Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Варна срещу Истанбулската конвенция


Сподели:
15 Май 2018, Вторник

19 май от 14.00ч. пред Фестивален и конгресен център организират нов протест срещу Истанбулската конвенция и джендър идеологията в училищата.

Днес се проведе пресконференция на Инициативен комитет "Варна срещу Истанбулската конвенция".

В нея взеха участие Даниела Николова- организатор, Красимир Исмаил- предприемач, Димитрина Иванова- управител на НПО за защита на жени и деца от насилие, Бетина Цветкова- предприемач, Диана Русева- педагог и Ивелина Денева- психолог.

Всички те са против ратифицирането на Истанбулската Конвенция.

Даниела Николова:

"Ние се борим понятието „полова идентичност” да не влезе в българското законодателство. В момента има предложение от правосъдния министър Цецка Цачева то да бъде вкарано в Закона за защита от дискриминация, като допълнителен фактор. В него вече са вкарани фактори като дискриминация, основана на пол и на сексуална ориентация и това е достатъчно да се защитят правата на хората, които са с различна сексуална ориентация.
Искам да отбележа, че ние не сме срещу хората с хомосексуален начин на живот, а смятаме, че тази идеология не бива да бъде представяна на децата в най-ранна възраст, като норма на поведение.
Ето и точното определение за "полова идентичност":
Полова идентичност е понятие в социологията, психологията и сексологията. С него се описва начинът, по който даден човек се възприема, от гледна точка на своята полова принадлежност.[1] Т.е. дали човекът се възприема или е възприеман от другите като мъж, като жена, или като нещо по-различно, при това без оглед на физиологичния му пол. В този смисъл, половата идентичност понякога се нарича и психологически пол.
И така вкарвайки тези две думи "полова идентичност" в Закона за защита от дискриминация, Социалният пол (Джендър) е вече узаконен."

Бетина Цветкова:

"Чакаме с нетърпение Конституционният съд  да се произнесе по отношение на конвенцията, от което зависи дали документът ще бъде ратифициран”.

Нейната прогноза е,  че на правителството ще бъде оказан натиск да приеме документа.

Членовете на Инициативния комитет посочиха за притеснителен факта, че активистите на Конвенцията ще имат имунитети като на членове на правителство на специална мисия, ще имат пълна свобода на словото, ще могат да извършват дискриминационни действия, без да се третират като такива. Наддържавният орган GREVIO ще контролира възпитанието на децата. Tе, обаче, няма да бъдат контролирани от никого, няма да са назначени от държавата, а от НПО –та с неясно финансиране. Служителите в тази агенция ще са с пълен доживотен имунитет.

На пресконференцията бяха отбелязани някои от неправителствените организации, които участват в междуведомствената работна група за въвеждане в българското законодателство на конвенцията:

1. Младежка ЛБГТ (лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендър) организация "Действие"
2. Фондация "Джендър Алтернативи"
3. "Български център за джендър изследвания"
4. Български Хелзински Комитет

Бетина Цветкова:

"Тези организации вече са провели много семинари и срещи с учители и родители, като една от основните теми е за правата на ЛГБТ в училище. Техните проекти, както те самите  казват, са с цел да се увеличи видимостта и информираността относно проблемите, които срещат лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора в ежедневния им живот.
Ресурсен Център "Билитис" също има подобни проекти, като един от тях е "Изграждане на ЛГБТИ-включващи политики в училищата в България". Продукт на този проект е книгата "Училища за всички"- Състоянието на лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър и интерсекс ученици и учители в българските училища", Билитис 2015, която е публикувана на български език и преведена на английски."

Членовете на Инициативния комитет заявиха намерението си да организират среща на национално ниво, на която да бъдат обсъдени всички тези въпроси. Те разчитат на подкрепа от градовете София, Пловдив и Русе.

От гражданската инициатива обявиха също, че на 19 май от 14.00ч. пред Фестивален и конгресен център организират нов протест срещу Истанбулската конвенция и джендър идеологията в училищата.


Автор: Надежда Георгиева
Източник: vlastta.com

В категории: Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Мария Габриел: Варна се превръща в хъб за цифрово предприемачество в Централна и Източна Европа

Откриха признаци за глобална катастрофа

Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев

Валери Симеонов за майките на деца с увреждания: Шепа кресливи жени с уж болни деца

Защо войната Китай-САЩ тепърва започва

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование


НОВИНИТЕ
На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия

Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината

Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп

Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас

Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия
ЕВРОПА
Съдът на ЕС нареди на Полша: Спрете съдебната реформа Съдът на ЕС нареди на Полша: Спрете съдебната реформа

Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев

Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование

Македония пред исторически избор Македония пред исторически избор