Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ПК „Социални дейности и жилищна политика”


Сподели:
04 Май 2018, Петък

Днес се проведе заседание на комисията по социални дейности.

В първа точка бе разгледано и прието предложение от Кмета на Община Варна, относно даване на съгласие за внасяне на предложение в Министерски съвет за отпускане на персонална пенсия на детето Юзюле Михайлова Асенова.

В следващата точка комисията даде съгласие за внасяне на предложение в Министерски съвет за отпускане на персонална пенсия на детето Жаклин Бориславова Райкова.

Следващото предложение бе от Кмета на Община Варна, относно отпускане и неотпускане на еднократни финансови помощи за задоволяване на инцидентно възникнали жизнени, образователни и комунално-битови потребности.
Комисията реши  95 варненци да бъдат подпомогнати с общо 31 800лв. На 17 души беше отказана помощ заради непълна документация, неоснователни мотиви или вече получена помощ от общината.

В следващата точка комисията прие изменение и допълнение на Наредба за организацията и дейността на клубовете на пенсионери в Община Варна.

За откриване на такива клубове на територията на петте районни администрации – „Одесос“, „Младост“, „Приморски“, „Владислав Варненчик“ и „Аспарухово“, вече ще е необходимо да има поне 50 желаещи пенсионери. За петте села в общината минималният брой е 30 души от третата възраст.

Съгласно промените средствата за поддръжката на клубовете – осветление, отопление, вода, ремонти, обзавеждане и оборудване, ще се определят съобразно финансовите възможности на общината. Също така при откриване на нов клуб в решението на Общинския съвет изрично ще се посочва адресът на мястото, на което пенсионерите ще се събират и ще организират различни дейности.

На територията на община Варна от 1999 г. до сега са разкрити 23 пенсионерски клуба, стана ясно на днешното заседание на комисията.

Последната точка бе относно кандидатстване по процедура "Подкрепа за лица с увреждания", приоритетна ос 2 "Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020г.

Процедурата цели да осигури качествена грижа за хора с тежки увреждания и техните семейства, като бъдат създадени центрове за комплексна подкрепа за целта. Стремежът е чрез осигуряването на новия тип услуги да бъде дадена възможност близките на тези хора да се върнат или да започнат работа.
От новите услуги ще могат да се възползват лица над 18-годишна възраст с увреждания, включително с тежки множествени увреждания в риск и техните семейства, както и такива, които ползват резидентни услуги и техните семейства.
Шест общини са допустими кандидати по процедурата – Плевен, Русе, Варна, Бургас, Пловдив и Столична община, а партньори могат да бъдат доставчици на социални услуги и неправителствени организации. Те разполагат с до 1 милион лева за разработването на проект, по който да разкрият дневните центрове.
В тях ще се предоставя дневна и почасова грижа за лицата с увреждания, консултиране, информиране и подкрепа на място, осигуряване на терапевтична помощ и рехабилитация, подкрепа за достъп до други услуги, според индивидуалните потребности. Ще бъде осигурена и подкрепа за семействата, полагащи грижи за хора с увреждания, като бъде поета грижата за тях чрез краткосрочно настаняване в центъра. Процедурата може да осигури и ремонт и оборудване на сграден фонд с цел предоставяне на услугите в центровете, съгласно потребностите на целевата група. Сред дейностите са предвидени и интегрирани подходи за мотивиране и насърчаване на близките, които полагат грижи за членове на семейството с тежки увреждания, да започнат работа.

Във Варна такъв център  ще бъде открит в район  Аспарухово. Той ще се намира в кв. „Дружба” и капацитетът му ще е 30 места.


Източник: vlastta.com

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Красимир Узунов: "Владимир Путин не е изоставил Балканите и ще се бори докрай за интересите си"

Светослав Иванов към Иван Гарелов: "Бил съм от ромски произход".Така ли? Не предполагах!

23 470 лв. за майстор, пазил в Пловдив 1 час звука от вятъра

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

"Cмъpтнaтa пpиcъдa" нa Нuаwеі и ZТЕ oбeдини peпyблиĸaнци и дeмoĸpaти в CAЩ

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"


НОВИНИТЕ
Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Отложиха делото за разграбването на EVN Отложиха делото за разграбването на EVN

Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона

Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София

Продължава разследването за убитата млада жена в София Продължава разследването за убитата млада жена в София