Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Румен Порожанов: Ще одобрим помощ за розопроизводителите


Сподели:
21 Май 2018, ПонеделникЩе одобрим помощ "de minimis", която има за цел да компенсира доходите на регистрираните розопроизводителите. Тази помощ ще бъде не по-малко от 30 стотинки на килограм или 1 лев на декар, което съвсем не е малко. Това каза в „Денят започва” на БНТ земеделският министър Румен Порожанов.

Той заяви, че въвеждането на минимална изкупна цена за розов цвят е невъзможна законодателна мярка. Но допълни, че производството на маслодайна роза трябва да се регламентира откъм качество и отношение между производители и дестилерии.
Според Порожанов основен проблем на розопроизводителите тази година е свръхпроизводството. Според розопроизводители от с. Дъбене проблемът е в малкото дестилерии, а не в голямото производство.
Очакваното количество е над 16 000 тона розов цвят. Това надхвърля капацитета на розоварните, които трябва да го преработят, заяви Порожанов.
„Проблемът е във възможността да се изкупи розовия цвят, а не в цените, отбеляза Порожанов, както и в големия брой земеделци, които нямат договори с дестилерии и не са регистрирани като земеделски стопани. В момента дестилериите изкупуват над 150% от дневния си капацитет, а много от розовия цвят не се преработва, защото губи качествата си, ако не бъде обработен възможно най-бързо”, допълни той.Част от розопроизводителите – тези край Стрелча, отново ще протестират днес, съобщи БНТ.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Цацаров иска ред, а не реформа в затворите

Хора, опомнете се, разделят ви по нацистки, за да ви убият по-лесно!

Европа да благодари на Гърция за спасяването

22 юни 1941 г германската армия напада СССР. Втората световна война започва не на 22 юни 1941, а на 1 септември 1939 година!

Трябва ли да пратим ООН на бунището на историята

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