Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Прокуратурата окончателно се провали по делото срещу Румен Овчаров


Сподели:
17 Май 2018, Четвъртък

Апелативният специализиран наказателен съд върна на прокуратурата делото срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за "Мини Бобов дол".

Определението на втората съдебна инстанция е окончателно. Овчаров е обвинен за безстопанственост и престъпление по служба.

И според въззивния съдебен състав, който потвърди определението на долната инстанция, в обвинителния акт по делото има непълноти и неясноти, което пречи на Очваров да организира добре защитата си. Според прокуратурата държавата е била ощетена от неговите действия, свързани с "Бобов дол", с близо 9 млн. лв.

Съдът обаче посочва, че има несъответствие между диспозитива на обвинението и обстоятелствената част на обвинителния акт във връзка с причинените от Овчаров щети. "Може да се касае до непрецизна работа на прокурора, изготвил обвинителния акт, но тъй като обвинителният диспозитив очертава рамките на бъдещия наказателен процес, в конкретния случай въззивният състав приема, че претендираните щети са само посочените в диспозитива", аргументира се съдът, с което приема, че един от пропуските в обвинителния акт е отстраним.

Съдебният състав обаче продължава с другите пропуски, които правят разглеждането на делото с обвинителен акт в този вид невъзможно. Съдът отбелязва, че прокуратурата не е посочила причинно-следствената връзка между претендираното бездействие на Овчаров и която и да е от паричните суми, явяващи се "последвали значителни щети", което прави обвинителната претенция неясна.

Освен това в обвинителния акт няма нужната конкретика за датите и начина, по който бившият министър е бил уведомен за неизпълнение на договора, за който е обвинен, както и за дължимите действия, които е следвало да предприеме. "В този смисъл съществуват неясноти кога за първи път обвиняемият е научил за съществуващите проблеми, по какъв начин е бил уведомен и е уведомяван периодично, кога е бил изготвен докладът на работната група и кога му е бил предоставен за запознаване", се казва в мотивите на съда.

Обвинителният акт срещу Овчаров беше внесен в съда 11 години след като той напусна министерския пост.

Прокуратурата го изпрати на съд за това, че в периода от 9 юни 2006 г. до 18 юли 2007 г. в качеството си на министър на икономиката и енергетиката, упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100% държавно участие "Мини Бобов дол" ЕАД, въпреки задълженията си умишлено не е упражнил достатъчно контрол. В резултат на това са последвали значителни щети за държавното дружество в общ размер 8 940 231.47 лв.

Второто му обвинение е за това, че в периода от 31 май 2006 г до 26 февруари 2007 г., отново като министър, упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100% държавно участие "Мини Бобов дол" ЕАД, няколко пъти е превишил властта си и е нарушил служебните си задължения. Целта му според прокуратурата е била да набави за частно дружество облага, изразяваща се в осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за въгледобивното предприятие и държавата като цяло.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Защо войната Китай-САЩ тепърва започва

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование

Тръмп: Според разузнаването в убийството на Хащоги са замесени най-високите етажи на властта в Саудитска Арабия

Какво реши Европейският съвет

Нинова: Борисов си отива, но остава разрушена държава. Години ще я възстановяваме

България е третата страна в ЕС с най-нисък дълг за 2017 г.


НОВИНИТЕ
Д-р Соня Цекова е лекарят на Варна за тази година Д-р Соня Цекова е лекарят на Варна за тази година

КЗК отново спря „Инерком” за сделката с ЧЕЗ КЗК отново спря „Инерком” за сделката с ЧЕЗ

САЩ се оттеглят от Световния пощенски съюз САЩ се оттеглят от Световния пощенски съюз

Косово ще има своя армия Косово ще има своя армия

Силни сме! Медал след медал за България от световното по канадска борба Силни сме! Медал след медал за България от световното по канадска борба
ЕВРОПА
Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование

Македония пред исторически избор Македония пред исторически избор

Продължава срещата на върха „Европа-Азия“ в Брюксел Продължава срещата на върха „Европа-Азия“ в Брюксел

Какво реши Европейският съвет Какво реши Европейският съвет

Македония започва преговорите за членство в НАТО Македония започва преговорите за членство в НАТО