Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

65 години от възстановяването на Българската патриаршия


Сподели:
10 Май 2018, Четвъртък

Патриаршеско и синодално послание по случай 65-годишнината от Възстановяването на Българската Патриаршия

На 10 май се навършват 65 години от Възстановяването на Българската патриаршия. Едно велико историческо събитие в живота на Българската православна църква, основана във втората половина на 9 век, станала патриаршия в началото на 10 век, славна и славена, но също гонена и закривана, дала толкова много на народа български, който днес се гордее с нея, както и тя с народа си; няколко пъти възстановявана: в 1185 г., 1872 г., в 1945 г., в 1953 г.

Възстановяването на Българската патриаршия протича в епохата на Студената война и е част от политиката на комунистическото правителство в България за установяване на пълен контрол върху църквата. В ситуация на натиск и вмешателство от страна на Дирекция на изповеданията, Св. Синод изработва нов Устав на Българската православна църква, в чийто чл. 1 "самоуправляемата Българска православна църква" се назовава "Патриаршия", но от канонично правна гледна точка, обявяването й за патриаршия може да стане единствено посредством църковно-народен събор.

На 8 май 1953 г. тържествено се открива Третият църковно-народен събор. Той започва с отслужване на св. Литургия в храм „Св. София“. След това шествие с участниците на събора се отправя към сградата на Българската академия на науките, където се провеждат заседанията на събора. Главната задача на този форум е да се избере нов Български патриарх. На събора в София присъстват делегации на следните православни църкви: Руска, начело с Ленинградския (Санкт-Петербургски) и Новгородски митрополит Григорий; Румънска, начело с патриарх Юстиниан; Полска, начело с предстоятеля митрополит Макарий; Чехословашка, начело с предстоятеля митрополит Елефтерий. В тържеството участвали чрез свои представители или чрез телеграфски и писмени привествия още Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската, Грузинската, Сръбската и Еладската църкви.

На 9 май съборът заседава като църковно-народен и приема някои малки промени в Устава. На 10 май съборът сменя своя характер и заседава като патриаршески-избирателен.

Съгласно чл. 20 от устава, Св. Синод представя на правителството за одобрение кандидатурите на трима митрополити, избрани от пълния му състав с тайно гласуване и пълно вишегласие. Това са Пловдивският митрополит Кирил, Старозагорският митрополит Климент и Видинският митрополит Неофит. И тримата са одобрени.

Според чл. 22 от устава, за да бъде избран някой архиерей за патриарх, той трябва да получи поне две трети от гласовете. В конкретния случай от 107 гласували (отсъстват само 4 от избирателите) най-много гласове – 104 получава Пловдивския митрополит Кирил. За Видинския митрополит Неофит има 1 глас и две невалидни бюлетини. Така с убедително мнозинство е избран първият Български патриарх след шествековно прекъсване на традицията.

Третият църковно-народен събор (8-10 май) възстановява патриаршеския статус на Българската Църква и на 10 май избира Пловдивския митрополит Кирил, наместник-председател на Св. Синод и председател на събора, за патриарх Български и митрополит Софийски. Интронизацията станава непосредствено след избора в Патриаршеската катедрала храм-паметник "Св. Александър Невски" в присъствието на представители на правителството и културната общественост, чуждестранните делегации и многочислен вярващ народ.

------------------------


Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Христос воскресе!


Пребъдвайки в изобилната и пресветла пасхална радост, в която неизменно прославяме Възкръсналия Господ и Му благодарим за всичките прещедри благодеяния към нас, през тази година отбелязваме поредна скъпа за всяко православно българско сърце годишнина – 65 години от Възстановяването на патриаршеското достойнство на родната ни Църква. Църква древна и славна, изповедническа и мъченическа, вярна пазителка на светата и спасителна православна вяра, любяща духовна кърмилница на поверения ѝ от Бога народ.

Както всяка година, и днес, в десетия ден на месец май отново обръщаме взора си назад през столетията и свеждаме глави пред дивния Божи промисъл, като смирено благодарим на Всевишния Бог, Подателя на всички блага, задето не позволи българският род да пребивава в тъмнината на езичеството, но издигна посред него божествени мъже, които го просветиха със светлината на Христовото благовестие и го наставиха във вярата и в благочестието на Църквата. Духовни и книжовни люде, които със самоотвержен труд и много ревност по Божието дело изтръгнаха народа ни от мрака на езическата заблуда и го въздигнаха духовно и културно, като го преобразиха в словесно стадо Христово (срв. Иоан 10:16) и го вгради в Тялото на Църквата, която е „Църква на Живия Бог, стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15). Духоносни йерарси и благоверни владетели, които осветиха държавността ни с благодатта и мъдростта, които идват отгоре, слизайки „от Отца на светлините” (Иаков 1:17), и които веднъж и завинаги подсигуриха достойно място на скъпото ни Отечество в света на европейската християнска цивилизация.

