Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

5 съвета, които помагат бързо да се успокоите, когато сте нервни


Сподели:
14 Юни 2018, ЧетвъртъкИма моменти, в които ни се насъбират толкова напрежение и ядове, че нервите ни не издържат и…просто изпушваме. Да, необходимо си е понякога да избухнем. Но да се ядосвате и тормозите често си е вредно и за психическото, и за физическото здраве. Затова си създайте свои собствени ритуали, с които да уталожите напрежението и гнева. Даваме ви няколко идеи, които ще вкарат нервната ви система в ред.

Научете се да разбирате емоциите си

Първата стъпка към намаляването на тревожността е осъзнаването на момента, в който започвате да се притеснявате. Според изследванията хората се успокояват много бързо, ако усетят настъпването на пристъпа на тревожност, така не се поддават на неговото влияние, а се стараят да се преборят. Мозъкът превключва на рационално мислене и вълната се отдръпва.

Поемете дълбоко въздух

Бавното и дълбоко дишане през носа помага да намалите реакцията на организма, причинена от стреса. Колкото и да звучи клиширано, това наистина действа. Когато усетите, че се изнервяте, дишането и пулсът ви се учестяват. Но ако започнете да дишате дълбоко, подавате на организма сигнал, че сте спокойни, и действително се успокоявате.

Мислете за настоящето

Ако усетите, че мислите ви отлитат към миналото или бъдещето и това ви изнервя, постарайте се да се върнете в настоящето. Именно тук и сега всичко с вас е наред. Мислите ви могат да ви създадат усещане за опасност.

Обръщайте внимание на това, което можете да контролирате

Мозъкът ви жадува контрол. Дори илюзорно чувство за контрол намалява тревожността, безпокойството и дори болката. За да избегнете лошата реакция, трябва да се съсредоточите само върху тези моменти, които може да контролирате. В никакъв случай не се мъчете да моделирате най-лошите възможни варианти.

Взимайте решения, дори и да не искате да го правите

Взимането на решение, дори и незначително, включва мозъка в режим на рационално мислене. В следствие на това той престава да се поддава на емоциите. А след всяко взимане на решение самооценката се подобрява.В категории: СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПСИХОЛОГИЯ, Нервна система

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС
ЕВРОПА
Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията

Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО

ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос" ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос"

Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000" Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000"