Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Докладът на комисията "ЧЕЗ" отива в пленарна зала с особено мнение


Сподели:
10 Май 2018, Четвъртък

С противоречиви чувства комисията за ЧЕЗ прие доклада си.

Съжаление изпитваха от ДПС. Рамадан Аталай подчерта, че освен това депутатите от ДПС в комисията изпитвали и уважение към труда по доклада. За да влезе той в пленарна зала, от ДПС щели да го подпишат.

Комисията по начало не беше сформирана с идеи, които да бъдат полезни за обществото, не спести критиките си Аталай. Според него самата комисия е неудачна. Очаквахме да не правим документ, който да бъде използван за други цели, подчерта депутатът.

С особено мнение ще подкрепим доклада, включи се и герберът Димитър Лазаров. И управляващите щели да уважат труда на комисията. Иначе той не е съгласен, че трябва да се регламентират важни изменения на Закона за енергетиката за правомощията на КЕВР. Няма как с нормативни и подзаконови актове да правим тази регламентация, смята Лазаров.

Идеята на Комисията за ЧЕЗ е да докажем, че България е парламентарна република, да няма съмнение, че има опити за криене на информация, и да защитим обществения интерес, обясни червеният депутат Таско Ерменков. Докладът трябва да се разгледа от пленарна зала.

С документа депутатите задължават Министерски съвет за извърши задълбочен анализ на изпълнението на целите на правителството в приетата Стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества в срок от 1 година. До края на годината Министерски съвет трябва да определи стратегическите обекти в сектор "Енергетика".

Припомняме, срокът на временната комисия за сделката за ЧЕЗ, която бе сформирана по настояване на БСП, изтича. Във вторник тази седмица депутатите за първи път се опитаха да се разберат по доклада, но отложиха с два дни срока.

Председателят на комисията Жельо Бойчев от БСП се оплака, че всъщност комисията не може да има правилни заключения заради липсата на информация, тъй като такава била отказана от страна на ЧЕЗ, купувача "Инерком" и Българската банка за възстановяване и развитие.

Припомняме, че след като на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп", последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала Гинка Върбакова заяви, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

Междувременно депутатите в пленарна зала гласуваха повече правомощия на КЕВР с изменения в Закона за енергетиката, с които се дава възможност на регулатора да проверява сделки като тази между ЧЕЗ и "Инерком България".

Така Комисията за енергийно и водно регулиране ще може да поиска официален писмен отговор от чешката компания ЧЕЗ дали сделката за продажбата на българските й активи е окончателно приключена или не. Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев обаче промяната няма да има отношение към сделката ЧЕЗ.Източник: news.bg

В категории: Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Красимир Узунов: "Владимир Путин не е изоставил Балканите и ще се бори докрай за интересите си"

Светослав Иванов към Иван Гарелов: "Бил съм от ромски произход".Така ли? Не предполагах!

23 470 лв. за майстор, пазил в Пловдив 1 час звука от вятъра

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

"Cмъpтнaтa пpиcъдa" нa Нuаwеі и ZТЕ oбeдини peпyблиĸaнци и дeмoĸpaти в CAЩ

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"


НОВИНИТЕ
Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Отложиха делото за разграбването на EVN Отложиха делото за разграбването на EVN

Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона

Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София

Продължава разследването за убитата млада жена в София Продължава разследването за убитата млада жена в София
ЕВРОПА
Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"

Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия

Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит? Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит?