Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Днес ЕК започва да подготвя защита за компаниите от ЕС, работещи с Иран


Сподели:
18 Май 2018, Петък

Т.нар. "Блокиращ статут" е създаден през 1996 г. за противопоставяне на американските санкции срещу комунистическа Куба

Днес Европейската комисия започва работа по специален закон, който ще забрани на европейските компании да се съобразяват с каквито и да било санкции на САЩ срещу Иран. Така фирмите от Европа ще могат да продължат да работят с партньорите си от близкоизточната страна, имайки голямо извинение пред Вашингтон - че от Брюксел така са наредили.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вчера по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София обяви, че в петък ЕС ще адаптира т.нар. „Блокиращ статут”. Документът е създаден през 1996 г. с цел Блокът да се противопостави на американските санкции срещу комунистическа Куба. Сега европейските чиновници ще направят промени в документа, за да не бъдат задължени фирмите от ЕС да се съобразяват с наказателните мерки на Вашингтон срещу Техеран. От ЕК се надяват да успеят със законодателните промени преди санкциите на САЩ срещу Иран да влязат в сила на 6 август.

"В Европейската комисия имаме дълг да защитаваме европейските компании. Сега трябва да действаме и ето защо започваме процеса по задействане на "Блокиращия статут" от 1996 г.", каза Юнкер вчера. Той добави, че европейските лидери са решили да позволят на Европейската инвестиционна банка да улеснява инвестициите на европейските компании в Иран и че ЕК ще продължи да си сътрудници с близкоизточната държава.

След оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран и решението на Вашингтон да върне санкциите срещу Иран, ЕС се мъчи да опази икономическите си споразумения с близкоизточната страна. След като споразумението, сключено през 2015 г., влезе в сила през 2016 г., големите европейски фирми побързаха да сключат бизнес сделки на стойност милиарди долари с Иран. Поради тази причина, от това дали сега ЕС ще успее да убеди Иран да остане в ядреното споразумение и да не се налага и Брюксел да въвежда отново санкции срещу страната, зависят хиляди работни места. Въпросните работни места могат да бъдат загубени и ако европейските компании спрат да работят с иранските с цел да запазят добрите отношения с американските си партньори.

Източник: economic.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Теменужка Петкова: Българската минно-суровинна индустрия е сред водещите в ЕС

Папата засрамен и натъжен заради публикуван в САЩ доклад за сексуален тормоз на деца от свещеници

Ердоган ще загуби битката с Тръмп

Китай се готви да бомбандира обекти на САЩ, сочи доклад на Пентагона

САЩ са готови за допълнителни мерки срещу Анкара, ако не освободи бързо арестувания пастор

„Мръсната война” на Тръмп обедини 350 медии