Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

5 съвета, които помагат бързо да се успокоите, когато сте нервни


Сподели:
14 Юни 2018, ЧетвъртъкИма моменти, в които ни се насъбират толкова напрежение и ядове, че нервите ни не издържат и…просто изпушваме. Да, необходимо си е понякога да избухнем. Но да се ядосвате и тормозите често си е вредно и за психическото, и за физическото здраве. Затова си създайте свои собствени ритуали, с които да уталожите напрежението и гнева. Даваме ви няколко идеи, които ще вкарат нервната ви система в ред.

Научете се да разбирате емоциите си

Първата стъпка към намаляването на тревожността е осъзнаването на момента, в който започвате да се притеснявате. Според изследванията хората се успокояват много бързо, ако усетят настъпването на пристъпа на тревожност, така не се поддават на неговото влияние, а се стараят да се преборят. Мозъкът превключва на рационално мислене и вълната се отдръпва.

Поемете дълбоко въздух

Бавното и дълбоко дишане през носа помага да намалите реакцията на организма, причинена от стреса. Колкото и да звучи клиширано, това наистина действа. Когато усетите, че се изнервяте, дишането и пулсът ви се учестяват. Но ако започнете да дишате дълбоко, подавате на организма сигнал, че сте спокойни, и действително се успокоявате.

Мислете за настоящето

Ако усетите, че мислите ви отлитат към миналото или бъдещето и това ви изнервя, постарайте се да се върнете в настоящето. Именно тук и сега всичко с вас е наред. Мислите ви могат да ви създадат усещане за опасност.

Обръщайте внимание на това, което можете да контролирате

Мозъкът ви жадува контрол. Дори илюзорно чувство за контрол намалява тревожността, безпокойството и дори болката. За да избегнете лошата реакция, трябва да се съсредоточите само върху тези моменти, които може да контролирате. В никакъв случай не се мъчете да моделирате най-лошите възможни варианти.

Взимайте решения, дори и да не искате да го правите

Взимането на решение, дори и незначително, включва мозъка в режим на рационално мислене. В следствие на това той престава да се поддава на емоциите. А след всяко взимане на решение самооценката се подобрява.В категории: СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПСИХОЛОГИЯ, Нервна система

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ГЕРБ срещу ГЕРБ? Новият транспортен министър живее с Румяна Бъчварова, а статия на „зет” й отказа конкурента му Манолев

Лозан Панов: Недопустимо е от парламента да ме викат по телефона

Мълчанието е злато, но камъните се трупат

Мария Габриел: Технологиите трябва да служат на човека, а не обратното

Безумията нямат край: Правостоящ пътник също да бъде вързан с колан в автобуса, реши правната комисия

Украинската църква става по-голяма от руската, Москва плаши с разкол


НОВИНИТЕ
Изборът за шеф на Апелативна специализирана прокуратура беше отложен Изборът за шеф на Апелативна специализирана прокуратура беше отложен

България и Унгария ще си сътрудничат за образованието и науката България и Унгария ще си сътрудничат за образованието и науката

Откриха учебната година в Икономическия университет Откриха учебната година в Икономическия университет

Хванаха трима от грабителите на Роженския манастир Хванаха трима от грабителите на Роженския манастир

Въвеждат часове по православие във Варна Въвеждат часове по православие във Варна