Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Еврокомисията съди 6 държави заради мръсния им въздух


Сподели:
18 Май 2018, ПетъкЕвропейската комисия съобщи в четвъртък, че ще отправи съдебен иск към 6 страни от Европейския съюз заради това, че не изпълняват приетите ограничения за замърсяване на въздуха.

Това са Франция, Германия, Великобритания, Унгария, Италия и Румъния. Спорът с първите три, който отива в Съда на Европейския съюз, е заради неспазването на лимитите за азотен диоксид. Останалите три не са успели за намалят нивото на прахови частици (ПЧ10).

Решението идва след среща на върха на ЕС през януари, на която Европейската комисия обяви, че ще действа по-твърдо срещу правителствата на страни членки, нарушаващи пределните норми, въведени през 2005 и 2010 година.

Комисията също така изпрати допълнителни официални уведомителни писма - втората от три мерки, предвидени в процедурата преди съдебно дело - на Германия, Италия, Люксембург и Обединеното кралство, за това, че не са спазили правилата за одобрение на типа на превозни средства.

Общо срещу 16 държави членки има висящи дела за нарушение за праховите частици (Белгия, България, Чешката република, Германия, Гърция, Испания, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Португалия, Полша, Румъния, Швеция, Словакия и Словения). За България и Полша Съдът на Европейския съюз установи, съответно на 5 април 2017 г. и на 22 февруари 2018 г., че тези две държави нарушават законодателството на ЕС.

"Решението за предявяване на иск пред Съда на ЕС срещу държавите членки бе взето от името на европейските граждани. Както заявихме, комисията е институцията, която осигурява закрила. Решението ни е потвърждение на това твърдение. Държавите членки, срещу които днес бе предявен иск пред съда, през последното десетилетие получиха достатъчно възможности да се възползват от "последен шанс", за да подобрят положението", каза еврокомисар Вела. "Правните действия сами по себе си няма да разрешат проблема. Ето защо представяме практическата помощ, която комисията може да окаже при усилията на националните органи за насърчаване постигането на по-чист въздух в европейските градове."

"Ще постигнем успех в борбата със замърсеността на въздуха в градовете само ако автомобилният сектор осигури своя принос. Бъдещето са автомобилите с нулеви емисии. Производителите, които продължават да пренебрегват закона, ще трябва да понесат последиците от това закононарушение", добави и комисарят по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП Елжбета Бенковска.

Предявените днес искове са свързани с превишаването на стойностите, предвидени в стандартите за качество на въздуха:

Азотен диоксид (NO2):

    Германия — в 26 зони за качество на въздуха, като сред тях са Берлин, Мюнхен, Хамбург и Кьолн; докладваните годишни концентрации през 2016 г. са били 82 µg/m3 при пределно допустима стойност 40 µg/m3 (в Щутгарт);


    Франция — в 12 зони за качество на въздуха, като сред тях са Париж, Марсилия и Лион; докладваните годишни концентрации през 2016 г. са били 96 µg/m3 (в Париж);

    Обединеното кралство — в 16 зони за качество на въздуха, като сред тях са Лондон, Бирмингам, Лийдс и Глазгоу; докладваните годишни концентрации през 2016 г. са били 102 µg/m3 (в Лондон).

Прахови частици (ПЧ10):

    Италия — в 28 зони за качество на въздуха, включително в регионите на Ломбардия, Пиемонт, Лацио и Венето, през 2016 г. е наблюдавано постоянно превишаване на дневните пределно допустими стойности през 89 дни;


    Унгария — в 3 зони за качество на въздуха — в Будапеща, Печ и долината на Сайо — през 2016 г. е наблюдавано постоянно превишаване на дневните пределно допустими стойности през 76 дни;

    Румъния — в агломерацията на Букурещ е наблюдавано постоянно превишаване на дневните пределно допустими стойности, още от момента на прилагане на правото на ЕС по отношение на Румъния, а през 2016 г. това превишаване е наблюдавано през 38 дни.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Европа, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Красимир Узунов: "Владимир Путин не е изоставил Балканите и ще се бори докрай за интересите си"

Светослав Иванов към Иван Гарелов: "Бил съм от ромски произход".Така ли? Не предполагах!

23 470 лв. за майстор, пазил в Пловдив 1 час звука от вятъра

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

"Cмъpтнaтa пpиcъдa" нa Нuаwеі и ZТЕ oбeдини peпyблиĸaнци и дeмoĸpaти в CAЩ

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"


НОВИНИТЕ
Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Отложиха делото за разграбването на EVN Отложиха делото за разграбването на EVN

Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона

Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София

Продължава разследването за убитата млада жена в София Продължава разследването за убитата млада жена в София