Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Шефът на Спецпрокуратурата: Цветан Василев разполага с имуществото и парите от КТБ – 4,9 млрд.


Сподели:
10 Май 2018, Четвъртък

Ако бяхме искали, щяхме да направим свидетелите анонимни, три години имахме

Цветан Василев разполага "с имуществото и парите" от КТБ – 4,9 млрд. лева, но през фирми, които се контролират формално от други хора, а Василев контролира тези хора. Прокуратурата е проследила всичко и това можем да го докажем пред съда – това е притеснението на защитата. Говорим за десетки лица, за които се твърди, че са получавали безотчетно пари от Василев през КТБ – ние имаме 20 случая. Това коментира шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев в "Здравей, България" на Нова тв.

Не съм специалист, за да правя такива изчисления. Мисля, че ще приключи много по-бързо, заяви той след като му беше посочено, че предвид вчерашното заседание четенето на резюмето на обвинителния акт ще отнеме 500 часа.

По думите на Гешев практиката била да се чете целият обвинителен акт, а след промяна в закона се четяло само заключението. Това сега (да се чете резюме от 5000 страници-б.р.) е желание на адвокатите на защитата – за да забравят свидетелите, имат интерес от това нещо, имат право, защото законът им го позволява, каза прокурорът и веднага добави, че такова нещо нямало да се случи никога в друга държава в ЕС и ако на някой "колега-прокурор" му се каже, той нямало да разбере. Можеше сега да разпитваме свидетели, заяви Гешев.

Относно тезата на защитата по делото, че прокуратурата ще направи свидетелите по процеса "защитени" и така ще се избегне разпит в съдебна зала, Гешев отвърна, че това е „адвокатска пропаганда”. Защитен свидетел може да се яви в съдебна зала и да бъде разпитан. Анонимен свидетел – тук не са анонимни, се разпитва по друга процедура. Ако бяхме искали, щяхме да направим свидетелите анонимни, три години имахме, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура. Чрез закона на САЩ "Магнитски" се иска да бъде защитен Цветан Василев и да не бъде екстрадиран от Сърбия, защото е "политически преследван", смята Гешев, визирайки изказване на адвоката на Василев Константин Симеонов.


Източник: faktor.bg

В категории: Анализи и коментари, Конфликтни теми, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

1 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
1.
Bilqna
10.05.2018 14:34
Рейтинг:
0
Заради всичко с което разполага Василев си повролява да ни прави на маймуни вече коя година


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Цацаров иска ред, а не реформа в затворите

Хора, опомнете се, разделят ви по нацистки, за да ви убият по-лесно!

Европа да благодари на Гърция за спасяването

22 юни 1941 г германската армия напада СССР. Втората световна война започва не на 22 юни 1941, а на 1 септември 1939 година!

Трябва ли да пратим ООН на бунището на историята

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ
ЕВРОПА
Европа да благодари на Гърция за спасяването Европа да благодари на Гърция за спасяването

Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“

Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери! Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери!

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