С особено благоговение и благодарност в този ден си спомняме и за личността на приснопаметния Светейши Български патриарх Кирил, който с много вяра и упование в Бога и Неговия благ промисъл успя в трудни за вярата и за светото Православие години, с много такт и пастирска мъдрост да извоюва възстановяването на една историческа правда и за трети път в хилядолетната история на Православната ни църква да я въздигне до полагащото ѝ се авторитетно патриаршеско достойнство вътре в голямото семейство на светото Православие. Помним и възпоменаваме и всички онези, които допринесоха според силите и възможностите си за осъществяването на това свято дело, което беше естествен и благоприятен завършек на десетилетната борба на дейците на църковно-освободителното движение за възстановяването на духовната и църковната ни самостоятелност, изгубени някога в мрачно за страната и народа ни време – време на поробване от иноверна власт, на загуба на държавната и църковната ни независимост.

Пред всички тях и пред техния Христолюбив и родолюбив подвиг днес отново се прекланяме в сърцата си и в родовата си памет, и молим Бога да не отнема никога от благочестивия ни православен народ Своето благоволение и Своята велика милост, като благославя от Небесата всяко наше добро и полезно начинание за слава и възрастване на светата Му Църква, за още по-голям и всеобхватен духовен, културен и държавен възход, за мирни и благодатни дни, години и столетия, за пребъдване в истините на вярата и в онези вековни спасителни ценности и добродетели, които единствено вярното следване на Христовото учение дава на всички, които го изповядват и следват тесния и спасителен път на Господа – към Възкресението и вечния живот.

Днес, в началото на третото хилядолетие от спасителното за света и човечеството Въплъщение на Божия Син, светата Христова Църква е изправена пред нови изпитания и предизвикателства, които, както всякога в своята мъченическа история, тя е призвана да посрещне със смирение пред дивния Божи промисъл, но и с твърдост и вярност към оставените ѝ от нейния божествен Учител завет и заповеди, добре помнейки казаното от Него на учениците: „Ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20) и ако Бог е с нас, пита апостолът, „кой ще е против нас?” (Рим. 8:31).

Своя дял и своето активно участие в отстояването на Божия път и Божията истина, против всеки опит за тяхното изопачаване и подмяна, има и нашата родна Православна църква, която и днес продължава да бъде истинска божествена духовна стража, усърдно охраняваща поверения ѝ от Господа народ от силите на тъмнината на този век (Еф. 6:12). Църква, която вече дванадесето столетие продължава богозаповяданата си мисия сред българския род, като истинска негова духовна майка и кораб на спасението сред бурите на този век. Църква, която е наше най-скъпоценно наследство от вековете и която с всеки изминал ден съграждаме всички ние, заедно, неизменно водени от Пресветия Божи Дух, Когото в деня на Петдесетница Господ изпрати сред Своите ученици, за да ги наставлява във всяка истина и да ги упътва в пътя на живота – „за усъвършенствуване на светиите в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово” (Еф. 4:12).

В този светъл и празничен ден приветстваме и поздравяваме всички духовни чеда на светата ни Православна Църква – нашата свидна и славна Патриаршия – в пределите на Родината ни и далеч от нея, като призоваваме всички към по-усърдни трудове и възрастване в Господа, за духовен и културен напредък и утвърждаване в спасителните истини на светото Православие.

Честита и благословена 65-та годишнина от Възстановяването на светата Българска Патриаршия!*на снимката: Св. Синод на БПЦ в пълен състав; отляво надясно: (1 ред) Врачански Паисий, Видински Неофит, Н. Св. Българският патриарх Кирил (той и Пловдивски митрополит), Доростоло-Червенски Михаил, Търновски Софроний, (2 ред) Сливенски Никодим, Старозагорски Климент, Варненски и Преславски Йосиф, Ловчански Филарет, Неврокопски Пимен


Източник: bg-patriarshia.bg

В категории: Вяра

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Красимир Узунов: "Владимир Путин не е изоставил Балканите и ще се бори докрай за интересите си"

Светослав Иванов към Иван Гарелов: "Бил съм от ромски произход".Така ли? Не предполагах!

23 470 лв. за майстор, пазил в Пловдив 1 час звука от вятъра

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

"Cмъpтнaтa пpиcъдa" нa Нuаwеі и ZТЕ oбeдини peпyблиĸaнци и дeмoĸpaти в CAЩ

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"


НОВИНИТЕ
Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Отложиха делото за разграбването на EVN Отложиха делото за разграбването на EVN

Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона

Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София

Продължава разследването за убитата млада жена в София Продължава разследването за убитата млада жена в София
ЕВРОПА
Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"

Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия

Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит? Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит?