Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Вебер: Западните Балкани трябва сами да искат развитие


Сподели:
16 Май 2018, Сряда

Западните Балкани трябва сами да имат желанието да се развиват. Това заяви  Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП в ЕП. По думите му фактът, че Западните Балкани са във фокуса на събитиятаq е голям успех на българското европредседателство.
Искаме да сигнализираме отново на Балканите, че те са част от Европа. Време е да говорим за инфраструктура, за роуминг, хората да почувстват какви перспективи стоят пред тях.

Добър знак е, че сръбският премиер Ана Бърнабич ще присъства на срещата ЕС-Западни Балкани в София - да седнем на една маса. Имаме открит проблем с Хърватска, той е малък, но ни затруднява, каза Вебер и изтъкна, че е необходимо в Западните Балкани да се решат всички въпроси за границите. Европейците трябва да се подготвим, за да понесем това разширение, двете страни трябва да си напишат домашното, каза той.

Много от решенията в Европа трябва да се вземат единодушно, каза Вебер като посочи и теми като Иран или митата, които налага САЩ. Европа не взема бързо решения, обясни лидерът на ЕНП.

Запитан кой от проблемите - излизането на САЩ от сделката с Иран или постигането на единна позиция за митата е по-труден въпрос, Вебер отговори, че европейците искаме чрез дипломация да принудим Иран да не посяга към ядрените оръжия. Това е разлом между Европа и САЩ. За Иран имаме единна позиция, да я продължим, да я стабилизираме. Европа трябва да придобие по-голямо самочувствие, каза той.

Като европейци нямаме интерес от конфликт. Ако ни заплашват, длъжни сме да се защитаваме. Важно е гражданите в България да почувстват, че може да решаваме да налагаме нашите интереси само като сме единни.

Имаме някои грижи с Русия - за Източна Украйна, Сирия, каза Манфред Вебер. Когато става въпрос за Украйна сме канили Русия, но от Москва не идваха отговори. Русия винаги е реагирала агресивно, заяви европейският политик. Виждаме го и в Сирия, където Асад оцеля. Виждаме Русия, която се намесва в Испания, Каталуня, Брекзит. Путин има интерес в Европа да има разногласия. Важно е санкциите да продължат, смята Вебер.

Пакетът "мобилност", който би засегнал доста български превозвачески фирми, е на дневен ред. През следващите дни трябва да водим дискусии по въпроса. Германия има силна автомобилна индустрия, Франция - друга. Не трябва да търпим Европейски закони да влияят върху пазара - да отслабят местните фирми, каза лидерът на ЕНП в Европарламента.
Десният политик обясни, че би трябвало социалдемократите да са по-активни при настояването си за подобни закони, които да опазват и местния бизнес. Социалдемократите в ЕП дискутират времето за престой и почивка, а би трябвало да се иска по-силна защита от социалдемократите, не от наша страна, обясни Вебер.

Запитан, че част от европредседателството беше срещата ЕС-Турция дали е по-активен диалогът с Анкара след тази среща, той отговори, че начинът, по който лидерите разговарят помежду си, е решаващ. Турция губи своята икономическа мощ. За младите хора в Турция има все по-малко перспективи в собствената им държава. Трябва да говорим с тях, става дума и за ценности. Респектът към демокрацията, към медиите, журналисти, които вършат работа за нас е фундаментален. Според него няма как Турция на 100% да е част от нашата общност.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Проблемът с Търговския регистър не е от надграждането, а в поддръжката от фирма "Лирекс БГ" ООД

Акад. Марков: Драмата на македонците е, че дядовците им са българи!

Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров?.“

ООН: "Ислямска държава" има близо 30 000 членове в Сирия и Ирак

За герба на морската столица и българската национална чест

Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!


НОВИНИТЕ
Розопроизводителите получиха обещаната през май държавна помощ "де минимис" Розопроизводителите получиха обещаната през май държавна помощ "де минимис"

Кола се вряза в пешеходци пред парламента в Лондон Кола се вряза в пешеходци пред парламента в Лондон

Поставят плаващи заграждения заради изтичането на мазут от потъналия кораб край Созопол Поставят плаващи заграждения заради изтичането на мазут от потъналия кораб край Созопол

Виена е най-добрият град за живеене в света за 2018 г. Виена е най-добрият град за живеене в света за 2018 г.

Григор Димитров потвърди за турнира в Пекин Григор Димитров потвърди за турнира в Пекин
ЕВРОПА
Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени! Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!

Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон

Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия! Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия!

Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор

Френският парламент даде "право на грешка" на служителите в администрацията Френският парламент даде "право на грешка" на служителите в администрацията