Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ПЕС плаши БСП с изключване заради Истанбулската конвенция


Сподели:
11 Юни 2018, ПонеделникПартията на европейските социалисти (ПЕС) е заплашила БСП със замразяване на членството или дори с изключване, ако не подкрепят Истанбулската конвенция и не променят позицията си. Това станало ясно от думите на соцлидера Корнелия Нинова пред актива по време на заседанието на пленума на столетницата.

Нинова обяснила, че това е част от един общ процес на признаването на гей браковете и осиновяването на деца от гей двойки, особено след последното решение на съда в Люксембург.

Тя заявила пред съпартийците си, че няма намерение да отстъпи от позицията си по Истанбулската конвенция. Нинова признала, че имат проблем с ПЕС, а на всички международни форуми били упреквани, че не подкрепят конвенцията. "Този въпрос ми е поставен остро и непримиримо и че с нашия отказ не отговаряме на левия профил", заявила Нинова. „Ако смятате че това трябва да е знамето на лявата политика в България и в Европа, ми го кажете в очите. Ако смятате, че трябва да променим позицията, че аз съм пречка пред прогреса на БСП като лява партия, пак ми кажете в очите. Ако се налага да направим този компромис, аз няма да мога“, казала тя , давайки знак, че е готова да хвърли оставка. Нинова обяснила още, че очаква сериозна делегация от ПЕС у нас, която да лобира по темата. Оказва се, че ПЕС е изпратила работна група заради гейпарада в София, която трябвало да се срещне с организаторите на шествието, а след това и с червените.

Малко по-късно стана ясно, че Националният съвет на БСП застава зад лидера си. Атанас Зафиров обясни, че пленумът на партията показал забележително единство и няма промяна в позицията на формацията. Според него ПЕС няма да изключи БСП, защото соцпартията е една от малкото в Европа, които бележат ръст.

БСП прие и декларация до ПЕС в подкрепа на БГ превозвачите и с призив да атакуват пакета „Мобилност“.

На заседанието червените обсъждаха и модернизацията на армията, след което стана ясно, че БСП дават политическа подкрепа, но под условие. По време на дебатите стана ясно, че Михаил Микова е бил един от яростните противници на позицията на червените. Само той и още един член на Националния съвет са гласували против. Преди пленума Георги Гергов разкритикува Нинова, че са подкрепили проектите за модернизация, но без изрично партийно решение.

Близо 2 млн. лв. пък е бюджет на БСП за създаването на партийна телевизия, заяви преди началото на пленума Филип Попов. Социалистите приеха и решение, което гласи до 15 юли да са готови с концепцията за червената телевизия и да подават документи в СЕМ за лиценз. Тя няма да е изцяло партийна, а политематична.


Източник: https://www.monitor.bg

В категории: Новините, Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Трябва да спрем експлоатацията на християнската благотворителност на Европа!

Валерия Велева: Едните ги убива Системата, другите танцуват върху мъката на майките!

Епохата на свръхевтините пари приключва

Гърция и Македония делят български земи, Бойко и ПатрЕотите ръкопляскат…

Изчерпаният Ердоган

И Десислава Иванчева праща жалба в Страсбург за нарушени човешки права
ЕВРОПА
Марин льо Пен трябва да върне €300 хил. на Европейския парламент, постанови евросъд Марин льо Пен трябва да върне €300 хил. на Европейския парламент, постанови евросъд

Кодзиас: По-добре приятелска Македония, отколкото Велика България Кодзиас: По-добре приятелска Македония, отколкото Велика България

Зетят на испанския крал влезе в затвора Зетят на испанския крал влезе в затвора

Германски депутат: До края на седмицата може да имаме нов канцлер Германски депутат: До края на седмицата може да имаме нов канцлер

Извънредни избори ще преобразят Турция тази седмица, но може да има изненади Извънредни избори ще преобразят Турция тази седмица, но може да има изненади