Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Нимиц: Македония и Гърция са поели ангажимент да решат спора за името


Сподели:
26 Април 2018, ЧетвъртъкРепублика Македония и Гърция са поели ангажимент за намиране на решение на спора за името и преговорният процес ще продължи през следващите седмици. Това заяви международният посредник Матю Нимиц.

"Обсъдихме наболелите въпроси между страните, включително и въпроса за името", каза Матю Нимиц след разговорите между Никос Кодзияс и македонския му колега Никола Димитров.

Той обяви, че по време на днешния кръг от преговори във Виена министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс са имали интензивен диалог и са демонстрирали взаимно уважение.

"Това беше интензивна дискусия, много сърдечна и ... двете страни са много отдадени на постигането на решение. Процесът ще продължи през следващите седмици", съобщи бившият американски дипломат.

Самите външни министри не дадоха изявления след приключването на разговорите.

По-рано днес македонският премиер Зоран Заев заяви, че очаква стъпка напред от срещата във Виена между двамата министри на външните работи. В отговор на журналистически въпрос той каза, че вярва в двамата министри на външните работи и че той самият е оптимист.

"Има напредък, който ни дава повод да направим стъпка напред и на днешната среща във Виена. Европейските отношения, чрез диалог да се намира решение, ни изпращат сигнал за добро бъдеще", подчерта Заев.

Правителството на Македония се надява да разреши спора тази година.

Дългогодишният спор за името между Скопие и Атина датира от 1991 г., когато Македония обяви независимост след рухването на комунистическа Югославия. Атина се противопоставя на името, защото има своя собствена северна провинция, наречена Македония, и се опасява, че това може да предизвика проблеми.

Преговорите постигнаха напредък, след като през февруари Македония се съгласи да промени името на столичното летище "Александър Велики" в „Международното летище на Скопие“, в знак на добра воля към Гърция. Магистралата, свързваща Македония с Гърция, също се преименува на "Магистрала на приятелството". Възможни са няколко нови имена, като най-често се споменава Горна Македония. /БГНЕСВ категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Теменужка Петкова: Българската минно-суровинна индустрия е сред водещите в ЕС

Папата засрамен и натъжен заради публикуван в САЩ доклад за сексуален тормоз на деца от свещеници

Ердоган ще загуби битката с Тръмп

Китай се готви да бомбандира обекти на САЩ, сочи доклад на Пентагона

САЩ са готови за допълнителни мерки срещу Анкара, ако не освободи бързо арестувания пастор

„Мръсната война” на Тръмп обедини 350 медии