Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ПК "Социални дейности и жилищна политика"


Сподели:
21 Май 2018, Понеделник

Днес комисията по социални дейности прие Годишния план за развитие на социалните услуги на Варна през 2019 г.

Коста Базитов, зам.-кмет:

"В Годишния план за развитие на социалните услуги са добавени 29 нови услуги, от които 3 са местни дейности, а 26 делегирани от държавата дейности или проекти. Общият брой на услугите е 86.  Към новите услуги се предвижда откриване на мобилен център в подкрепа на възрастни хора и мобилен център за информиране, обучение и подкрепа на деца от 5 г. до 18 г. И двата ще предоставят социални услуги по домовете, свързани с психологическо и социално консултиране и рехабилитация."

На комисията стана ясно, че в списъка за 2019 г. са включени още реализиране на услугите личен и социален асистент, което ще даде възможност на хора, които имат трайни увреждания и такива с невъзможност да се самообслужват, да получат грижи в домашни условия. Нуждаещите се ще бъдат подпомогнати при изпълнение на ежедневните си потребности от битов и социален характер, както и по отношение организация на свободното време и социално включване. Предвиденият капацитет за личните асистенти е 250 места, за социални асистенти – 50 места.

Планът предвижда и разкриване на още една нова услуга - социален асистент за деца, която е насочена към деца с увреждания и е с капацитет 120 места.

За втората половина на 2019 г. е предвидено стартирането на услуга "Център за временно настаняване". Той ще приютява бездомни лица за не повече от 3 месеца за една календарна година, а при необходимост срокът може да бъде удължен до 6 месеца.

Лидия Маринова, председател на социалната комисия:

"Във връзка с писмо от Фондация "Карин дом", искам да ви предложа капацитетът на Център "Ранна интервенция за предотвратяване изоставянето на деца с увреждания" да се увеличи от 40 на 60 места."

Съветниците единодушно приеха предложението.

Янко Станев заяви желанието си във Варна да бъдат създадени центрове за деца с детска церебрална парализа. Той посочи, че вариант за база за такава услуга би могъл да бъде център в кв. „Владиславово”, в който общината има намерение да настанява бездомни хора.

"И в момента се предлагат услуги за такива деца, но на частно и те са доста скъпи. Според мен, местната администрация трябва да ги заложи в перспектива в програмата си.", заяви Станев.


Източник: vlastta.com

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Румен Радев: "Изборите са политически акт и не могат да заместят прокуратурата и съда"

Генка Шикерова: "Как се контролира вот?"

Либералите готови да поискат висш пост в ЕС

Тимерманс: "Съюз с всички прогресивни сили – от Ципрас до Макрон"

Тръмп подкрепя Япония за диалог с Иран, позитивен е за Северна Корея

Кольо Колев: "Градската десница е големият победител от изборите за ЕП"


НОВИНИТЕ
Хаос при предаването на протоколите! Хаос при предаването на протоколите!

При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина" При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина"

Грешки при протоколите за машинно гласуване бавят приемането на документите от РИК - София област Грешки при протоколите за машинно гласуване бавят приемането на документите от РИК - София област

Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави

Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП