Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Търсенето на инвеститор за АЕЦ „Белене” започва през 2018 г.


Сподели:
14 Май 2018, Понеделник

Френската ядрена компания потвърди интерес да към реализацията на проекта

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене” може да стартира до края на 2018 г., ако Народното събрание (НС) даде мандат на правителството за преговори. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на участието си в международния форум „Атомекспо“ в руския град Сочи.

Тя добави, че възложеният от НС доклад относно решението за съдбата на АЕЦ „Белене” ще бъде окончателно готов до дни и внесен в парламента.

По време на юбилейния форум Петкова се срещна с друг потенциален инвеститор за втора ядрена централа в България. Тя е разговаряла с президента на френската компания „Фраматом“ Бернард Фонтана. "Представителите на френската ядрена компания потвърдиха интереса си към сътрудничество с българската страна в сферата на ядрената енергетика", става ясно от съобщението на енергийното министерство.

„Българската страна би могла да участва в евентуалната реализация на проекта чрез наличните активи“, каза министър Петкова и добави, че ще се радваме, ако компания като „Фраматом“ участва в подобна процедура.

По думите на Фонтана, компанията му проявява интерес и следи развитието на проекта. „Това е добра възможност да засилим сътрудничеството си с друга европейска държава“. От началото на 2018-та година „Фраматом“ е ядрената част на „Арева“ и в нея са ангажирани над 2000 специалиста.

Петкова припомни, че правителството се стреми да реализира по възможно най-добрия начин активите по проекта, тъй като в него вече са вложени 3 млрд. лв. средства на данъкоплатците, платено и доставено е оборудването, площадката е лицензирана, а и проектът е нотифициран от ЕК.

Според нея всички тези фактори дават предимство за реализация на проекта в сравнение с други подобни проекти в региона. „Целта ни е той да се осъществи на пазарен принцип, без предоставяне на държавни гаранции и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената енергия”, отново подчерта ресорният министър.

По нейните думи, правителството се стреми да използва всички предимства по проекта, така че да намери стратегически инвеститор с цел максимална защита на националните интереси.


Източник: economic.bg

В категории: Държавна власт, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
"Cмъpтнaтa пpиcъдa" нa Нuаwеі и ZТЕ oбeдини peпyблиĸaнци и дeмoĸpaти в CAЩ

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"

Путин пристига в Сърбия. Връчва на Вучич орден като на крал, подписват проекти за милиони евро

Валери Симеонов ще скача с релса - ВАС отмени плана за "Пирин"

БНБ предупреждава за рискове, свързани с кредитирането у нас: "Лихвите може да тръгнат нагоре!"

Ядрените споразумения са пред провал след неуспешните разговори между Русия и САЩ в Женева


НОВИНИТЕ
Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона

Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София

Продължава разследването за убитата млада жена в София Продължава разследването за убитата млада жена в София

Посолството на САЩ приветства решението на Народното събрание за начало на преговорите за Ф-16 Посолството на САЩ приветства решението на Народното събрание за начало на преговорите за Ф-16

Оставиха в ареста нападателя на курсантите. Оставиха в ареста нападателя на курсантите.
ЕВРОПА
Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"

Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия

Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит? Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит?

Исторически провал! Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит Исторически провал! Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

Путин: "Брюксел трябва да гарантира на членките на ЕС, че няма да пречи на доставките на руски газ" Путин: "Брюксел трябва да гарантира на членките на ЕС, че няма да пречи на доставките на руски газ"