Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Столтенберг: Гърция и Турция да решат споровете си без НАТО


Сподели:
20 Април 2018, ПетъкНАТО няма да се меси в отношенията между Гърция и Турция и им предлага да решат споровете си в рамките на двустранни преговори. Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг.

„Между двете страни съществуват спорове. Призовавам Турция и Гърция да разрешат своите разногласия в духа на добросъседството и в рамките на двустранните преговори“, каза Столтенберг пред гръцкия вестник „Неа“ по време на официалното си посещение в Хага.

Според него намесата на НАТО няма да бъде полезна.

Столтенберг посочи, че „двете страни са ценни съюзници и членове на алианса в течение на няколко десетилетия“ и двете са допринесли за мисиите, операциите и колективната отбрана на НАТО.

Гръцките медии негативно реагираха на думите на Столтенберг, сравнявайки генералния секретар на НАТО с Пилат Понтийски.

Гръцката компартия /ГКП/ първа от политическите сили в страната коментира думите на генералния секретар. ГКП смята, че изявлението му поощрява новите провокации на Турция.

„Новата намеса на генералния секретар на НАТО е не само поведение в духа на Пилат Понтийски, но и поощрява турските искания, повдигайки разногласията, които трябва да бъдат разрешени“, се казва в изявление на Компартията.

„Освен това Столтенберг опровергава всички, които смятат НАТО за гарант на сигурността и суверенните права на държавите“, се подчертава в документа.

През последните месеци отношенията между Атина и Анкара рязко се изостриха. Турция поставя под съмнение териториалната принадлежност на редица острови в Егейско море и постоянно нарушава въздушното и морско пространство на Гърция. Преди няколко седмици турски кораб се блъсна в кораб на гръцката брегова охрана. От началото на март в турски затвор са хвърлени двама гръцки военни, които са задържани за случайно преминаване на границата по време на патрулиране.

За ескалирането на напрежението допринасят и пламенната риторика на политиците от двете страни. /РИА „Новости“В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Цацаров иска ред, а не реформа в затворите

Хора, опомнете се, разделят ви по нацистки, за да ви убият по-лесно!

Европа да благодари на Гърция за спасяването

22 юни 1941 г германската армия напада СССР. Втората световна война започва не на 22 юни 1941, а на 1 септември 1939 година!

Трябва ли да пратим ООН на бунището на историята

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ
ЕВРОПА
Европа да благодари на Гърция за спасяването Европа да благодари на Гърция за спасяването

Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“

Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери! Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери!

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