Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Решено: Съдът отстрани Десислава Иванчева като кмет на "Младост"


Сподели:
08 Юни 2018, Петък

"Аз кмет ли съм, принцеса или безопасна игла?", пита тя. Ето как протече 7-часовото заседание на съда

Окончателно: кметицата на "Младост" Десислава Иванчева е отстранена от длъжност, съобщи БНТ. Решението е на Апелативния спецсъд. С него бе потвърдено решението на първата инстанция, която също постанови отстраняване на Иванчева, докато тече разследването срещу нея. Кметицата е в ареста по обвинение за взимане на подкуп, заедно със заместничката си Биляна Петрова. По-рано днес тя също се раздели с поста си - но защото се оказа уволнена.

Днешното решение на съда стана факт след над 7-часово нервно заседание. Ето и хронологията на събитията от деня по случая:

Кмет ли е била Десислава Иванчева, докато е в ареста и оттам е издала заповед за уволнение на заместника си Румен Русев?

Когото пък после СОС направи и.д. кмет на "Младост", въпреки нейното нареждане...

Същият Русев пък на свой ред днес уволни заместничката и съарестантка на Иванчева - Биляна Петрова, а заповедта му бе връчена на последната ефектно в съдебната зала.

Нищо че Петрова отказа да я подпише...

Ето в такава почти уникална каша потъна делото за отстраняване от длъжност на Иванчева и Биляна Петрова, които са в ареста неотклонно от 17 април.

    "Аз не можах да разбера по онова време, по което съм издавала заповедта - била ли съм кмет или не съм била. Аз и в момента, докато свърши това дело, съм кмет, нали така? Как може да има двама кметове на "Младост" -  накара се Иванчева на тричленния състав на Апелативния спецсъд, председателстван от бившия член на ВСС Галя Георгиева.

    "Ако предполагаме, че аз съм кмет, значи моята заповед е законна. А ако не съм, а Румен Русев е кмет, значи аз съм една безопасна игла.

    Ако г-н Русев е кмет – макар че той няма нищо общо с гласа на 29 000 души - аз ще съм принцесата, която в момента няма никакви функции. Или ще си имат кмет, който ще бъде отстранен... Затова ще се помоля тука да се помисли много сериозно."

Целия ден двете с Петрова правеха такива забележки на съда, наложи се няколко пъти да им се напомня, че не могат да разпитват съдебния състав. Имаше и забележителни диалози:

    - Искам да подчертая, че се казвам Биляна Петрова, а не Десислава Иванчева. Аз съм отделен човек и искам да бъда възприемана като отделен човек - каза на съда Петрова.

    - Съмнявате ли се, че сме се запознали много подробно - отвърна съдия Красимира Костова.

    - Да, съмнявам се.

Самата задържана кметица изтъкна, че има кауза и ѝ е било по-лесно да не се захваща с нея, давайки пример как би прекарвала дните си в противен случай:

    "Ще си дръкам глупости, ще си ходя на физьор, ще си ходя на маникюр – и така ще ми е лесно."

Адвокатката на Иванчева пледира, че тя иска да работи за хората и за пореден път подсказа, че кметицата и заместничката ѝ искат да хвърлят вината изцяло върху посредника Петко Дюлгеров (който не бе страна по днешното дело за отстраняване, б.р.).

    "Ако г-н Дюлгеров си е правил някакви сметки, в тях не е включена моята подзащитна. След като няма влязла в сила присъда, тя си е законно избран кмет, който има право да издава всякакви служебни заповеди.

    Важното е, че тези заповеди не са свързани с фалшификации по делото, с подмяна на факти и обстоятелства", каза по-рано адвокатката на Иванчева Елена Петрова.

А самата Иванчева в последната си дума заяви, че тя и Петрова пари не са взимали и че искането за детски площадки е било с мярка, съобразно човека.

    "Няма как да рекетирам! Ние пари не взимаме. Ние казваме - ето до 202-ри блок ще направиш детска площадка. Пари през нас не минават. Те си се разбират, те си ги носят. Ако е 5-етажен блок, не мога да кажа: даваш 40 000 лв. за детска площадка. Тогава ще дадеш 10-20 пейки", илюстрира тя чувството за мяра, съобразено с размаха на инвестиционнито намерение.

Иванчева и Петрова опитаха днес да блокират делото. След като на два пъти получиха отсрочки да се запознават с материали - днес те се бяха подготвили с няколко нови доказателствени искания.

Първите бяха: да се намери писмо в деловодството дали главният архитект на "Младост" Стефан Стефанов се е оплаквал, че няма хора в отдела по строителен надзор. Както и да се питат "Човешки ресурси" колко човека работят там. И да се проследи преписката на бизнесмена Александър Ваклин - това щяло да обясни защо е забавена.

Преди това Биляна Петрова освободи защитниците си, защото така и така държавата харчела пари за служебен адвокат за нея. Тя определи това като тенденциозно отношение (Иванчева няма такъв служебен адвокат, б.р.) и поиска отвод на всички състави на АСНС. Включително и на днешния. Петрова заяви, че всички състави до момента са тенденциозни и знае изхода от делото - че ще бъде отстранена така или иначе.

После каза, че ще я унищожат физически, което бе посрещнато с одобрителни възгласи от присъстващите в залата съмишленици на двете арестантки.

Иванчева допълни, че е поискан и "самоотвод" и на цялата прокуратура, начело с шефа на спецобвинителите Иван Гешев - "човека с тениската".

