Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Нинова за срещата в София: Много шум за една декларация с добри пожелания


Сподели:
18 Май 2018, Петък

"Положителното е, че имаше среща, че се събраха лидерите, но конкретни резултати няма." Това заяви лидерът БСП Корнелия Нинова по повод срещата на върха на лидерите на ЕС и Западните Балкани в София.
По думите на Нинова е имало големи очаквания за резултатите от срещата - за конкретика за интеграцията на региона. Такова нещо обаче не е станало. "Няма нищо подобно, а само една декларация с добри пожелания", отсече Нинова.

Според лидера на опозицията на срещата не са се обсъждали много важни за България въпроси.
Като примери тя посочи намаляването на средствата за кохезионна политика с 5%, което засяга бедните страни в Европа, каквато е България. На срещата също така не се споменала нито дума за новата бюджетна рамка на ЕС и двойния стандарт при храните. Лидерите не обсъдили още по-малките средства за общата селскостопанска политика, на което Франция реагирала остро. "При нас правителството приема това, сякаш нищо не е станало. В същото време обаче се увеличава вноската ни в Европа", обясни още Нинова.

Относно протеста на превозвачите за промените, предвидени в Пакета "Мобилност", Нинова заяви, че България е получила удар. "Не смятам, че пътят, който избра премиерът, ще реши проблема", тълкува червеният лидер.

"Докато вървеше срещата тук и лидерите заявяваха, че ще търсят компромиси, вървяха гласуванията в Еропарламента по този въпрос. В социална и транспортна комисия евродепутатите на тези лидери гласуваха против България", разясни Нинова.

Според нея пътят за излизането от този въпрос е друг - да се търси група от държави, които да формират блокираща квота и да спрат решението на ниво Съвет на ЕС.
Корнелия Нинова разгласи и че днес БСП ще внесат в КЕВР 200 000 подписа за спирането на сделката за купуването на активите на ЧЕЗ в България от страна на родната компания "Инерком", собственост на Гинка Върбакова.

"Смятам, че Комисията за ЧЕЗ даде добри резултати. Тя събра онази информация, която липсваше и по която имаше противоречие", смята Нинова. От заседанията на комисията станало ясно, че правителството е знаело за сделката с ЧЕЗ от доклади на службите ни и от писмо, изпратено до кабинета от чешка страна.
По думите на Нинова една от констатациите от работата на комисията е, че "Инерком" не отговаря на изискванията в стратегията за инвеститор, защото се изискват 700 млн. лв. собствен капитал, а фирмата има само 50 000 лв. собствен капитал. Българската фирма също така трябвало да има определен дял от доставки в енергетиката, а "Инерком" нямала такъв дял.

Нинова коментира и доклада на главния прокурор за "Инерком" и свързаните с нея фирми. Оказало се, че фирмите, свързани с дружеството на Гинка Върбакова, имат 15 предварителни производства, проверки за измами, безстопанственост и други.

"Това надежден инвеститор ли е", попита Нинова.
Лидерът на БСП е категорична, че поведението на ГЕРБ около сделката с ЧЕЗ е съмнително. Герберите криели информация, което показвало тяхната заинтересованост сделката да не се освети и истината да не излезе наяве.

За да може занапред да не се случва това, което се случи с ЧЕЗ, левицата е подготвила списък от важни държавни инфраструктурни, здравни заведения и важни държавни сектори, които да влязат в забранителен списък, така че никой повече да не си позволява такива сделки, като тази с ЧЕЗ.

Нинова коментира и че Законът за енергийно и водно регулиране е променен от левицата. Вицепремиерът Красимир Каракчанов обаче зави, че БСП си приписват заслужите на ВМРО относно закона за КЕВР.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ГЕРБ срещу ГЕРБ? Новият транспортен министър живее с Румяна Бъчварова, а статия на „зет” й отказа конкурента му Манолев

Лозан Панов: Недопустимо е от парламента да ме викат по телефона

Мълчанието е злато, но камъните се трупат

Мария Габриел: Технологиите трябва да служат на човека, а не обратното

Безумията нямат край: Правостоящ пътник също да бъде вързан с колан в автобуса, реши правната комисия

Украинската църква става по-голяма от руската, Москва плаши с разкол


НОВИНИТЕ
Изборът за шеф на Апелативна специализирана прокуратура беше отложен Изборът за шеф на Апелативна специализирана прокуратура беше отложен

България и Унгария ще си сътрудничат за образованието и науката България и Унгария ще си сътрудничат за образованието и науката

Откриха учебната година в Икономическия университет Откриха учебната година в Икономическия университет

Хванаха трима от грабителите на Роженския манастир Хванаха трима от грабителите на Роженския манастир

Въвеждат часове по православие във Варна Въвеждат часове по православие във Варна
ЕВРОПА
Мария Габриел: Технологиите трябва да служат на човека, а не обратното Мария Габриел: Технологиите трябва да служат на човека, а не обратното

Каракачанов и Симеонов: МС единодушно реши - България е против санкциите срещу Унгария! Каракачанов и Симеонов: МС единодушно реши - България е против санкциите срещу Унгария!

Лидерите на ЕС ще опитат да излязат от задънената улица за Брекзит и миграцията Лидерите на ЕС ще опитат да излязат от задънената улица за Брекзит и миграцията

Унгария: Ще се съдим с Европарламента! Унгария: Ще се съдим с Европарламента!

Полша настоя еврокомисията да не се меси в правосъдната й система Полша настоя еврокомисията да не се меси в правосъдната й система