Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Бъдещето на Европа – или голям играч, или пионка


Сподели:
17 Май 2018, Четвъртък

Така Доналд Туск определи ролята на Стария континент в новата глобална игра

Единствените алтернативи пред Европа в новата глобална игра са да бъде или един от най-големите играчи, или пионка. В това е убеден председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който изрази мнението си по време на неформалната вечеря в София преди най-важното събитие в рамките на Българското европредседателство - Срещата на върха "ЕС-Западни Балкани".

„За да бъде субект, а не обект на глобалната политика Европа трябва бъде политически, икономически и военно обединена. Да го кажем просто – или трябва да сме заедно, или няма да ни има изобщо“, изтъкна още Туск в своето изявление, цитиран от БНТ.

Той разгледа отношенията на Европа със САЩ по две линии – оттеглянето на американците от ядрената сделка с Иран и намерението на американския президент да наложи мита за европейския пазар.

Позицията на Туск бе твърда. По първата тема той каза, че ядрената сделка от 2015-та година е добра, и докато Иран се придържа към нея, Европа също трябва да я спазва.

„Въпреки колебанията на САЩ, ние ще преразгледаме опциите да защитим европейските компании от негативните последствия след американското решение. Искам Европейска комисия да получи зелена светлина, така че да е готова да действа, когато европейските интереси са засегнати“, коментира още председателят на Европейския съвет.

За засегнати интереси стана въпрос в изявлението на Туск и по отношение на намерението на САЩ да наложи мита върху стоманата и алуминия за европейския пазар.

В тази връзка той коментира, „наблюдаваме един нов феномен – капризната американска администрация“. Обръщайки внимание на последните решения на Доналд Тръмп, Туск възкликна, че „някой дори може да помисли, че с такива приятели на кого му трябват врагове“.

Според него обаче Европа всъщност трябва да е благодарна на американския държавен глава, защото я е отървал от всички илюзии. „Той ни накара да осъзнаем, че ако ни трябва помощ, ще я намерим на края на собствената ни ръка. Европа трябва да направи всичко възможно да се защити, независимо от Трансатлантическата връзка, но в същото време, трябва да сме подготвени и за тези сценарии, в които трябва да действаме самостоятелно“, каза още Туск.

Той все пак подчерта, че счита Америка за свой приятел и е абсурдно да се мисли, че Европа може да е заплаха. Според него липсва обективна причина Европа да има комплекси спрямо когото и да било, а „да си европеец е основание да си горд“.


Източник: economic.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Нено Димов за тоновете мазут в морето: Ситуацията е овладяна

ЕС не е склонен Мей да преговаря за Брекзит директно с държавите членки

САЩ: Няма да забравим как Ердоган се отнесе с пастор Брънсън

Проблемът с Търговския регистър не е от надграждането, а в поддръжката от фирма "Лирекс БГ" ООД

Акад. Марков: Драмата на македонците е, че дядовците им са българи!

Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров?.“


НОВИНИТЕ
Успешен старт: Гришо надви Зверев Успешен старт: Гришо надви Зверев

Очаква се нов драстичен скок на „Гражданска отговорност” Очаква се нов драстичен скок на „Гражданска отговорност”

Спецсъдът решава дали да освободи бившата зам.-кметица на „Младост” Спецсъдът решава дали да освободи бившата зам.-кметица на „Младост”

Във Варна организират турнири за хора с увреждания Във Варна организират турнири за хора с увреждания

Продължава да е топло Продължава да е топло
ЕВРОПА
ЕС не е склонен Мей да преговаря за Брекзит директно с държавите членки ЕС не е склонен Мей да преговаря за Брекзит директно с държавите членки

Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени! Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!

Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон

Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия! Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия!

Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор