Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Предлагат 22 март да стане национален празник


Сподели:
23 Април 2018, Понеделник

22 март да стане един от националните празници на България предлага Инициативният общонароден комитет „Асеневци“.Предложението ще бъде отнесено до Великотърновския общински съвет, след което, ако има съгласие, ще бъде внесено и в Народното събрание. Това съобщи пред журналисти председателят на комитета доц. Марин Павлов.

Идеята е в Деня на старата столица, в който избухва въстанието на братята Асен и Петър, в града да се организират национални чествания.

„Ние считаме, че това е едно важно за българската история събитие, защото ние сами отвоювахме своята свобода, без външна помощ и подкрепа. За нас, а мисля и за всички българи, това е много важна дата. Затова искаме да предложим на ОбС и заедно с тях да го внесем в парламента“, коментира още председателят, цитиран от Фокус.

Той уточни, че Комитетът е учредил награда, озаглавена „Мечът на Асеневци“. Призът ще се връчва за заслуги в изпълнението на проектите за позлатяване кубетата на църквата на Царевец, изграждането на паметник на Ивайло във Велико Търново и строежът на покрит мост на река Янтра в старата столица. Отличието ще е придружено и със значка и удостоверение, което ще позволява на носителите да го слагат на всички национални празници.
Източник: actualno.com

В категории: Новините, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Норвегия финансира зелени иновации на малки фирми

Аналогова България на опашката на дигитална Европа

Дядо Иван: Който краде от божия храм, получава възмездие

Нено Димов: АЕЦ Белене не е опасен проект, има си екооценка

Европа е пред избор: Националният суверенитет срещу покоряването й

София прилича на бит пазар, недоволен главният архитект