Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ПК "Благоустройство и комунални дейности" изслуша Кмета на Община Варна, относно състоянието на инженерната инфраструктура в общината след проливните валежи


Сподели:
11 Юни 2018, Понеделник

Иван Портних: 100 млн. лв. са необходими за решаване на проблема с дъждовните води в града

Божидар Чапаров, председател на комисията:

"Колеги, днес сме се събрали във връзка с валежите на 4 юни, след които Варна отново се превърна в пълноводна река. Аз, като председател на комисия, както и мои колеги, получихме множество сигнали от граждани за закъсали коли, за пълни с вода подлези, за отворени дупки, за пропаднали автомобили и още проблеми. Затова свикахме тази комисия, като сме изпратили писма до кмета и до зам.-кмета Христо Иванов с молба за присъствие. Те все още не са тук, затова предлагам да започнем с изказвания от съветниците."

Юлиана Боева:

"Не беше ли редно лично да се обърнете към кмета Иван Портних и да се съобразите с неговата възможност? Трябваше да се свика комисия в удобно за него време."

Божидар Чапаров:

"Г-жо, Боева, ние сме направили каквото трябва и сме изпратили писмена молба. Не е ли редно, ако няма възможност, да информира председателя на комисията? Това, че не е тук, е неглижиране на проблема на варненци."

Янко Станев:

"Прегледах всички природни аномалии през последните две седмици и в България, и в Европа и установих, че при средно ниво на валежите до 75 литра на кв.м. и обхват на всяка една от територии, на които е валяло, няма канализация в света, която да издържи и не са проектирани още такива канализации. Това е отговор по големите драми в медиите. Лично аз нямам драма с това, по-скоро имам приятното усещане, че ако се наводнят 4 подлеза, което не бива да се случи, ще покажем тези подлеза, но няма да покажем останалите, които не са наводнени. Без да омаловажавам силата на природата, с която не можем да се борим, нито силата на технологиите. Без да омаловажавам това, което е строене преди 30 години, моето мнение е, че тези въпроси се обсъждат не като бедствие, а като възможности за препоръки по кои фондове и по кои обекти приоритетно може да работим за в бъдеще.
Всичко е въпрос на едно сериозно обсъждане от нас и след това да се вземе конкретно решение. Помня и други критични ситуации , 1,80 м сняг, 3 дена хората не ходят на работа. Тогава явно нямаше медии, които да кажат как града е умрял. "


Светлан Златев:

"Да си безпаметен, това не е добра черта и е типично българска. Има една друга черта, която пак е чист българска- безграничното търпение. Г-н Станев понеже говореше за бедствия, преди около 13 години с него бяхме членове на една комисия, която се сформира от състава на комисия "БКД". Тогава всички ние, които живеехме в този град, както и по-голямата част от колегите, бяхме свидетели действително на бедствия. Валя сняг около 12 часа. Комисията, която беше сформирана, имаше няколко ясни задачи. Трябваше да видим дали фирмите, които бяха избрани за снегопочистване, извозване и т.н., както и дали администрацията си беше свършила работата да контролира тези процеси. С г-н Станев и още 5 човека в комисията установихме десетки допуснати грешки от страна на администрацията и особено на трите фирми, които бяха с един адрес на управление и един управител. Тези нарушения бяха представени пред цялата варненска общественост.
Чудя се до кога след валеж, който продължава около час, ще се давим като паткани. От друга страна, дъждът си вали, паричните потоци и те си вървят. В рамките на няколко години се извършиха ремонти за стотици милиони. Мен ме притесни това, че в сряда в една от националните телевизии излъчиха репортаж от Варна и бяха взели интервю от двама архитекти, които не познавам. Те изразиха огромното си притеснение по отношение на изграждането на бул."Левски" и водосъбирането. Мен това ме притесни. И понеже става въпрос за едни и същи фирми от преди 13 години, които са същите, на които установихме огромни нарушения. Сега заваля по-сериозен дъжд. Пет дена преди това отварят една отсечка на "Цар Освободител" и ситуацията е плачевна. Това е заради некачествено изпълнение или некачествени материал. Каквото и да е, виновни са тези фирми. От друга страна, ние не знаем актувани ли са тези отсечки и платено ли е на тези фирми за работата на извършване. На тези въпроси искам да отговори администрация.
Аз нямам доверие на тези фирми и затова предлагам да направим една комисия, като тази през 2005 година, която да провери обществената поръчка, какви са заданията и съответно тази комисия да има мандат да извика външни специалисти, които да проверят какъв материал са вложили фирмите при изграждането."

