Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ПЕС плаши БСП с изключване заради Истанбулската конвенция


Сподели:
11 Юни 2018, ПонеделникПартията на европейските социалисти (ПЕС) е заплашила БСП със замразяване на членството или дори с изключване, ако не подкрепят Истанбулската конвенция и не променят позицията си. Това станало ясно от думите на соцлидера Корнелия Нинова пред актива по време на заседанието на пленума на столетницата.

Нинова обяснила, че това е част от един общ процес на признаването на гей браковете и осиновяването на деца от гей двойки, особено след последното решение на съда в Люксембург.

Тя заявила пред съпартийците си, че няма намерение да отстъпи от позицията си по Истанбулската конвенция. Нинова признала, че имат проблем с ПЕС, а на всички международни форуми били упреквани, че не подкрепят конвенцията. "Този въпрос ми е поставен остро и непримиримо и че с нашия отказ не отговаряме на левия профил", заявила Нинова. „Ако смятате че това трябва да е знамето на лявата политика в България и в Европа, ми го кажете в очите. Ако смятате, че трябва да променим позицията, че аз съм пречка пред прогреса на БСП като лява партия, пак ми кажете в очите. Ако се налага да направим този компромис, аз няма да мога“, казала тя , давайки знак, че е готова да хвърли оставка. Нинова обяснила още, че очаква сериозна делегация от ПЕС у нас, която да лобира по темата. Оказва се, че ПЕС е изпратила работна група заради гейпарада в София, която трябвало да се срещне с организаторите на шествието, а след това и с червените.

Малко по-късно стана ясно, че Националният съвет на БСП застава зад лидера си. Атанас Зафиров обясни, че пленумът на партията показал забележително единство и няма промяна в позицията на формацията. Според него ПЕС няма да изключи БСП, защото соцпартията е една от малкото в Европа, които бележат ръст.

БСП прие и декларация до ПЕС в подкрепа на БГ превозвачите и с призив да атакуват пакета „Мобилност“.

На заседанието червените обсъждаха и модернизацията на армията, след което стана ясно, че БСП дават политическа подкрепа, но под условие. По време на дебатите стана ясно, че Михаил Микова е бил един от яростните противници на позицията на червените. Само той и още един член на Националния съвет са гласували против. Преди пленума Георги Гергов разкритикува Нинова, че са подкрепили проектите за модернизация, но без изрично партийно решение.

Близо 2 млн. лв. пък е бюджет на БСП за създаването на партийна телевизия, заяви преди началото на пленума Филип Попов. Социалистите приеха и решение, което гласи до 15 юли да са готови с концепцията за червената телевизия и да подават документи в СЕМ за лиценз. Тя няма да е изцяло партийна, а политематична.


Източник: https://www.monitor.bg

В категории: Новините, Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Проблемът с Търговския регистър не е от надграждането, а в поддръжката от фирма "Лирекс БГ" ООД

Акад. Марков: Драмата на македонците е, че дядовците им са българи!

Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров?.“

ООН: "Ислямска държава" има близо 30 000 членове в Сирия и Ирак

За герба на морската столица и българската национална чест

Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!