Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Чавдар Лалов и Звездин Бесарабов с три награди от Intel ISEF: Успехът идва след дълга подготовка


Сподели:
21 Май 2018, Понеделник

За първи път на най-голямото състезание за гимназисти свързано с наука и инженерство в света – Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) всички участници от нашия отбор взеха награди.

Събота през нощта в България се прибраха Чавдар Лалов и Звездин Бесарабов, които спечелиха три награди от Intel ISEF. Ръководител на българите в Питсбърг (Пенсилвания) бе Константин Делчев. За първи път на най-голямото състезание за гимназисти свързано с наука и инженерство в света – Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) всички участници от нашия отбор взеха награди.


Чавдар Лалов и Звездин Бесарабов споделиха пред MediaBricks.bg, че това е било едно страхотно събитие и голяма възможност. На панаира в Питсбърг са срещнали хора от целия свят устремени да развиват науката и иновациите. И двамата ни гимназисти обясниха, че наградите идват след дълга подготовка на проектите им. Чавдар се представи в раздел Математика и е стартирал подготовката си от есента на 2017 година. А Звездин е започнал работа по своя проект още през август миналата година. Константин Делчев добави, че това е страхотно постижение за гимназистите ни, и трябва да са горди от заслужено спечелените награди.

Основното жури на Intel ISEF отличи Чавдар Лалов с трета награда в раздел Математика. Ден по-рано той завоюва и специална награда от журито на Американското математическо общество (AMS). Звездин Бесарабов бе удостоен със специална награда за интелигентни решения в сферата на киберсигурността – стипендия за следването си от Фондацията за Надареност и Креативност на крал Абдулазис и неговата свита (Мохиба).

Тези награди са огромно признание за труда и отдадеността на двамата ни участници, както и за всички, които ги подкрепяха – техните научни ръководители, техните учители и хората, които работиха с тях по подготовката за Intel ISEF, обявиха в българската Facebook страница за ISEF – Панаир на науката и иновациите.

Чавдар Лалов заслужи наградата си с проекта „Пораждащи функции на свободните пораждащи на някои подмагми на свободната Ω-магма и планарни дървета“. Той получи трета награда от основното жури на Intel ISEF и от Американското математическо общество (AMS).

Звездин Бесарабов спечели наградата си с разработката „Прогнозиране на криптовалути на базата на публични блокчейн данни“. Мохиба е водещата фондация в сферата на образованието в Саудитска Арабия, ангажирана с реформирането и отварянето на образованието на кралството към света. Тя спонсорира редица инициативи в сферата на средното и висшето образование, като се стреми да изгражда мостове между Саудитска Арабия, Европа, САЩ и други държави.

Чавдар е ученик от 11 клас в МГ „Гео Милев“ Плевен. Той е лауреат и на EUCYS, както и миналогодишният български участник в Expo Science Luxembourg, a скоро му предстои да участва и в RSI в MIT. Проектът му изследва едни от най-базовите алгебрични структури, свободните Ω-магми, като генерализира и решава проблем, въведен от Дренски и Холткампф през 2008г. Резултатите решават частен случай на една от вариациите на XIV-ия проблем на Хилберт. Чавдар работи под ръководството на акад. Веселин Дренски и Румен Данговски (двукратен участник и лауреат на Intel ISEF – 2013-2014г.). Той запази традицията всяка година български участник да бъде отличаван от AMS.

Звездин е ученик от 11 клас в НПМГ. Той е носител на президентската грамота „Джон Атанасов“ за дебютен пробив в компютърните науки и участник в редица международни форуми (Expo Science Milset, WACOM Inkathon, ICYS и др.) и в момента е част от Comrade Cooperative. Негов ръководител е създателя на кооператива – Тодор Колев. Разработката му анализира публични блокчейн данни, извличайки важните моменти от тези данни и имплементира дълбоки невронни мрежи за прогнозиране на бъдещи събития като цена, интерес, стабилност и др. Резултатите показват значим напредък спрямо сегашните алгоритми за прогнози.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Източник: https://mediabricks.bg

В категории: Избрано от редактора

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Ученици от Русе създадоха биопестицид, който не вреди на пчелите!

Кой изпрати и плати $1 млн Ангелкова да спасява Пеевски в САЩ

„Кои са македонците?“ – писмо на английски археолог до вестник „Таймс“

Работата на спецпрокуратурата по делата за корупция върви към провал

Германски депутат: До края на седмицата може да имаме нов канцлер

Извънредни избори ще преобразят Турция тази седмица, но може да има изненади


НОВИНИТЕ
Отложиха старта на Синята зона във Варна Отложиха старта на Синята зона във Варна

Започна тактическото учение „Черно море 2018” Започна тактическото учение „Черно море 2018”

53-ма души от съдебната власт живеят срещу евтин наем – 25 лева на месец 53-ма души от съдебната власт живеят срещу евтин наем – 25 лева на месец

Български, сръбски и македонски археолози се разбраха за съкровищата от Требенище Български, сръбски и македонски археолози се разбраха за съкровищата от Требенище

Арестуваха шефа на "Ауди" заради фалшифициране на данните за вредните емисии Арестуваха шефа на "Ауди" заради фалшифициране на данните за вредните емисии