Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Красен Кралев откри експертна група за почтеност в спорта на среща във Варна


Сподели:
23 Април 2018, Понеделник

Министър на младежта и спорта Красен Кралев откри експертна група за почтеност в спорта, в която участват ЕК, Интерпол, Европол, ООН и Спортрадар.Това съобщиха от пресцентъра на министерството за Нова Варна.
Утвърждаване на европейските ценности чрез спорт и борбата срещу употребата на допинг в спорта са сред основните приоритети на Министерството на младежта и спорта (ММС) по време на Българското председателството на Съвета на ЕС. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който откри първата среща на Експертна група “Почтеност“ към Европейската комисия, провеждаща се във Варна.
В експертната група се включват представители на правителствата на всички държави членки, както и представители на международни институции, работещи в сферата на почтеността в спорта – Интерпол, Европол, ООН, Спортрадар.
По думите на Красен Кралев спортът дава възможност за налагане на ценности, за интеграция на общности, за превенция срещу насилието и агресията сред подрастващите. Именно по тази причина е важно да се гарантира честното състезание при равни условия във всички спортове.
Като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция WADA министър Кралев подчерта, че употребата на допинг е не по-малка манипулация от предварително уговорения резултат с цел печалба от залози, защото нарушава изконното равенство между съперниците.
“Но при допинга имаме конкретно средство за уличаване като медицинския тест, докато при уреждането на мачове процесът на доказване е много по-труден”, коментира той.
Българският спортен министър бе категоричен, че ФИФА и УЕФА, а и много от националните федерации работят активно за решаването на проблема с манипулирането на спортни срещи и нечестна игра и вече има видими резултати.
“Поредна стъпка в тази насока бе само преди месец, когато УЕФА подписа споразумение за обмен на информация с Европейската асоциация за сигурност в спорта (ESSA). И именно според доклада на ESSA за 2017 г. от 266 подадени сигнали за съмнителни залагания в спорта 160 са за тенис срещи, а 45 за футболни. Тези два спорта формират 77% от случаите, но се забелязва ръст във всички останали спортове, които през 2016 г. са били едва 8%, а за изминалата година са три пъти повече. Притеснителен обаче е фактът, че 144 от сигналите са в Европа, което поставя нашия континент убедително на първо място в тази статистика”, каза Красен Кралев.
Mинистър Кралев отбеляза, че на национално ниво Българският футболен съюз (БФС) също полага сериозни усилия срещу уреждането на мачове и според официалната статистика на системата на УЕФА за подаване на сигнали за манипулиране на футболни срещи през сезон 2017-2018 има подаден само един сигнал за съмнителен мач в България. През месец февруари беше подписан договор между БФС и Световния лидер в анализирането и лансирането на спортни данни и дигитално съдържание – Sportradar.
По думите на Красен Кралев е важно усилията, които световната футболна общност полага да се пренесат и в другите спортове – баскетбол, волейбол, бейзбол, хандбал, ръгби, крикет, но и индивидуални спортове като бокс, тенис, автомобилизъм, езда, колоездене, фигурното пързаляне, борба и др. С темата се ангажира и Междунардоният олимпийски комитет, тъй като съмнителни срещи се наблюдават дори по време на Олимпийски игри.
Практиката показва, че нито един спорт не е застрахован срещу измами и че съществуват различни методи на манипулации – чрез въвличане на спортисти, треньори, съдии или други участници.
“Трябва да работим сериозно с всички потенциални участници в този процес, за да успеем чрез добро управление да го пресечем и отстраним от спортната карта”, заяви Кралев.
Борбата с корупцията в спорта, уреждането на мачове и употребата на допинг е залегнала в Работния план за спорта на Европейския съюз (2017 – 2020), посочи министър Кралев и изрази убедеността си, че работата на експертната група ще допринесе за постигането на тази цел. За реализирането й са необходими усилията на всички страни-членки, както и на националните и международни институции, които работят в сферата на почтеността в спорта.
“Вярвам, че усилията на институциите и спортните организации в страните-членки на ЕС ще помогнат да се справим с най-голямата заплаха за спорта през XXI век. Решаването на този тежък проблем на национално и европейско ниво изисква целенасочена политика и категорични стъпки. Убеден съм, че срещата на Експертна група „Почтеност“ към Европейската комисия днес и утре ще бъде полезна в тази насока”, каза още министърът на младежта и спорта.
Източник: novavarna.net

В категории: Новините, Местна власт, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Красимир Узунов: "Владимир Путин не е изоставил Балканите и ще се бори докрай за интересите си"

Светослав Иванов към Иван Гарелов: "Бил съм от ромски произход".Така ли? Не предполагах!

23 470 лв. за майстор, пазил в Пловдив 1 час звука от вятъра

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

"Cмъpтнaтa пpиcъдa" нa Нuаwеі и ZТЕ oбeдини peпyблиĸaнци и дeмoĸpaти в CAЩ

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"


НОВИНИТЕ
Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Отложиха делото за разграбването на EVN Отложиха делото за разграбването на EVN

Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона

Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София

Продължава разследването за убитата млада жена в София Продължава разследването за убитата млада жена в София
ЕВРОПА
Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"

Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия

Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит? Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит?