Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ПЕС плаши БСП с изключване заради Истанбулската конвенция


Сподели:
11 Юни 2018, ПонеделникПартията на европейските социалисти (ПЕС) е заплашила БСП със замразяване на членството или дори с изключване, ако не подкрепят Истанбулската конвенция и не променят позицията си. Това станало ясно от думите на соцлидера Корнелия Нинова пред актива по време на заседанието на пленума на столетницата.

Нинова обяснила, че това е част от един общ процес на признаването на гей браковете и осиновяването на деца от гей двойки, особено след последното решение на съда в Люксембург.

Тя заявила пред съпартийците си, че няма намерение да отстъпи от позицията си по Истанбулската конвенция. Нинова признала, че имат проблем с ПЕС, а на всички международни форуми били упреквани, че не подкрепят конвенцията. "Този въпрос ми е поставен остро и непримиримо и че с нашия отказ не отговаряме на левия профил", заявила Нинова. „Ако смятате че това трябва да е знамето на лявата политика в България и в Европа, ми го кажете в очите. Ако смятате, че трябва да променим позицията, че аз съм пречка пред прогреса на БСП като лява партия, пак ми кажете в очите. Ако се налага да направим този компромис, аз няма да мога“, казала тя , давайки знак, че е готова да хвърли оставка. Нинова обяснила още, че очаква сериозна делегация от ПЕС у нас, която да лобира по темата. Оказва се, че ПЕС е изпратила работна група заради гейпарада в София, която трябвало да се срещне с организаторите на шествието, а след това и с червените.

Малко по-късно стана ясно, че Националният съвет на БСП застава зад лидера си. Атанас Зафиров обясни, че пленумът на партията показал забележително единство и няма промяна в позицията на формацията. Според него ПЕС няма да изключи БСП, защото соцпартията е една от малкото в Европа, които бележат ръст.

БСП прие и декларация до ПЕС в подкрепа на БГ превозвачите и с призив да атакуват пакета „Мобилност“.

На заседанието червените обсъждаха и модернизацията на армията, след което стана ясно, че БСП дават политическа подкрепа, но под условие. По време на дебатите стана ясно, че Михаил Микова е бил един от яростните противници на позицията на червените. Само той и още един член на Националния съвет са гласували против. Преди пленума Георги Гергов разкритикува Нинова, че са подкрепили проектите за модернизация, но без изрично партийно решение.

Близо 2 млн. лв. пък е бюджет на БСП за създаването на партийна телевизия, заяви преди началото на пленума Филип Попов. Социалистите приеха и решение, което гласи до 15 юли да са готови с концепцията за червената телевизия и да подават документи в СЕМ за лиценз. Тя няма да е изцяло партийна, а политематична.


Източник: https://www.monitor.bg

В категории: Конфликтни теми, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Румен Радев: "Изборите са политически акт и не могат да заместят прокуратурата и съда"

Генка Шикерова: "Как се контролира вот?"

Либералите готови да поискат висш пост в ЕС

Тимерманс: "Съюз с всички прогресивни сили – от Ципрас до Макрон"

Тръмп подкрепя Япония за диалог с Иран, позитивен е за Северна Корея

Кольо Колев: "Градската десница е големият победител от изборите за ЕП"


НОВИНИТЕ
Хаос при предаването на протоколите! Хаос при предаването на протоколите!

При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина" При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина"

Грешки при протоколите за машинно гласуване бавят приемането на документите от РИК - София област Грешки при протоколите за машинно гласуване бавят приемането на документите от РИК - София област

Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави

Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП
ЕВРОПА
При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина" При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина"

Либералите готови да поискат висш пост в ЕС Либералите готови да поискат висш пост в ЕС

Тимерманс: "Съюз с всички прогресивни сили – от Ципрас до Макрон" Тимерманс: "Съюз с всички прогресивни сили – от Ципрас до Макрон"

ЕНП и социалистите губят мнозинството си в Европарламента ЕНП и социалистите губят мнозинството си в Европарламента

Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави