Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Депутатите приеха доклада за ЧЕЗ, въпреки липсите в него


Сподели:
17 Май 2018, Четвъртък

Общото мнение и днес беше, че за този един месец работа Комисията не направи почти нищо

inShare

Парламентът почти единодушно прие доклада за дейността на временната Комисия за ЧЕЗ. Въпреки липсата на отговорите на най-важните въпроси, които тя си постави, 148 депутати гласуваха „За”, а 26 се въздържаха.

Общото мнение и днес беше, че за този един месец работа Комисията не направи почти нищо.

„Цялата пара отиде в свирката и комисията обобщи общоизвестни факти”, каза Делян Добрев, председател на енергийната комисия. По думите му комисията „излезе ялова” и не даде никаква нова информация от последните два месеца.

Председателят на временната Комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев при приемането на доклада миналата седмица също изрази подобно мнение. „Не съм удовлетворен от това, че не изпълнихме някои от големите очаквания, които имаше към Комисия, а именно да дадем отговор на въпроса кой по същество и с какви средства купува активите на ЧЕЗ в България”, каза Бойчев. Той призна, че целите са изпълнени частично и по време на работа са били открити много пропуски в законодателството.

С приемането на доклада, народните представители приеха и проекторешение, с което възлагат на Българска народна банка (БНБ) до 31 декември 2018 г. да даде информация относно поетите ангажименти на български банки по сделката между ЧЕЗ и „Инерком”, нещо което въпреки тяхното искане БНБ не направи по време на работата на Комисията.

Това решението обаче, според Добрев противоречи на закона и той каза, че ще подпише доклада с особено мнение.

В същия срок те решиха, че службите за сигурност трявба да представят детайлен анализ на действията си по планираната продажба на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България.

Други важни точки в доклада са, че Министерски съвет се задължава да анализира изпълнението на целите на правителството в приетата Стратегия за приватизация на електроразпределителни дружества, а също и да определи стратегическите обекти в сектор „Енергетика”.

Какво липсваше в доклада?

Още в началото на работа временната Комисия си зададе пет въпроса - да се разследва кой стои зад купувача на ЧЕЗ - „Инерком”, откъде идват средствата за покупката, има ли офшорни фирми, ще бъде ли подменен мениджмънтът на компанията и с какъв, ще бъдат ли запазени работните места и как ще се развива дружеството в бъдеще.

Според резултатите обаче най-важните въпроси останаха без отговор, но въпреки това миналата седмица Комисията за ЧЕЗ прие доклада си, а днес той бе подкрепен и от депутатите.

Най-важните въпроси, на които Комисията не успя да отговори са - Кой по същество е купувачът на българските активи на CEZ и какъв е източникът на финансовите средства, с които ще бъде придобито дружеството.


Източник: economic.bg

В категории: Конфликтни теми, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Румен Петков: “Илинденска Македония” е посегателство срещу българската история

Зоран Заев признал пред гръцкия премиер, че македонският народ има славянски и албански корени

Кой има интерес от "Три морета" в Европа

Емил Радев: Санкция до 20 млн. евро за компания, неспазваща регламента за личните данни

Ги Верхофстад: Зукърбърг не отговори на опасенията на Европа

С Илинден в името си, Македония няма да реши проблемите, смята историк
ЕВРОПА
Арестуваха боклукчии, откраднали камион за смет, за да изсипят боклука пред централата на партията на Макрон Арестуваха боклукчии, откраднали камион за смет, за да изсипят боклука пред централата на партията на Макрон

Емил Радев: Санкция до 20 млн. евро за компания, неспазваща регламента за личните данни Емил Радев: Санкция до 20 млн. евро за компания, неспазваща регламента за личните данни

Брюксел осигурява на България допълнителна помощ за управлението на евросредства Брюксел осигурява на България допълнителна помощ за управлението на евросредства

Еврокомисията принуди "Газпром" да се откаже от господстващо положение в Източна Европа Еврокомисията принуди "Газпром" да се откаже от господстващо положение в Източна Европа

Макрон отива в Русия, за да търси общи мнения с Путин по деликатни теми Макрон отива в Русия, за да търси общи мнения с Путин по деликатни теми