Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Уникално копие на Лондонското четвероевангелие влиза днес в личната библиотека на папа Франциск


Сподели:
25 Май 2018, Петък

На 3 ноември 2017 г. Четвероевангелието на цар Иван Александър е включено в Международния регистър на ЮНЕСКО „Паметта на света“
Уникално копие на Четвероевангелието  на цар Иван Александър ще влезе днес в съкровищницата на папската библиотека в Рим.

То е подарък от премиера Бойко Борисов по случай 24 май и ще бъде връчено на главата на Римокатолическата църква по време на днешна аудиенция на българската делегация, водена от министър-председателя.


Това е най-ценната българска книга, която се съхранява в Британската библиотека. "Този ръкопис е вашата национална икона", е мнението служителката на библиотеката Джанет Бекхаус.

На 3 ноември 2017 г. Четвероевангелието на цар Иван Александър е включено в Международния регистър на ЮНЕСКО „Паметта на света“.


Копието, което ще получи папа Франциск, е изключителна прецизна изработка, с корица от червено кадифе със златен обков. То до съвършенство се доближава до оригинала.

Идеятаза този подарък е на шефа на Дирекцията по вероизповеданията към МС Емил Велинов.


Четириевангелето на цар Иван Александър предсатвлява препис на евангелията на св.ев. Матей, Марко, Лука и Йоан Богослов върху 268 пергаментови листа, като в началото на всяко Евангелие е изобразен на съответният евангелист. Текстът е украсен със златни заглавки и е илюстриран от 366 цветни миниатюри. В началото на сборника на два отделни листа има оригинални миниатюри с историческо значение.


Евангелието е създадено по поръка на цар Иван Александър Асен през 1355-1356 г. от монаха Симон и е било предназначено за личната библиотека на царя. Било е притежание и на цар Иван Шишман.

След падането на България под турска власт то споделя нелеката, а често и трагична съдба на българската книга от това време – евангелието странства във Влашко, Молдова, на Атон, за да стигне до Британския музей в Лондон, където се пази сега.


То е в голям квадроформат, написано с т. нар. представително, уставно писмо на Търновската книжовна школа.


Четвероевангелието е запазено изцяло. Липсва само една страница, липсва и богато украсения сребърно-златен обков със скъпоценни камъни, за които говори в своя пролог писмописецът монах Симон.


След падането на Търново през 1393 година, за да се запази е изнесено от страната в Цариград, а по-късно откупено от молдовския владетел воеводата Александру чел Бун (Александър Добрия).


По-сетнешната съдба на четвероевангелието се губи до 17 век, когато е записано в регистрите на светогорския манастир "Свети Павел". За отбелязване е, че този манастир е обновен от тогавашния молдовски владетел, който вероятно е подарил съхранявания от предците му изключително ценен ръкопис на Иван-Александровото Четвероевангелие.


През 1837 г. англичанинът лорд Робърт Кързън посещава манастира и случайно открива ръкописа в манастирската библиотека и остава пленен от красотата му. Когато на сбогуване игуменът на манастира, тогава българин, пожелава да му подари нещо за спомен от пребиваването му в обителта, лорд Кързън пожелава именно тази книга. Когато поел в ръцете си ценния дар, той, според собствените му думи не можел да повярва, че това е истина. Освен царското Евангелие лордът получава като подарък и още един ръкопис, Видинското евангелие.


Скъпоценният ръкопис остава притежание на семейството на Кързън до 1917 година, когато неговата дъщеря, Баронеса Зауш, го дарява заедно с цялата колекция от ръкописи и старопечатни книги на Британския музей в Лондон.


По-късно той е преместен в Британската библиотека при нейното основаване през 1973 година, където се намира и досега, редом до Видинското Евангелие.


Лондонското Четвероевангелие е идвало само два пъти досега в България, веднъж през 1977 с личната съдействие на Людмила Живкова и втори път след промените през 2007'година със съдействието на проф.Божидар Димитров като шеф на НИМ в рамките на Британските дни в България.


Вчера за първи път в история премиерита на Българи и на Македония честваха заедно Деня на българската просвета и култура и славянската писменаст.

"На паметната плоча на Св. св. Кирил и Методий, където са осветени нашите букви, се върнахме към дипломацията. За мен двамата братя са били дипломати", посочи Борисов  в присъстваето на Заев.

Той припомни аргументите, с които Светите братя са убедили папа Адриан II в равенството на нашата писменост с тази на другите народи. Според Борисов България и Република Македония показват, че празниците трябва да се отбелязват заедно, а не да са повод за раздори.


Българската и македонската делегации участваха в официалния прием в българското посолство в Рим по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Борисов посочи, че след подписването на договора за добросъседство България и Македония са още по-близки като народи и работят активно по редица проекти.

По време на приема в посолството ни в Рим Борисов предложи България и Македония да ползват общи дипломатически представителства там, където и двете страни нямат.


"Искам да погледнете паметниците на братята Кирил и Методий с двата венеца - на Република Македония и Република България. Вижте колко хубаво стоят, не си пречат и колко е хубаво да празнуваме заедно. Аз също съм минал по този път - да се бутаме коя делегация по-първа да влезе и кой да е по-големият и по-великият. Вижте как хубаво си седят… и те са двама, и двамата велики, и Кирил, и Методий", каза Борисов.


Източник: еpicenter.bg

В категории: Други теми, Вяра

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Победа за България! Съдът реши, че ромските стипендии дискриминират всички останали българчета

Сканадал в Брюксел: Тереза Мей се скара с Жан-Клод Юнкер

Грабвайте боята! (някой си изкряска)

След заплахите на Каменос - правителството на малцинството, тройни избори през май или изненада

Въпрос към КПКОНПИ: "Върховният съд ли "продаде мача" за Христо Бисеров?"

Д-р Дамян Илиев: "На пазара има некачествена и опасна за здравето на хората продукция"


НОВИНИТЕ
Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г. Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г.

Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане

Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор

Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС

Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия