Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Решено: Съдът отстрани Десислава Иванчева като кмет на "Младост"


Сподели:
08 Юни 2018, Петък

"Аз кмет ли съм, принцеса или безопасна игла?", пита тя. Ето как протече 7-часовото заседание на съда

Окончателно: кметицата на "Младост" Десислава Иванчева е отстранена от длъжност, съобщи БНТ. Решението е на Апелативния спецсъд. С него бе потвърдено решението на първата инстанция, която също постанови отстраняване на Иванчева, докато тече разследването срещу нея. Кметицата е в ареста по обвинение за взимане на подкуп, заедно със заместничката си Биляна Петрова. По-рано днес тя също се раздели с поста си - но защото се оказа уволнена.

Днешното решение на съда стана факт след над 7-часово нервно заседание. Ето и хронологията на събитията от деня по случая:

Кмет ли е била Десислава Иванчева, докато е в ареста и оттам е издала заповед за уволнение на заместника си Румен Русев?

Когото пък после СОС направи и.д. кмет на "Младост", въпреки нейното нареждане...

Същият Русев пък на свой ред днес уволни заместничката и съарестантка на Иванчева - Биляна Петрова, а заповедта му бе връчена на последната ефектно в съдебната зала.

Нищо че Петрова отказа да я подпише...

Ето в такава почти уникална каша потъна делото за отстраняване от длъжност на Иванчева и Биляна Петрова, които са в ареста неотклонно от 17 април.

    "Аз не можах да разбера по онова време, по което съм издавала заповедта - била ли съм кмет или не съм била. Аз и в момента, докато свърши това дело, съм кмет, нали така? Как може да има двама кметове на "Младост" -  накара се Иванчева на тричленния състав на Апелативния спецсъд, председателстван от бившия член на ВСС Галя Георгиева.

    "Ако предполагаме, че аз съм кмет, значи моята заповед е законна. А ако не съм, а Румен Русев е кмет, значи аз съм една безопасна игла.

    Ако г-н Русев е кмет – макар че той няма нищо общо с гласа на 29 000 души - аз ще съм принцесата, която в момента няма никакви функции. Или ще си имат кмет, който ще бъде отстранен... Затова ще се помоля тука да се помисли много сериозно."

Целия ден двете с Петрова правеха такива забележки на съда, наложи се няколко пъти да им се напомня, че не могат да разпитват съдебния състав. Имаше и забележителни диалози:

    - Искам да подчертая, че се казвам Биляна Петрова, а не Десислава Иванчева. Аз съм отделен човек и искам да бъда възприемана като отделен човек - каза на съда Петрова.

    - Съмнявате ли се, че сме се запознали много подробно - отвърна съдия Красимира Костова.

    - Да, съмнявам се.

Самата задържана кметица изтъкна, че има кауза и ѝ е било по-лесно да не се захваща с нея, давайки пример как би прекарвала дните си в противен случай:

    "Ще си дръкам глупости, ще си ходя на физьор, ще си ходя на маникюр – и така ще ми е лесно."

Адвокатката на Иванчева пледира, че тя иска да работи за хората и за пореден път подсказа, че кметицата и заместничката ѝ искат да хвърлят вината изцяло върху посредника Петко Дюлгеров (който не бе страна по днешното дело за отстраняване, б.р.).

    "Ако г-н Дюлгеров си е правил някакви сметки, в тях не е включена моята подзащитна. След като няма влязла в сила присъда, тя си е законно избран кмет, който има право да издава всякакви служебни заповеди.

    Важното е, че тези заповеди не са свързани с фалшификации по делото, с подмяна на факти и обстоятелства", каза по-рано адвокатката на Иванчева Елена Петрова.

А самата Иванчева в последната си дума заяви, че тя и Петрова пари не са взимали и че искането за детски площадки е било с мярка, съобразно човека.

    "Няма как да рекетирам! Ние пари не взимаме. Ние казваме - ето до 202-ри блок ще направиш детска площадка. Пари през нас не минават. Те си се разбират, те си ги носят. Ако е 5-етажен блок, не мога да кажа: даваш 40 000 лв. за детска площадка. Тогава ще дадеш 10-20 пейки", илюстрира тя чувството за мяра, съобразено с размаха на инвестиционнито намерение.

Иванчева и Петрова опитаха днес да блокират делото. След като на два пъти получиха отсрочки да се запознават с материали - днес те се бяха подготвили с няколко нови доказателствени искания.

Първите бяха: да се намери писмо в деловодството дали главният архитект на "Младост" Стефан Стефанов се е оплаквал, че няма хора в отдела по строителен надзор. Както и да се питат "Човешки ресурси" колко човека работят там. И да се проследи преписката на бизнесмена Александър Ваклин - това щяло да обясни защо е забавена.

Преди това Биляна Петрова освободи защитниците си, защото така и така държавата харчела пари за служебен адвокат за нея. Тя определи това като тенденциозно отношение (Иванчева няма такъв служебен адвокат, б.р.) и поиска отвод на всички състави на АСНС. Включително и на днешния. Петрова заяви, че всички състави до момента са тенденциозни и знае изхода от делото - че ще бъде отстранена така или иначе.

После каза, че ще я унищожат физически, което бе посрещнато с одобрителни възгласи от присъстващите в залата съмишленици на двете арестантки.

