Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Сериозни пропуски на МВР при издирването на Пелов видя бивш шеф в МВР


Сподели:
08 Юни 2018, Петък


Служителите на МВР са допуснали сериозни грешки при организацията и издирването на двамата бегълци Владимир Пелов и Радослав Колев, които избягаха от Централния софийски затвор на 4 април тази година. Това заяви пред bTV бившият началник на Областната дирекция на МВР за София-област Николай Николов.

По думите на Николов слабото място в работата на МВР при издирването на бегълците е било, че служителите на са подложили на 24-часово наблюдение целия контингент около беглеца, а именно неговите близки, познати, съученици, приятели, любовници.

Стана ясно, че именно Николов е водил акцията по залавянето на Пелов през 2011 година. Тогава органите изучили всичко около престъпника - неговото детство, минало, ученическите му години и други. По този начин разследващите стигнали до Пирдоп, където живеела съученичка на Пелов, която се оказала и негова приятелка.

Бившият началник в структурите на МВР коментира, че причината за слабостите в работата на ведомството е фактът, че системата е разбита.

Самото "разбиване на системата" станало на два етапа. Първият етап - през 2008 година, когато министър на вътрешните работи бил Михаил Миков. Вторият етап - през 2013 година, по време на кабинета "Орешарски".

По думите на Николов винаги когато БСП дойдат на власт, в МВР се прави политическа чистка.

Николов препоръча на настоящото ръководство на МВР да направи стойностен анализ на това какво са направили за залавянето на Пелов и какво са пропуснали по случая. След това органите трябва да предприемат съответните мерки за отстраняването на пропуските.

Припомняме, застреляният Владимир Пелов избяга от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година. Тогава с него избяга и съучастникът му Радослав Колев, като двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната.

МВР веднага предприе действия по издирването на двамата бегълци, но без успех. Граждани подаваха стотици сигнали за това, че са забелязали затворниците на различни места в София, но те не бяха установени от властите.

Според един от последните сигнали до полицията Владимир Пелов е бил забелязан в Ботевград. Заради сигнала на 2 юни в града беше проведена полицейска акция по издирването на затворника.

На 17 май до президента и омбудсмана беше изпратено писмо от затворника. В осем страници Пелов описал мотивите си да избяга от затвора. Твърдял, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това предизвикало бягството.

Късно вечер на 5 юни, сряда, избягалият затворник Владимир Пелов беше застрелян в Ботевград. Той беше намерен мъртъв, застрелян с три куршума. Тогава до него беше намерен и Марио Панчев, известен под прякора Големия, който също беше прострелян, с два куршума. На мястото на престрелката властите откриха 3 пистолета и 7 гилзи. Според полицията Панчев е застрелял Пелов, а Пелов се опитал да убие Панчев.

Мотивите за сега се изясняват. Водещите версии - разчистване на стари сметки и бизнес отношения или отмъщение. Човек, познавал и двамата, заяви, че Панчев е бил един от главните свидетели по делото срещу Пелов, заради което последният бил преместен от домашен арест в Централния софийски затвор. За това Пелов се опитал да си отмъсти и да убие Панчев.

Излезе и твърдението, че между Пелов и Панчев имало вражда заради жена.

След престрелката в Ботевград имаше засилено полицейско присъствие. Следобед стана ясно, че разследващите са евакуирали жилищен блок в града, подозирайки, че в един от апартаментите се е укривал Пелов и че в жилището може да има взривоопасни вещества.

След обиск стана ясно, че в апартамента наистина е имало експлозиви, което наложи те да бъдат обезвредени от антитерористите.

Простреляният Марио Панчев е настанен в "Пирогов". Лекарите са направили животоспасяваща операция на пострадалия. Въпреки това Панчев е в критично състояние.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Проблемът с Търговския регистър не е от надграждането, а в поддръжката от фирма "Лирекс БГ" ООД

Акад. Марков: Драмата на македонците е, че дядовците им са българи!

Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров?.“

ООН: "Ислямска държава" има близо 30 000 членове в Сирия и Ирак

За герба на морската столица и българската национална чест

Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!
ЕВРОПА
Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени! Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!

Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон

Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия! Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия!

Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор

Френският парламент даде "право на грешка" на служителите в администрацията Френският парламент даде "право на грешка" на служителите в администрацията