Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Докладът на комисията "ЧЕЗ" отива в пленарна зала с особено мнение


Сподели:
10 Май 2018, Четвъртък

С противоречиви чувства комисията за ЧЕЗ прие доклада си.

Съжаление изпитваха от ДПС. Рамадан Аталай подчерта, че освен това депутатите от ДПС в комисията изпитвали и уважение към труда по доклада. За да влезе той в пленарна зала, от ДПС щели да го подпишат.

Комисията по начало не беше сформирана с идеи, които да бъдат полезни за обществото, не спести критиките си Аталай. Според него самата комисия е неудачна. Очаквахме да не правим документ, който да бъде използван за други цели, подчерта депутатът.

С особено мнение ще подкрепим доклада, включи се и герберът Димитър Лазаров. И управляващите щели да уважат труда на комисията. Иначе той не е съгласен, че трябва да се регламентират важни изменения на Закона за енергетиката за правомощията на КЕВР. Няма как с нормативни и подзаконови актове да правим тази регламентация, смята Лазаров.

Идеята на Комисията за ЧЕЗ е да докажем, че България е парламентарна република, да няма съмнение, че има опити за криене на информация, и да защитим обществения интерес, обясни червеният депутат Таско Ерменков. Докладът трябва да се разгледа от пленарна зала.

С документа депутатите задължават Министерски съвет за извърши задълбочен анализ на изпълнението на целите на правителството в приетата Стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества в срок от 1 година. До края на годината Министерски съвет трябва да определи стратегическите обекти в сектор "Енергетика".

Припомняме, срокът на временната комисия за сделката за ЧЕЗ, която бе сформирана по настояване на БСП, изтича. Във вторник тази седмица депутатите за първи път се опитаха да се разберат по доклада, но отложиха с два дни срока.

Председателят на комисията Жельо Бойчев от БСП се оплака, че всъщност комисията не може да има правилни заключения заради липсата на информация, тъй като такава била отказана от страна на ЧЕЗ, купувача "Инерком" и Българската банка за възстановяване и развитие.

Припомняме, че след като на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп", последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала Гинка Върбакова заяви, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

Междувременно депутатите в пленарна зала гласуваха повече правомощия на КЕВР с изменения в Закона за енергетиката, с които се дава възможност на регулатора да проверява сделки като тази между ЧЕЗ и "Инерком България".

Така Комисията за енергийно и водно регулиране ще може да поиска официален писмен отговор от чешката компания ЧЕЗ дали сделката за продажбата на българските й активи е окончателно приключена или не. Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев обаче промяната няма да има отношение към сделката ЧЕЗ.Източник: news.bg

В категории: Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Мария Габриел: Варна се превръща в хъб за цифрово предприемачество в Централна и Източна Европа

Откриха признаци за глобална катастрофа

Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев

Валери Симеонов за майките на деца с увреждания: Шепа кресливи жени с уж болни деца

Защо войната Китай-САЩ тепърва започва

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование


НОВИНИТЕ
На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия

Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината

Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп

Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас

Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия
ЕВРОПА
Съдът на ЕС нареди на Полша: Спрете съдебната реформа Съдът на ЕС нареди на Полша: Спрете съдебната реформа

Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев

Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование

Македония пред исторически избор Македония пред исторически избор