Кметът, заедно със зам.-кметът Христо Иванов и представители на администрацията, влязоха в залата.

Божидар Чапаров:

"Искам само да допълня, че на мен ми е изключително неприятно да разбера, че в столичен ежедневник Варна е наречен "тъжен град". С общи усилия трябва да направим всичко възможно това да се промени."


Иван Портних:

"Нека да не се създават погрешни внушения.
Варна не е тъжен град, това е крайно неприемливо, не трябва сами да си лепим такива етикети, за да не даваме грешно впечатление във външния свят.
Хубаво е да имаме примери и предистория, като те, разбира се, касаят един съвсем различен период от развитието на град. Мога да каже, че сме преодолели изцяло лошите практики от миналото.
Всички добре знаете, че темата с дъждовните води е свързана с два основни проблема: разделянето на дъждовната вода от битовата в централна градска част, а втората е доизграждането на колектора "Битоля - Пирин".
Дъждът от преди няколко дни не беше обикновен, а беше нещо огромно. Съпоставим беше валежът с този в "Аспарухово".
Тези два проблема, за които казах, са идентифицирани отдавна, изготвени са проекти за решаването им, само че стойността около 100 млн.лв общо.
Факт е, че през последните години успяхме да мобилизираме общинския бюджет. Направихме ударно темпо по инфраструктурните проекти на Варна, дори ги надградихме. Търсим възможност и за финансиране по програми от Брюксел.
Строителните темпове на обновяване са наистина ударни, спасихме много пропаднали проекти, спечелихме финансиране и по много нови. Правим всичко възможно да привлечем средства и за канализация, нови колектори и т.н.
По темата с проблема няма нищо ново, това е проблем от десетилетия.
По темата с новоизграждащия се булевард, призовавам за по-експертни коментари, а не само от типа ”един архитект каза”. Уверявам, че новите отводнителни обекти са професионално оразмерени и който твърди обратното, да не го прави по медиите, а да седне с експертите и да обоснове обратното.
Изграждането на новия булевард  до някаква степен ще допринесе за намаляването на дъждовните води при такива интензивни валежи в централната градска част.
Вече има избран изпълнител и са издадени разрешения за строеж за нови 3 пътни ремонта във Варна. Започва пълна рехабилитация на старата част на бул.”Левски”, на бул.”Народни будители” на входа на кв.”Аспарухово” и на бул.”Осми приморски полк” в посока кв.”Виница”.

Част от проекта за рехабилитация на старата част на бул. ”Левски” е промяна на трасето на канализацията. С реализацията му ще се реши проблемът с наводняването на подлеза на базар „Левски”.

След като бъде завършено новото трасе на бул.”Левски”, ще се намалят пораженията при дъжд в централната част на Варна, тъй като охранителният канал по трасето ще поеме стичащата се водна маса по бул.”Цар Освободител” и улиците „Подвис” и "Прилеп".

По отношение на подлеза на ул. "Шипка" мога да кажа, че дъждовната канализация там не е била запушена при големия дъжд миналия понеделник. Това доказва и бързото оттичане на водата след спиране на валежите. Под подлеза минава битов колектор със сериозен диаметър, който при сериозни валежи става основна предпоставка за наводняване на съоръжението. Алтернативно трасе за този колектор обаче няма. Напрежението там ще се намали след изграждане на нов колектор Битоля-Пирин, който би поел дъждовните води, които в момента се стичат от горната до долната част на Варна.
Накрая искам да кажа, че голяма част от пораженията след бурята във Варна са отстранени, като до няколко дни този процес ще приключи изцяло. Възстановяването на всички обекти, които са в процес на строителство, като например участък от тротоара на бул. „Приморски“, тротоар на ул. „Ана Феликсова“, както и проблемни участъци от уличните платна, ще бъдат отстранени за сметка на фирмите- изпълнители, тъй като обектите все още не са приети от общината. Щетите по пътната инфраструктура, които са в гаранция, също ще бъдат поети от тях."На комисията зам.-кметът Христо Иванов представи какви са били щетите от проливния дъжд и до колко те са възстановени.

В район „Одесос” щети са нанесени по ул.”Стефан Стамболов”. Разчистени са наносите по улица „Цариброд”, която беше наводнена.

В район „Приморски” интензивните валежи са нанесли щети на 1272 кв. м. настилки, като възстановяването там ще приключи утре.

В „Младост” основната щета е била по бул.”Република. Във „Владислав Варненчик” описаните щети са за 440 кв. м., половината от които вече са възстановени.

За сметка на фирмите изпълнители ще са щетите по обектите в строеж. Сред тях са ремонтът на отсечката около Летния театър. Инж. Иванов разкри, че водите са нарушили 18 кв. м. тротоарна настилка и 3 линейни метра бордюри по бул. „Приморски”. По бул. ”Цар Освободител” са отчетени 165 кв. м. пропаднал тротоар и извлечен хумус от градинките между платната. 

По ул.”Ана Феликсова” във „Възраждане” водните потоци са увредили 195 кв. тротоарни плочи и 34 метра бордюри. Там възстановяването на щетите също ще е за сметка на фирмата изпълнител.

Тодор Балабанов:

"Нека отново да подчертаем – от 1500 кв. м тротоарни настилки има поражения по 20-30 кв. м, които ще са отремонтирани за сметка на изпълнителите. А от новите обекти няма нито един пострадал. Именно качеството на ремонтите от последните години е гаранция, че парите на данъкоплатците не са отишли на вятъра. Аз предлагам когато и новостроящите се обекти, като бул. „Приморски” и бул. „Цар Освободител” бъдат приключени, наред със строителния надзор и другите контролиращи органи да бъде предоставен пълен анализ пред общинския съвет."

Светлан Златев:

"Не мога да се съглася с абсолютно всичко, което каза кметът Иван Портних. Действително проблемът с канализацията е сериозен, но не мога да се съглася, че става въпрос за проблеми от десетилетия, а става въпрос за проблем от десетилетие. И той дойде от там, че един друг кмет също издигнат от ГЕРБ- Кирил Йорданов, не успя в рамките на 14 година да направи Общ устройствен план на Варна. Този план бе приет първата година от мандата на г-н Портних. Основният проблем е огромното строителство и тъй като нямахме ОУП, всеки си строеше на парче.

Иван Портних:

"Ще си позволя да не се съглася. Първо, ОУП бе приет, когато бях съветник, 2012 година. Изграждането на дъждовната и битовата канализация, обаче, се е случило много преди това десетилетие, което цитирате. ОУП няма нищо общо с дъждовните води."

Светлан Златев:

"Не мога да се съглася с това, което казахте, че изцяло сме преодолели лошите практики."

Янко Станев:

"Не съм съгласен с кмета. Не е от последното десетилетие. 90-та година присъствах на едно съвещание, където за първи път бяха отрязани средствата за дъждовна канализация за район "Владислав Варненчик". До 2004 година изобщо нямаше средства.
Проблемите датират от 80-те и 90-те години и са ни наследство от тези, които натрупаха външния дълг на страната и безнаказано строяха както им хрумне и грабиха, каквото сварят. Според мен, решението на проблема е свързано с повече от 100 млн.лв."

Божидар Чапаров:

"Искам само да чуя от кмета едно успокоение за варненци. Може ли да разчитаме при следващ такъв дъжд, че ще бъдете значително по-подготвени и ще има по-малко щети?"

Иван Портних:

"С какво, г-н Чапаров, да сме по-подготвени? Да имаме 100млн.лв. и да ги инвестираме до следващия дъжд ли?"

Божидар Чапаров:

"Не може с всеки дъжд хората да треперят и да се притесняват."

Иван Портних:

"Решението на проблемите е ясно. Експертите са го казали преди години. Сега търсим средста и ще направим каквото трябва. Работим, всички виждате. Реализират се много проекти в последните години."

Тъй като нямаше повече въпроси към кмета, той напусна залата.

Съветниците гласуваха предложението на Светлан Златев за работна група, но то не беше прието, тъй като не събра необходимия брой гласове.
Източник: vlastta.com

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Румен Радев коментира големия шамар на евроизборите и опитите да го "пакетират"

Калоян Методиев: "Тези избори са триумф на застоя"

Генка Шикерова: "Как се контролира вот?"

Либералите готови да поискат висш пост в ЕС

Тимерманс: "Съюз с всички прогресивни сили – от Ципрас до Макрон"

Тръмп подкрепя Япония за диалог с Иран, позитивен е за Северна Корея


НОВИНИТЕ
Хаос при предаването на протоколите! Хаос при предаването на протоколите!

При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина" При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина"

Грешки при протоколите за машинно гласуване бавят приемането на документите от РИК - София област Грешки при протоколите за машинно гласуване бавят приемането на документите от РИК - София област

Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави

Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП