Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Между другото, какво стана с обвиненията за АЕЦ „Белене“, г-н Цацаров?


Сподели:
15 Май 2018, ВторникГодината е 2016 г., а главният прокурор отговаря на въпрос от депутата Петър Славов от Реформаторския блок.

Скоро ще има конкретни лица, които ще бъдат привлечени като обвиняеми за проекта АЕЦ „Белене“, заявява Цацаров и се позовава на факта, че след като парламентът прекратява проекта, плащанията по него са продължили в немалък размер.

Това отвърна главният прокурор Сотир Цацаров на заседание на правната комисия на Народното събрание при представяне на доклада за дейността на прокуратурата за 2015 г.

АЕЦ „Белене“ беше дадена на прокуратурата през 2013 г., когато след доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“, чийто директор бе Теменужка Петкова, бе разкрита престъпна схема за източване на пари от държавата чрез АЕЦ „Белене“.

Сред множеството нарушения бе и банков заем от 250 млн. евро за АЕЦ „Белене“, който по думите на Богомил Манчев, управител на „Риск Инженеринг“, е бил „похарчен за други проекти“.

През 2013 г. беше образувано досъдебно производство срещу Богомил Манчев за длъжностно присвояване на над 8,6 млн. лева. Заедно с Манчев бяха обвинени още трима души. След като изтече двегодишният срок за разследване, Манчев поиска делото да влезе в съда, но прокуратурата го прекрати поради липса на доказателства.

Така приключи и сагата по разграбването на първия АЕЦ „Белене“. След краха на разследването срещу Манчев прокуратурата остана с обвинения срещу Румен Овчаров (понастоящем съветник на премиера по възраждането на АЕЦ „Белене“) и Делян Добрев, който е обвинен за това, че е продължил плащанията след прекратяването на проекта от Народното събрание.

Само вчера Делян Добрев бе в национален ефир, защитаващ възраждането на АЕЦ „Белене“, тъй като имало интерес към проекта от китайски инвеститор.

Така пет години след разкритието на схема за източване на пари чрез АЕЦ „Белене“ от основните трима заподозрени – срещу единия се провали делото, а другите понастоящем съветват държавата как да възроди проекта.


Източник: http://terminal3.bg

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Красимир Узунов: "Владимир Путин не е изоставил Балканите и ще се бори докрай за интересите си"

Светослав Иванов към Иван Гарелов: "Бил съм от ромски произход".Така ли? Не предполагах!

23 470 лв. за майстор, пазил в Пловдив 1 час звука от вятъра

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

"Cмъpтнaтa пpиcъдa" нa Нuаwеі и ZТЕ oбeдини peпyблиĸaнци и дeмoĸpaти в CAЩ

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"


НОВИНИТЕ
Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Отложиха делото за разграбването на EVN Отложиха делото за разграбването на EVN

Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона

Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София

Продължава разследването за убитата млада жена в София Продължава разследването за убитата млада жена в София