Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Работодателите искат спешно да се приемат промените в Закона за енергетиката


Сподели:
26 Април 2018, Четвъртък

От АОБР категорично заявяват, че ако пропуските се допуснат ще излязат на протести

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява Народното събрание да подкрепи утре (26 април 2018 г.) на второ четене в пленарна зала приетата вчера (24 април 2018 г.) от Комисията по енергетика поправка в Закона за енергетиката, предложена от председателя на комисията Делян Добрев. Това е официалната позиция на работодателските организации, изпратена до медиите.

Причината за настояването на работодателите е, че ако промените закъснеят може да се допусне определени дружества да се възползват от пропуските в закона. Става въпрос за ТЕЦ „Варна“, ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Марица 3“, които подадоха заявления за продажба на ток в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за три пъти по-висока от пазарната цена. Допускането им до регулирания пазар е възможно благодарение на остарял нормативен текст (пропуск) в Закона за енергетиката, допълват работодателите.

„Така потребителите ще трябва да платят 330 млн. лв. над нормалните ценови нива, което ще доведе до поскъпване на тока за бита с минимум 20%“ алармират работодателските организации.

Приетата вчера поправка предвижда КЕВР да не определя разполагаемост на производители, чиято регулирана цена надхвърля с повече от 10% прогнозната пазарна цена за регулаторния период. Добрев обясни, че в КЕВР са постъпили заявления от централи, които сега не са в квотата, както и че КЕВР е затруднена какво решение да вземе, защото има решение на Върховния административен съд, според което всеки заявител на квота за регулирания пазар трябва да бъде допуснат до участие на него. Добрев мотивира предложението си с това, че трябва производителите на регулирания пазар да са със справедлива пазарна цена.

С приемането на промените трите ТЕЦ-а няма да получат квота за регулирания пазар тази година.

От АОБР напомнят, че през 2015 г. бизнесът плати натрупания дефицит в енергетиката от 800 млн. лв. чрез увеличената такса „Задължения към обществото“. Тогава се постигна споразумение с правителството на Бойко Борисов за мораториум върху всякакви нови субсидирани електропроизводители и изкупуване на електроенергия на непазарни цени.

Работодателите категорично заявяват, че ако пропуските се допуснат ще излязат на протести заедно с гражданите.


Източник: economic.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Цацаров иска ред, а не реформа в затворите

Хора, опомнете се, разделят ви по нацистки, за да ви убият по-лесно!

Европа да благодари на Гърция за спасяването

22 юни 1941 г германската армия напада СССР. Втората световна война започва не на 22 юни 1941, а на 1 септември 1939 година!

Трябва ли да пратим ООН на бунището на историята

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ


НОВИНИТЕ
Оперната прима Александрина Пендачанска ще открие 92-рото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято" Оперната прима Александрина Пендачанска ще открие 92-рото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято"

Потоп в Белград, проливни дъждове в цяла Сърбия Потоп в Белград, проливни дъждове в цяла Сърбия

Южна Корея и Русия с преговори за свободна търговия Южна Корея и Русия с преговори за свободна търговия

Държавата също да охранява затворниците, които работят, препоръча правосъдният министър Държавата също да охранява затворниците, които работят, препоръча правосъдният министър

Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“