Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Украйна бяга от Руската църква, иска автокефалия от Вселенския патриарх


Киевският патриарх Филарет и Вселенският патриарх Вартоломей
Сподели:
23 Април 2018, Понеделник

Очакванията в Киев са големи, но църквата никога не прибързва с решенията

Константинополската православна църква и нейния глава Вселенският патриарх Валтоломей са разгледали получено от Киев обръщение да бъде предоставена автокефалия на православната църква на Украйна, съобщава „Комерсант“. Документът, подписан от Петро Порошенко, е занесен в Истанбул лично от неговия заместник Ростислав Павленко. В Киев настояват за „независимост от Руската църква“, което е задължителен атрибут на една суверенна държава. Запознати с проблема както в Русия, така и в Украйна признават, че решаването на проблема с автокефалността може да се проточи с години.

Междувременно тази инициатива, получила одобрението на болшинство от депутатите, е предприета в разрез с волята на Украинската православна църква в Московската патриаршия. Като се има предвид това, планът за създаване на „национална църква“ заплашва да задълбочи противопоставянето в страната, което не изключва е евентуален религиозен конфликт.

След като е разгледала жалбата на Украйна, Вселенската Патриаршията е заявила, че ще разгледа това искане заедно с други православни църкви. В случай на положително решение на Синода на Цариградската патриаршия, Украйна ще бъде в състояние да има своя собствена православна църква, подобна на тази, която съществува в Сърбия, Румъния, България и много други православни страни.

Говорейки миналата седмица във Върховната Рада, Порошенко заяви, че създаването на единна местна православна църква в страната е „инструмент не на религията, а на геополитиката, инструмент  срещу хибридната война, която води Русия." Според него получаването на автокефалия за православната църква на Украйна "ще гарантира нейната окончателна независимост от Русия".
Този аргумент изглежда е бил достатъчно убедителен, за да получи подкрепата на 268 от депутатите, отзовали се на призива на държавния глава, отправен към Вселенския патриарх Вартоломей.

Изданието припомня, че постигането на независимостта на украинската православна църква винаги е била първостепенна задача на Петър Порошенко като президент. „Тази крачка ще бъде символ на нашата независимост, на окончателно скъсване с „русия свят“. Не Руската православна църква, а Константинополската е била, е и ще бъде църква-майка, която ще ни помогне да преодолеем разкола между православните хора в Украйна“.

Експерти в Киев и Москва обръщат внимание на факта, че инициативата на Порошенко не възниква на пусто място, а е продължение на усилията, предприети още от неговия предшественик Леонид Кучма в по-ранен етап на независимостта на Украйна.

Позицията на Руската православна църква във връзка с тази инициатива на украинския държавен глава за създаването на „национална църква“ на Украйна се оказа съвсем очаквано негативна, отбелязва изданието.

„Създаването на автокефална църква – това е процес, който не може да бъде иницииран от съветската власт, защото цъквата в модерните държава е независима от държавата, а държавата не може да манипулира никоя църква, нито по време на предизборни кампании, нито с каквито и да било други политически цели, заявява председетелят на отдела за външноцърковните работи митрополит Иларион Волоколамский.

По думите му концепцията за създаване на единна поместна църква в Украйна, отделна от РПЦ, се базира на тезата, че в една независима държава църквата също трябва да бъде независима.

„Но ако се действа според този принцип, то тогава Александрийската църква трябва да бъде разделена на петдесет самостоятелни части, защото под нейната шапка се намират църквите в цяла Африка, където има повече от петдесет държави. От своя страна Антиохийската и Йерусалимската църкви би трябвало също да бъдат разделени на няколко части и т.н.“, аргументира тезата си Иларион.

Запознати с църковните дела отбелязват, че в Киев има големи очаквания Вселенският патриарх почти веднага да пристъпи към вземането на решение за автокефалност на православната църква в Украйна. Въпреки това църквата никога не прибързва и подобни решения се вземат след години, а понякога и след векове. Украински депутати, обществени дейци многократно са писали писма до Вселенския патриарх и до папата, но въпреки техните призиви все още въпросът за автокефалността на православната църква в Украйна не е получил своето решение.

Превод: Faktor.bg


Източник: faktor.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Вяра

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Красимир Узунов: "Владимир Путин не е изоставил Балканите и ще се бори докрай за интересите си"

Светослав Иванов към Иван Гарелов: "Бил съм от ромски произход".Така ли? Не предполагах!

23 470 лв. за майстор, пазил в Пловдив 1 час звука от вятъра

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

"Cмъpтнaтa пpиcъдa" нa Нuаwеі и ZТЕ oбeдини peпyблиĸaнци и дeмoĸpaти в CAЩ

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"


НОВИНИТЕ
Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Отложиха делото за разграбването на EVN Отложиха делото за разграбването на EVN

Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона

Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София

Продължава разследването за убитата млада жена в София Продължава разследването за убитата млада жена в София
ЕВРОПА
Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"

Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия

Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит? Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит?