Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Прокуратурата: Огромен брой взривни вещества още заплашват Горни Лом


Сподели:
11 Юни 2018, Понеделник

4 години след врива в завод "Миджур" има пропуски по безопасността

4 години след взрива в завод "Миджур", при който загинаха 15 души, изискванията за безопасност още не се спазват. Това е установила проверка на Върховната административна прокуратура, съобщиха от там. В складовете на взривения завод се съхраняват хиляди необезопасени гръцки мини.

Прокурорската проверка, започнала по сигнал от кмета и председателя на Общинския съвет на близкото градче Чупрене. Тя установила, че:

- в нарушение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия от "Видекс" АД не е представен договор за осигуряване на въоръжена охрана за обектите - 5 взривни складове, в които се намират изброените вещества;

- не са представени документи за изпълнение на същия закон, според който "Видекс" АД трябва да разполага със собствени или наети складови помещения;

- в завода няма локална система за оповестяване за осигуряване на ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението, както изисква Законът за защита при бедствия.

ОТ ВАП смятат, че "неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица, предвид потенциалната опасност на въпросните вещества. Освен това е преценено, че случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от органите, снабдени с компетентност по поставените въпроси".

Прокуратурата е ангажирала вътрешния министър, областния управител на Видин и кмета на община Чупрене да си изпълнят законовите задължения по контрол и санкциониране на дружеството, така че да не се стигне до ново бествие.

Върховна административна прокуратура отправи предложения до министъра на вътрешните работи, областния управител на Видин и кмета на община Чупрене за предприемане на спешни мерки за недопускане на инциденти на територията на завод „Миджур“

В сигнала от Чупрене, заради който се е активизирала прокуратурата, пише, че не са взети мерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване на територията на завод "Миджур", в землището на с. Горни Лом, където при производствената авария на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души. Взривните вещества се намират в складове на завода "Миджур". В сигнала е посочено, че и към момента все още не са изпълнени всички изисквания за безопасност и са застрашени живота и здравето на населението. Към сигнала е приложен и протокол от проверка, извършена от МОСВ, съвместно с представители на МВР, при която е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване.

От прокуратурата припомнят, че за инцидента се води наказателно дело срещу четирима души, което още виси на първа инстанция пред Окръжния съд във Видин.


Източник: http://www.segabg.com

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Проблемът с Търговския регистър не е от надграждането, а в поддръжката от фирма "Лирекс БГ" ООД

Акад. Марков: Драмата на македонците е, че дядовците им са българи!

Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров?.“

ООН: "Ислямска държава" има близо 30 000 членове в Сирия и Ирак

За герба на морската столица и българската национална чест

Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!