Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ПК „Наука и образование“ одобри номинациите за присъждане на награда "Варна" в сферата на науката и образованието


Сподели:
03 Май 2018, Четвъртък

На днешното си заседание комисията по наука и образование одобри номинации за присъждане на награда "Варна" за наука и образование.

Номинациите в сферата на науката и висшето образование са:

I. ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: проф. Виолетка Горанова Тачева, д.ф. - за научно-творчески постижения, преподавателска дейност в областта на езикознанието и общия й принос в утвърждаването на град Варна, като международен езиков център. Предложениe от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна.
     
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Екипът на Отделение по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Света Марина“ - Варна с ръководител д-р Калин Колев Михов - за принос в развитието и прилагането на иновативни медицински методи и технологии в ортопедията във Варна“. Предложениe от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна.

II. ПРИРОДНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Няма номинации.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител доц. д-р Валентина Русева Тодорова – за научно постижение по проект „Проучвания на състоянието на морската околна среда и подобряване на програмите за мониторинг, разработени съгласно РДМС (ISMEIMP). Предложение от Института по океанология към Българска академия на науките.

III. ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: проф. д-р Росен Николаев Николаев - за монографията му „Оптимизиране планирането на производствено–транспортни дейности на предприятието с относителни критерии“. Предложение от Икономически университет – Варна.


КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител капитан II ранг проф. д-р Мирослав Йорданов Цветков - за научния проект „Информационна система за екологичен мониторинг на морските пространства на Република България“. Предложение от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“.

IV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: проф. д.т.н. Николай Филев Джагаров – за забележителни, научни и педагогически постижения в областта на електротехниката, електроенергетиката и електрообзавеждането на корабите. Предложение от ВВМУ  „Никола Йонков Вапцаров“.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител проф. д.а.н. арх. Атанас Димитров Ковачев – декан на Архитектурен факултет  на  ВСУ „Черноризец Храбър” - за проект Студентска лаборатория „Варна - град за хората“ съвместно с Община Варна. Предложение от ВСУ „Черноризец Храбър“.

Номинирани за награда „Варна“ 2018 г. в системата на предучилищното и училищното образование са:

І. „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка

Илиян Калинов Кънчев – ученик от ХII „д“ клас в III ПМГ „Академик Методий Попов“. Проявява активен интерес към природните науки. Участва целенасочено във всички състезания по биология и химия. Има постигнати отлични резултати на 43-та национална олимпиада по биология и здравно образование, в резултат на което е включен в националния отбор на България за участие в международна олимпиада по биология.

ІІ. „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка
Стефчо Димитров Христов – ученик от IХ клас в Спортно училище „Георги Бенковски“, национален състезател по вдигане на тежести.
На Европейското първенство за кадети до 15 години в Прищина, Косово, 2017г., в категория 85 кг. е извоювал следните отличия:
• двубой – IV място,
• изтласкване – IV място,
• изхвърляне – II място

ІІІ. „Учител на годината” в областта на предучилищното образование
Валентина Господинова Александрова – старши учител в ДГ № 34 „Лястовичка“. Учител с дългогодишен професионален опит, която приема работата си като отговорност, предизвикателство и мисия да подпомага свободната изява и личностното израстване на децата. Доказателство за това са множеството интересни инициативи и проекти, които разработва и реализира с децата. Ползва се с доверието и признанието на педагогическата и родителската общност.

ІV. „Учител на годината” в областта на обслужващите звена

Няма номинации.

V. „Учител на годината” в областта на основното образование

Севдалина Недева Атанасова – старши учител в ОУ „Св. Св Кирил и Методий“. Учител с дългогодишен професионален стаж. Ръководените от нея паралелки са пример за целенасочения стремеж училището да бъде еталон за съвременна образователна среда и толерантни взаимоотношения. Работата й на педагог утвърждава граждански и патриотични ценности у подрастващото поколение. Професионалната й отдаденост се ползва с признанието и обичта на ученици и родители.

VI. „Учител на годината” в областта на средното образование

Елена Труфчева Димитрова – старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Д-р Петър Берон“. Цялостната й дейност като учител показва високия й професионализъм при работа с учениците в класни и извънкласни дейности. Възпитаниците й се представят отлично и са спечелили голям брой златни, сребърни и бронзови медали от национални и международни състезания по информатика.

VII. „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка

Тодор Методиев Тодоров – старши учител по хореография в СУ „Елин Пелин“. Учител с много добра научна, методическа и педагогическа подготовка. Ръководител е на художествено-творческия танцов състав на СУ „Елин Пелин“. Учениците му са спечелили многобройни отличия от международни и национални конкурси.

VIII. “Колектив на годината” в областта на предучилищното образование

ДГ № 31 „Крилатко“ с директор Елена Янкова Ташева. Колективът се отличава с висок професионализъм, новаторство и инициативност. Прилага оригинални и нестандартни образователни стратегии. Взаимодейства си активно с неправителствени организации, което е залог за устойчиво развитие, гражданска позиция и просперитет. Екипът притежава сертификати, грамоти и награди от различни конкурси, състезания и фестивали.

ІХ. „Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена

ОУ „Цар Симеон I“ с директор Стоянка Иванова Велянова. Педагогическият екип е с утвърден висок професионализъм и обществен авторитет, които се дължат на иновативното обучение и високите резултати в учебната и извънкласна дейност. Стремежът за постигане на високи резултати в образователно – възпитателния процес, съчетан с амбициозност и упоритост на целия колектив, са причината за множеството високи постижения на ученици и учители в олимпиади, състезания и конкурси. Доказателство за това са многобройните спечелени отличия.

Х. „Колектив на годината” в областта на средното училищно образование и обслужващите звена

IV Eзикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри“ с директор Веселина Йорданова Тотева. 60 години история и признание! Безспорен атестат за професионализма на педагогическия екип са блестящите резултати на възпитаниците на гимназията от участия в редица международни, национални конкурси и олимпиади. Заслужена гордост и признание е персоналната награда на директора, удостоен с указ на Президента на Франция със званието „Кавалер на националния орден за заслуги“. 

Предстои Общинският съвет да вземе окончателното решение за тазгодишните носители на награда „Варна“. По традицията отличията ще бъдат връчени в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, от кмета на града и от председателя на Общинския съвет.В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Красимир Узунов: "Владимир Путин не е изоставил Балканите и ще се бори докрай за интересите си"

Светослав Иванов към Иван Гарелов: "Бил съм от ромски произход".Така ли? Не предполагах!

23 470 лв. за майстор, пазил в Пловдив 1 час звука от вятъра

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

"Cмъpтнaтa пpиcъдa" нa Нuаwеі и ZТЕ oбeдини peпyблиĸaнци и дeмoĸpaти в CAЩ

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"


НОВИНИТЕ
Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Отложиха делото за разграбването на EVN Отложиха делото за разграбването на EVN

Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона

Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София

Продължава разследването за убитата млада жена в София Продължава разследването за убитата млада жена в София