци пред парламента в Лондон Кола се вряза в пешеходци пред парламента в Лондон

Поставят плаващи заграждения заради изтичането на мазут от потъналия кораб край Созопол Поставят плаващи заграждения заради изтичането на мазут от потъналия кораб край Созопол

Виена е най-добрият град за живеене в света за 2018 г. Виена е най-добрият град за живеене в света за 2018 г.

Григор Димитров потвърди за турнира в Пекин Григор Димитров потвърди за турнира в Пекин
ЕВРОПА
Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени! Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!

Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон

Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия! Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия!

Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор

Френският парламент даде "право на грешка" на служителите в администрацията Френският парламент даде "право на грешка" на служителите в администрацията