Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

В Русия ни посрещна икона на св. Иван Рилски


Сподели:
08 Юни 2018, Петък

Студенти от Китай се готвят да свържат бъдещето си с България, казват проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов

Двама български учени представиха пред света едно по-нестандартна гледна точка за страната ни, чрез която можем да обновим бранда на туризма ни. С благословията на Министерството на външните работи проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов представиха пред наши сънародници и пред учени в десет държави най-интересните моменти от българската история в кампанията "Мисия "България". Презентацията за родното минало е променяна във всяка отделна държава съобразно интересите на аудиторията. В Гент, Белгия, например учените ни най-често били питани за съдбата на Балдуин Фландърски и за това къде се намира гробът му. Сред маршрута им са били места като Екатеринбург, Кипър, Словения, Словакия, както и Китай. Тепърва предстои турът на нашите учени да продължи и към други държави, където миналото на страната ни да бъде представено, разказа проф. Овчаров.

- Къде до момента е представена "Мисия "България" и какви бяха реакциите?
Николай Овчаров: - Идеята възникна през октомври миналата година, когато се подготвяше българското председателство. В крайна сметка се оформи един маршрут от десет държави, които трябваше да бъдат обиколени за по-малко от два месеца и половина. Разделихме ги на няколко лъча - единият бе към Молдова, в българския университет в Тараклия, до Екатеринбург зад Урал, четвъртия по големина град на Русия, след което се върнахме до Ереван. За малко се върнахме в София и заминахме за Белгия, в Гент, където изнесохме лекция в един от най-известните университети на Европа. След това дойде най-далечното пътуване до Пекин. То беше много интересно и важно, защото съвпадна с откриването на българистичния център към Института за чужди езици в Пекин, който в момента подготвя около 200 души с български език - това е бъдещата китайска експанзия, която се очертава. Ще има такава не само заради ядрената централа, а вероятно и заради други икономически проекти. Хората просто подготвят специалисти в това отношение. Откриването на този център бе особено добре отразено от медиите, няколко китайски телевизии с над 150 милиона души аудитория научиха за нашата мисия. След това последва гръцкият лъч - Атина и Кипър. Естествено, там говорихме най-вече за отношенията между България и Византия, а буквално преди седмица завършихме с централноевропейския лъч - Словения, Словакия и Унгария. Това стана за малко повече от два месеца. Това се отчита като най-успешното мероприятие за представяне на България по време на европредседателството.

- Какви въпроси Ви задаваха, казахте, че в Гент са Ви питали основно за Балдуин?
Пламен Павлов: - По принцип в Гент беше може би най-силно представената академична аудитория. Пак имаше българи от Белгия и приятели на България, но там, естествено, стана дума за това, тъй като от тази част на Фландрия е не само Четвъртият кръстоносен поход с участието на Балдуин Фландърски, но и Първият кръстоносен поход, въобще кръстоносното движение. Това е начин да осмислим, че ние всъщност не сме чак толкова далече. Че дори и преди векове е имало непрекъснато движение на хората и на идеите. Навсякъде сме имали най-разнообразни въпроси, защото ние самите така се ориентирахме, да засягаме някаква конкретика, която има по-голямо отношение към съответната страна. Да речем, в Екатеринбург, където е силно присъствието на старообрядците, връзките с България ги има и до днес в някакъв смисъл. Човек да види на икона Свети Иван Рилски, който да се почита на километри от България, това дори не се знаеше у нас. Не само в Екатеринбург, а на практика до Тихия океан. Могат да се намерят някакви исторически връзки, които ние просто не познаваме достатъчно добре. Разбира се, навсякъде имаше и един чисто модерен аспект - например в Ереван дойдоха хора от българо-арменски дружества и питаха Николай Овчаров докъде е стигнал Перперикон. И се оказа, че те са идвали у нас - един преди 2 години, друг преди 5. Или за Царевец. Много се интересуват от нашите исторически столици. Навсякъде имаше повишен интерес, когато ставаше дума за Плиска, Велики Преслав или Охрид. Ние сме историци и нашата, да я наречем Херодотова клетва, е да не лъжем, дори когато става дума за друга държава. Хората, които се интересуват от миналото, знаят, че Самуил е български цар, не друг. Това, което се случи по време на "Мисия "България" има много аспекти, но то потвърждава още веднъж, че трябва да облъчваме света с културни послания. И то с актуални неща, модерни, съобразени с равнището не само на учените, а и на масовата публика. И за нас бе полезно да си сверим часовника с всички тези групи. Най-добре е, както увери вицепремиерът Екатерина Захариева, тази идея да бъде продължена. Защото всички останали държави имат подобна линия на поведение.

- Как се възприе презентирането на България в Китай?
Пламен Павлов: - Там бяха преди всичко студенти, които изучават български език и култура. Те се интересуват живо от България, защото са се ориентирали към това - животът им да бъде свързан с България. А иначе имаше и доайени на българистиката в Китай - например професор Ма, който е автор на една история на България на китайски. Ние си имаме лоби там и трябва още веднъж да благодарим на нашите посолства, че навсякъде срещнахме много адекватни и много добре ориентирани хора. Затова "Мисия "България" е контрапункт на "Мисия Лондон". Това е начин да се подчертае, че "Мисия "Лондон" трябва да остане в миналото. Вижда се, че демократичните ни години, при всички недоволства към тях, са довели до една по-рационална и по-успешна дипломация.

- А как ще продължите с "Мисия "България"?
Николай Овчаров: - След като на днешната /б.р. вчера/ пресконференция вицепремиерът Екатерина Захариева каза, че това трябва да продължи, ние с Пламен трябва да помислим как да разгърнем кампанията. Лично на мен ми се иска да имаме присъствие в по-далечните територии. Това, което направихме в Китай, показа, че там има много голям интерес към страната ни. Искаме да привлечем и Индия, която е също толкова голяма и има потенциал - и технологичен, и като туристи, които биха могли да дойдат у нас. Скандинавските страни - там също направихме опит, но не успя да се получи по определени причини. Струва ми се, че след тази мисия ще успеем. Може да се мисли и за Америка - не толкова за САЩ, колкото за Южна Америка, където можем да направим интересен обмен. Разбира се, не бива да се пренебрегват и европейските страни. На този етап ние сме заложили на Централна Европа, но липсваше представяне във Великобритания, където има и мощна българска общност, и български училища. Възможностите са много, въпросът е това да продължи, макар и не с такива темпове, както сега, защото те бяха ускорени заради българското председателство.

- Мислили ли сте да привлечете други колеги към инициативата?
Николай Овчаров: - Аз лично не съм много склонен. Може би ще бъда малко остър към нашите колеги, но те не са особено комуникативни, говоря за историци и археолози. Не могат да работят с медии и не са най-добрите в такива аудитории. А и не можем да направим някакъв хор от учени, двама души са напълно достатъчни.

- Споменахте, че Министерството на туризма трябва да направи нещо повече за популяризацията на нашата история. Как го виждате като идея?
Николай Овчаров: - Два месеца продължава тази мисия. Външно министерство стои зад нея, също и министерството на културата. Една дума не чухме от министерството на туризма за тези два месеца и половина. Тези неща могат да се стиковат повече. И министър Захариева каза, че около това трябва да се обединят няколко министерства, които са пряко свързани с това - и Министерството на образованието, и останалите. Ние изпълняваме много функции - и представяне на България, и установяване на връзки. Ние може да свършим много повече от това, да отидем и да изнесем една лекция. И го правим.
Пламен Павлов: - Популяризацията на историята много често се прави от неспециалисти, докато специалистите бягат от тази тема. Министерството на туризма трябва да разбере, че нещата не опират само до опаковката, но и до съдържанието. Защото едно е да има лого и някакви статистики. Друго е да се види какво всъщност движи тези процеси.
Николай Овчаров: - С тази мисия ние доказахме, че добрата новина също е новина. А това днес е много трудно. Големите електронни медии търсят скандала. Ето - сега започва археологическият сезон. Навремето, когато още бе жив моят приятел Георги Китов, тези неща не слизаха от новините. А сега много трудно влизат.

- Какво предстои на Перперикон?
Николай Овчаров: - Към 25 юни ще започне археологическото лято. Тази година ще се опитаме да свържем южния квартал на Перперикон с двореца-светилище. Но, ако Перперикон вече е достатъчно известен и посещаван, искам да наблегна на другия голям обект, за който тази година се надяваме да направим най-масираната кампания - античният и средновековен град Мисионис край Търговище. Аз съм го нарекъл образно "северния Перперикон", защото има сходни дадености. Тази година успяхме да съберем около 150 000 лева, с които смятаме да направим кампания, подобна на тази за Перперикон.

standartnews.comВ категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

"Cмъpтнaтa пpиcъдa" нa Нuаwеі и ZТЕ oбeдини peпyблиĸaнци и дeмoĸpaти в CAЩ

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"

Путин пристига в Сърбия. Връчва на Вучич орден като на крал, подписват проекти за милиони евро

Валери Симеонов ще скача с релса - ВАС отмени плана за "Пирин"

БНБ предупреждава за рискове, свързани с кредитирането у нас: "Лихвите може да тръгнат нагоре!"


НОВИНИТЕ
Отложиха делото за разграбването на EVN Отложиха делото за разграбването на EVN

Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона

Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София

Продължава разследването за убитата млада жена в София Продължава разследването за убитата млада жена в София

Посолството на САЩ приветства решението на Народното събрание за начало на преговорите за Ф-16 Посолството на САЩ приветства решението на Народното събрание за начало на преговорите за Ф-16
ЕВРОПА
Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"

Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия

Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит? Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит?

Исторически провал! Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит Исторически провал! Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит