Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Радев е проблем. Сидеров е още по-голям проблем


Сподели:
23 Април 2018, Понеделник

Президентът пробва да наложи антизападна политика, докато лидерът на „Атака“ вече я провежда

„Трябваше да излезем и да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО.“ Цветан Цветанов хвърли „бомбата“ след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, а поводът бе проект за становище, представен от президента.

„Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете“, отговори Радев.

Двама се скарали, медиите са свръхоригинални с думата „скандал“, но едва ли много хора разбраха за какво точно става дума.

Два дни по-късно председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“, част от управляващата коалиция, Волен Сидеров и зам.-председателят на Народното събрание на Република България Явор Нотев „светнаха“ от незаконно окупирания Крим, обявиха го за неокупиран, обещаха съдействие на Русия и се похвалиха, че са наложили проруско поведение на българското правителство.

Ето това вече наистина е скандал.

Проблемът с Радев:
Президентът не е говорил за излизане от ЕС и НАТО, това просто е ефектният „превод“, направен от Цветанов. Камъчето е заровено в следното изречение от подготвената от Радев позиция:

„Въпреки декларираната подкрепа над ИДИЛ конфликтът в Сирия се разраства. Нанесените удари по обекти в Сирия от създадената ad hoc коалиция (САЩ, Великобритания и Франция), без резолюция на Съвета за сигурност на ООН, покачват риска от ескалация на напрежението в района.“

Сега сравнете това изречение с официалната позиция на Европейския съюз, от който България също е част:

„ЕС бе информиран за целенасочените въздушни удари от страна на САЩ, Франция и Обединеното кралство по съоръжения за химическо оръжие в Сирия, като тези конкретни мерки бяха предприети единствено с цел да се предотврати по-нататъшното използване на химически оръжия и на химически вещества като оръжие на сирийския режим срещу собствения му народ. ЕС подкрепя всички усилия, насочени към предотвратяване на използването на химическо оръжие.“

Румен Радев не споменава изобщо химическото оръжие и реагира така, все едно всичко в Сирия до миналата седмица е било като лятна ваканция в „Артек“ и изведнъж на американците, британците и французите им скимнало да стрелят. Всъщност, това е едно към едно позицията на Русия.

Проектът на Румен Радев не забелязва изобщо, че България е част от Европейския съюз и НАТО. На практика президентът не е направил стъпки за излизане от ЕС и НАТО, а направо се е държал така, все едно вече сме излезли.

Проблемът със Сидеров:
Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. За целия цивилизован свят, който все още обръща внимание на международното право, Крим е Украйна. Европейският съюз не признава Крим за руски и наложи санкции на висши руски представители, участвали активно в анексирането. Това е позицията на Европа.

В момента България е председател на Съвета на ЕС. Точно сега посещението на партиен лидер от управляващата коалиция и на зам.-председател на парламента в Крим е демонстрация за „пробита“ Европа. Висши представители на държавата председател на ЕС отиват в Крим и обявяват, че „България в момента има чудесния шанс да бъде посредник между Евросъюза и Русия“ - т.е. посредник между себе си и Русия.

„Нашето присъствие в управлението на България дава резултат, тъй като съвсем наскоро премиерът взе решение да не се експулсират руски дипломати след случая „Скрипал“. Ако беше друга коалиция, може би отношенията с Русия щяха да бъдат други”, каза Сидеров в Крим.

В детските игри често някой от участниците допира палеца на разтворената си китка до носа си и започва да мърда останалите пръсти - т.е. ще си правя каквото си искам, изобщо не ми пука за вас. Това направиха Сидеров и Нотев.

Не им е Радев големият проблем на управляващите. Той само опита да прокара антизападна позиция, докато Сидеров вече бодро провежда такава политика. От тяхно име.


Автор: Иван Бедров
Източник: clubz.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Голямата беда е, че такива хора изобщо са фактор в България

Лавров: Русия смята да напусне Съвета на Европа

Пет века сме „съжителствали с османлиите”, ще учат вече децата

Защо Турция пусна Брънсън и защо това ни засяга

Германските медии: Краят на Меркел вече се вижда

Рей Далио: Гответе се за криза до 1-2 години


НОВИНИТЕ
Вицепремиерът на Крим арестуван в Москва по подозрения в корупция Вицепремиерът на Крим арестуван в Москва по подозрения в корупция

Полша подаде жалба срещу ЕС заради споразумението с Газпром Полша подаде жалба срещу ЕС заради споразумението с Газпром

„Ще се видим там горе” грабна наградата на CineLibri 2018 „Ще се видим там горе” грабна наградата на CineLibri 2018

Гръцкият външен министър Никос Коцияс подаде оставка Гръцкият външен министър Никос Коцияс подаде оставка

Валери Симеонов ще посети Унгария по случай Деня на българо-унгарското приятелство Валери Симеонов ще посети Унгария по случай Деня на българо-унгарското приятелство