Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Втори протест пред Светия Синод


Сподели:
22 Май 2018, Вторник

Фондация "Българска памет" и Инициативния комитет за общо честване на 1000 г. Охридска архиепископия от църквите на България и Македония свикват нов протест пред Синодалната палата днес от 18.00 ч.


Ето и пълния текст на призива:

"Скъпи приятели, на 22.05 (вторник) 18:00 ч. пред Синодалната палата /ул. Оборище 4/ се събираме отново, за да изразим гражданската си позиция и огорчение от откровената антидържавна дейност, водена от преобладаващата част от митрополитите на Светия Синод.  

Обeдинявяме се около искането Българският патриарх Неофит да свика извънредно заседание на Св. Синод, което да ПРЕРАЗГЛЕДА решението от заседанието на 14-ти май. Необходима е подкрепа в усилията за сближаване и духовно единение с хората от другата страна на границата в името на общия ни просперитет.  

Призоваваме патриарх Неофит отново публично да изрази позицията си в подкрепа на нашите братя и да има поне присъствие на висши български клирици на 28-ми май по време на тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Р. Македония.  

Ето и скандалното решение от заседанието на 14.05.2018:  

ЗАБРАНА за духовниците от Българската православна църква да участват в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Р. Македония. В допълнение, двама български архиереи са получили забрана да присъстват дори като присъстващи на честването.  

Скандалното гласуване е станало в ОТСЪСТВИЕТО на Патриарх Неофит, който пое отговорност да приемем подадената ръка от МПЦ да им бъдем Църква-майка в битката им за автокефалност.  

Специално създадената комисия по въпроса БПЦ да стане Църква-майка на МПЦ е де факто НЕФУНКЦИОНИРАЩА.  
Няма НИКАКВИ дейстия за последните 10 години по въпроса за духовното единение с братята от 2-те страни на границата. Това компроментира усилията на България за мир и прогрес в региона.  

Взетото на последното заседание решение е в ПЪЛЕН РАЗРЕЗ С ОБЕЩАНОТО от Светия Синод само преди 6 месеца и категорично демонстрира обслужването на външни антибългарски интереси.

Елате заедно да защитим общото ни историческо минало и духовност! Да подкрепим усилията на петима български митрополити в посока на сближението между БПЦ и МПЦ!"В категории: Новините, Вяра

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
"Cмъpтнaтa пpиcъдa" нa Нuаwеі и ZТЕ oбeдини peпyблиĸaнци и дeмoĸpaти в CAЩ

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"

Путин пристига в Сърбия. Връчва на Вучич орден като на крал, подписват проекти за милиони евро

Валери Симеонов ще скача с релса - ВАС отмени плана за "Пирин"

БНБ предупреждава за рискове, свързани с кредитирането у нас: "Лихвите може да тръгнат нагоре!"

Ядрените споразумения са пред провал след неуспешните разговори между Русия и САЩ в Женева


НОВИНИТЕ
Отложиха делото за разграбването на EVN Отложиха делото за разграбването на EVN

Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона

Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София

Продължава разследването за убитата млада жена в София Продължава разследването за убитата млада жена в София

Посолството на САЩ приветства решението на Народното събрание за начало на преговорите за Ф-16 Посолството на САЩ приветства решението на Народното събрание за начало на преговорите за Ф-16