Макар и в рамките на процес за отстраняване от длъжност днес, Иванчева описа и условията в ареста, като заяви, че репресията е пълна и вече и сутиени не им давали.

    70% от таваните на килиите са капещи, с изронена мазилка, с дългогодишни течове. Там, където са ни леглата, отгоре са на затворниците креватите.

    На някого е паднала мазилка в окото. На мен ми падна едно мъхесто, гадно влакнесто нещо... Което съм го запазила.

    Банята е гнусна - едни тръби от 4 дупки бие вода и е една смрад.

    Имаме си хлебарки , бълхи, дървеници - всичко си е разнообразно.

Иванчева и Петрова си направили дори "собствено деловодство", защото не знаят какво излиза от документите, които пращат оттам.

След като хаосът в залата доволно поизнерви председателя на състава съдия Галя Георгиева, тя предостави да води докладчикът - съдия Красимира Костова.

Костова прочете определение, че не уважава нито отводите, нито изредените аргументи - тъй като засягат други институции, включително и това със служебния защитник (когото назначава прокуратурата, б.р.)

Биляна Петрова обаче извади и друг аргумент - че се говорело, че е уволнена със заповед на 5 юни и така делото става без предмет по отношение на нея.

    "Аз не съм сигурна дали имам реално трудови правоотношения и дали новият и.д. кмет Румен Русв не е пуснал заповед за моето уволнение", каза тя.

Това бе и единственото, което съдебният състав уважи.

Затова обаче съдия Костова отложи делото само с 30 минути - време, което прецени за достатъчно за проверка.

"Шоуто" продължи с това, че от "Младост" дотича запъхтян юрисконсулт, който връчи в съдебната зала заповедта за уволнение на Петрова. Тя не я прие, но юристът каза, че я връчва при условия на отказ. Тогава съдия Галя Георгиева я приобщи към материалите и след няколко минути съдът прочете определение, с което се прекратява делото спрямо Биляна Петрова, тъй като е станало безпредметно.

Правата си - дали заповедта е законосъобразна, тя може да търси пред административния съд. И след това "гимнастиката" с отстраняването евентуално трябва да се повтори.

Съдебният ден, преминал във вечер, бе ужасно нервен...

Първо, след като делото бе прекратено спрямо Биляна Петрова, тя почти насила бе извлечена с охрана от залата. Двете с Иванчева нарекоха връчената ѝ в съдебна зала заповед за уволнение "преврат" в район "Младост". Двете прекъсваха съда постоянно, търсеха сметка за това или онова. Почитателите им от "Зелена Младост" в залата ръкопляскаха на моменти...

Процесът бе наричан "фарс" и "лунапарк", а двете жени на няколко пъти повтаряха, че целта била да ги унищожат, включително и физически.

Съдията първо изгони журналист, чийто телефон се включваше на висок глас. После изгони възрастна дама, която обясняваше как... не можело да я изгонят. Тя бъбреше - извини се с това, че ѝ е лошо и иска да излезе, като попита председателя на състава защо няма климатик в залата. Но после стана удивително енергична и заяви, че никъде няма да мръдне - тук остава. Тогава вече наистина беше изгонена...

Приятелите и съмишлениците на Иванчева разговаряха по телефоните си, по едно време почнаха да се "джобят" да ѝ съберат наложената глоба от 200 лв. от съдия Галя Георгиева.

На демонстративната акция съдия Красимира Костова отвърна, че може, ако рекат, да я глобява непрекъснато с по 200 лв. или непрекъснато с по 1000 лв.

Иванчева говори разхвърляно и развълнувано сигурно час.

    - Приключихте ли - попитя я по едно време Галя Георгиева.

    - Не съм, защото сега ми е дошло...

    На което съдийката отбеляза:

    - Разбирaме, че сега нещо ви е дошло.


Източник: clubz.bg

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Трябва да спрем експлоатацията на християнската благотворителност на Европа!

Валерия Велева: Едните ги убива Системата, другите танцуват върху мъката на майките!

Епохата на свръхевтините пари приключва

Гърция и Македония делят български земи, Бойко и ПатрЕотите ръкопляскат…

Изчерпаният Ердоган

И Десислава Иванчева праща жалба в Страсбург за нарушени човешки права


НОВИНИТЕ
Атака спечели дело срещу Българския хелзинкски комитет Атака спечели дело срещу Българския хелзинкски комитет

В памет на жертвите: 4 г. след потопа в Аспарухово! В памет на жертвите: 4 г. след потопа в Аспарухово!

Едно от най-старите читалища у нас става паметник на културата Едно от най-старите читалища у нас става паметник на културата

Десет ранени пред парламента в Украйна Десет ранени пред парламента в Украйна

Е-здравеопазването и финансирането на системата бяха обсъдени от Ананиев и министър Чеботар от Молдова Е-здравеопазването и финансирането на системата бяха обсъдени от Ананиев и министър Чеботар от Молдова
ЕВРОПА
Марин льо Пен трябва да върне €300 хил. на Европейския парламент, постанови евросъд Марин льо Пен трябва да върне €300 хил. на Европейския парламент, постанови евросъд

Кодзиас: По-добре приятелска Македония, отколкото Велика България Кодзиас: По-добре приятелска Македония, отколкото Велика България

Зетят на испанския крал влезе в затвора Зетят на испанския крал влезе в затвора

Германски депутат: До края на седмицата може да имаме нов канцлер Германски депутат: До края на седмицата може да имаме нов канцлер

Извънредни избори ще преобразят Турция тази седмица, но може да има изненади Извънредни избори ще преобразят Турция тази седмица, но може да има изненади