Иванчева допълни, че е поискан и "самоотвод" и на цялата прокуратура, начело с шефа на спецобвинителите Иван Гешев - "човека с тениската".

Макар и в рамките на процес за отстраняване от длъжност днес, Иванчева описа и условията в ареста, като заяви, че репресията е пълна и вече и сутиени не им давали.

    70% от таваните на килиите са капещи, с изронена мазилка, с дългогодишни течове. Там, където са ни леглата, отгоре са на затворниците креватите.

    На някого е паднала мазилка в окото. На мен ми падна едно мъхесто, гадно влакнесто нещо... Което съм го запазила.

    Банята е гнусна - едни тръби от 4 дупки бие вода и е една смрад.

    Имаме си хлебарки , бълхи, дървеници - всичко си е разнообразно.

Иванчева и Петрова си направили дори "собствено деловодство", защото не знаят какво излиза от документите, които пращат оттам.

След като хаосът в залата доволно поизнерви председателя на състава съдия Галя Георгиева, тя предостави да води докладчикът - съдия Красимира Костова.

Костова прочете определение, че не уважава нито отводите, нито изредените аргументи - тъй като засягат други институции, включително и това със служебния защитник (когото назначава прокуратурата, б.р.)

Биляна Петрова обаче извади и друг аргумент - че се говорело, че е уволнена със заповед на 5 юни и така делото става без предмет по отношение на нея.

    "Аз не съм сигурна дали имам реално трудови правоотношения и дали новият и.д. кмет Румен Русв не е пуснал заповед за моето уволнение", каза тя.

Това бе и единственото, което съдебният състав уважи.

Затова обаче съдия Костова отложи делото само с 30 минути - време, което прецени за достатъчно за проверка.

"Шоуто" продължи с това, че от "Младост" дотича запъхтян юрисконсулт, който връчи в съдебната зала заповедта за уволнение на Петрова. Тя не я прие, но юристът каза, че я връчва при условия на отказ. Тогава съдия Галя Георгиева я приобщи към материалите и след няколко минути съдът прочете определение, с което се прекратява делото спрямо Биляна Петрова, тъй като е станало безпредметно.

Правата си - дали заповедта е законосъобразна, тя може да търси пред административния съд. И след това "гимнастиката" с отстраняването евентуално трябва да се повтори.

Съдебният ден, преминал във вечер, бе ужасно нервен...

Първо, след като делото бе прекратено спрямо Биляна Петрова, тя почти насила бе извлечена с охрана от залата. Двете с Иванчева нарекоха връчената ѝ в съдебна зала заповед за уволнение "преврат" в район "Младост". Двете прекъсваха съда постоянно, търсеха сметка за това или онова. Почитателите им от "Зелена Младост" в залата ръкопляскаха на моменти...

Процесът бе наричан "фарс" и "лунапарк", а двете жени на няколко пъти повтаряха, че целта била да ги унищожат, включително и физически.

Съдията първо изгони журналист, чийто телефон се включваше на висок глас. После изгони възрастна дама, която обясняваше как... не можело да я изгонят. Тя бъбреше - извини се с това, че ѝ е лошо и иска да излезе, като попита председателя на състава защо няма климатик в залата. Но после стана удивително енергична и заяви, че никъде няма да мръдне - тук остава. Тогава вече наистина беше изгонена...

Приятелите и съмишлениците на Иванчева разговаряха по телефоните си, по едно време почнаха да се "джобят" да ѝ съберат наложената глоба от 200 лв. от съдия Галя Георгиева.

На демонстративната акция съдия Красимира Костова отвърна, че може, ако рекат, да я глобява непрекъснато с по 200 лв. или непрекъснато с по 1000 лв.

Иванчева говори разхвърляно и развълнувано сигурно час.

    - Приключихте ли - попитя я по едно време Галя Георгиева.

    - Не съм, защото сега ми е дошло...

    На което съдийката отбеляза:

    - Разбирaме, че сега нещо ви е дошло.


Източник: clubz.bg

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Румен Радев: "Изборите са политически акт и не могат да заместят прокуратурата и съда"

Генка Шикерова: "Как се контролира вот?"

Либералите готови да поискат висш пост в ЕС

Тимерманс: "Съюз с всички прогресивни сили – от Ципрас до Макрон"

Тръмп подкрепя Япония за диалог с Иран, позитивен е за Северна Корея

Кольо Колев: "Градската десница е големият победител от изборите за ЕП"


НОВИНИТЕ
Хаос при предаването на протоколите! Хаос при предаването на протоколите!

При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина" При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина"

Грешки при протоколите за машинно гласуване бавят приемането на документите от РИК - София област Грешки при протоколите за машинно гласуване бавят приемането на документите от РИК - София област

Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави

Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП
ЕВРОПА
При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина" При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина"

Либералите готови да поискат висш пост в ЕС Либералите готови да поискат висш пост в ЕС

Тимерманс: "Съюз с всички прогресивни сили – от Ципрас до Макрон" Тимерманс: "Съюз с всички прогресивни сили – от Ципрас до Макрон"

ЕНП и социалистите губят мнозинството си в Европарламента ЕНП и социалистите губят мнозинството си в Европарламента

Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави