Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Търсенето на инвеститор за АЕЦ „Белене” започва през 2018 г.


Сподели:
14 Май 2018, Понеделник

Френската ядрена компания потвърди интерес да към реализацията на проекта

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене” може да стартира до края на 2018 г., ако Народното събрание (НС) даде мандат на правителството за преговори. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на участието си в международния форум „Атомекспо“ в руския град Сочи.

Тя добави, че възложеният от НС доклад относно решението за съдбата на АЕЦ „Белене” ще бъде окончателно готов до дни и внесен в парламента.

По време на юбилейния форум Петкова се срещна с друг потенциален инвеститор за втора ядрена централа в България. Тя е разговаряла с президента на френската компания „Фраматом“ Бернард Фонтана. "Представителите на френската ядрена компания потвърдиха интереса си към сътрудничество с българската страна в сферата на ядрената енергетика", става ясно от съобщението на енергийното министерство.

„Българската страна би могла да участва в евентуалната реализация на проекта чрез наличните активи“, каза министър Петкова и добави, че ще се радваме, ако компания като „Фраматом“ участва в подобна процедура.

По думите на Фонтана, компанията му проявява интерес и следи развитието на проекта. „Това е добра възможност да засилим сътрудничеството си с друга европейска държава“. От началото на 2018-та година „Фраматом“ е ядрената част на „Арева“ и в нея са ангажирани над 2000 специалиста.

Петкова припомни, че правителството се стреми да реализира по възможно най-добрия начин активите по проекта, тъй като в него вече са вложени 3 млрд. лв. средства на данъкоплатците, платено и доставено е оборудването, площадката е лицензирана, а и проектът е нотифициран от ЕК.

Според нея всички тези фактори дават предимство за реализация на проекта в сравнение с други подобни проекти в региона. „Целта ни е той да се осъществи на пазарен принцип, без предоставяне на държавни гаранции и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената енергия”, отново подчерта ресорният министър.

По нейните думи, правителството се стреми да използва всички предимства по проекта, така че да намери стратегически инвеститор с цел максимална защита на националните интереси.


Източник: economic.bg

В категории: Държавна власт, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Мария Габриел: Варна се превръща в хъб за цифрово предприемачество в Централна и Източна Европа

Откриха признаци за глобална катастрофа

Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев

Валери Симеонов за майките на деца с увреждания: Шепа кресливи жени с уж болни деца

Защо войната Китай-САЩ тепърва започва

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование


НОВИНИТЕ
На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия

Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината

Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп

Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас

Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия
ЕВРОПА
Съдът на ЕС нареди на Полша: Спрете съдебната реформа Съдът на ЕС нареди на Полша: Спрете съдебната реформа

Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев

Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование

Македония пред исторически избор Македония пред исторически избор