Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Търсенето на инвеститор за АЕЦ „Белене” започва през 2018 г.


Сподели:
14 Май 2018, Понеделник

Френската ядрена компания потвърди интерес да към реализацията на проекта

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене” може да стартира до края на 2018 г., ако Народното събрание (НС) даде мандат на правителството за преговори. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на участието си в международния форум „Атомекспо“ в руския град Сочи.

Тя добави, че възложеният от НС доклад относно решението за съдбата на АЕЦ „Белене” ще бъде окончателно готов до дни и внесен в парламента.

По време на юбилейния форум Петкова се срещна с друг потенциален инвеститор за втора ядрена централа в България. Тя е разговаряла с президента на френската компания „Фраматом“ Бернард Фонтана. "Представителите на френската ядрена компания потвърдиха интереса си към сътрудничество с българската страна в сферата на ядрената енергетика", става ясно от съобщението на енергийното министерство.

„Българската страна би могла да участва в евентуалната реализация на проекта чрез наличните активи“, каза министър Петкова и добави, че ще се радваме, ако компания като „Фраматом“ участва в подобна процедура.

По думите на Фонтана, компанията му проявява интерес и следи развитието на проекта. „Това е добра възможност да засилим сътрудничеството си с друга европейска държава“. От началото на 2018-та година „Фраматом“ е ядрената част на „Арева“ и в нея са ангажирани над 2000 специалиста.

Петкова припомни, че правителството се стреми да реализира по възможно най-добрия начин активите по проекта, тъй като в него вече са вложени 3 млрд. лв. средства на данъкоплатците, платено и доставено е оборудването, площадката е лицензирана, а и проектът е нотифициран от ЕК.

Според нея всички тези фактори дават предимство за реализация на проекта в сравнение с други подобни проекти в региона. „Целта ни е той да се осъществи на пазарен принцип, без предоставяне на държавни гаранции и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената енергия”, отново подчерта ресорният министър.

По нейните думи, правителството се стреми да използва всички предимства по проекта, така че да намери стратегически инвеститор с цел максимална защита на националните интереси.


Източник: economic.bg

В категории: Държавна власт, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Румен Петков: “Илинденска Македония” е посегателство срещу българската история

Зоран Заев признал пред гръцкия премиер, че македонският народ има славянски и албански корени

Кой има интерес от "Три морета" в Европа

Емил Радев: Санкция до 20 млн. евро за компания, неспазваща регламента за личните данни

Ги Верхофстад: Зукърбърг не отговори на опасенията на Европа

С Илинден в името си, Македония няма да реши проблемите, смята историк


НОВИНИТЕ
Щаба на ВМС във Варна отбелязаха 102 години от началото на подводното плаване в България Щаба на ВМС във Варна отбелязаха 102 години от началото на подводното плаване в България

Изгоряха 366 килограма дрога за 21 млн. лева Изгоряха 366 килограма дрога за 21 млн. лева

Путин се шегува с изказване на Макрон Путин се шегува с изказване на Макрон

Арестуваха боклукчии, откраднали камион за смет, за да изсипят боклука пред централата на партията на Макрон Арестуваха боклукчии, откраднали камион за смет, за да изсипят боклука пред централата на партията на Макрон

Живеем в свят с двойни стандарти, обяви сръбският президент Живеем в свят с двойни стандарти, обяви сръбският президент